Κώστας Στρατής: Η τέχνη υπενθυμίζει πως το αίτημα της Δημοκρατίας είναι διαρκές

«Η τέχνη, συνομιλώντας ταυτοχρόνως με το παρόν και το παρελθόν, μας υπενθυμίζει ότι το αίτημα της Δημοκρατίας είναι ένα αίτημα διαρκές» τόνισε μεταξύ άλλων χαιρετίζοντας στη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο “Δημοκρατία” στον εμβληματικό χώρο του Επταπυργίου ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής .

Παρούσα στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν και η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά αλλά και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ-Α Μαρία Βλαζάκη.

«Η έκθεση φέρνει αντιμέτωπους τους δημιουργούς με μια πολυεπίπεδη πρόκληση.

Πρόκληση στο επίπεδο του τόπου- μιας και τα έργα τους, οι διάφορες μορφές και οι τρόποι τους, καλούνται να κατοικήσουν σε ένα χώρο με βαρύ ιστορικό φορτίο («Μα ποιος με πόνο θα μιλήσει για όλα αυτά;» γράφει ο Μανώλης Αναγνωστάκης μέσα από τις φυλακές του Επταπυργίου) αλλά και τις μνήμες του – τις οποίες ποίηση, πεζογραφία και τραγούδι έχουν διαφυλάξει το ίχνος της ιστορίας του, του χρόνου αλλά και στο επίπεδο της κοινωνίας και της πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια ακούσαμε πολλούς να μιλούν, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, για το τέλος της μεταπολίτευσης ως επακόλουθο της κρίσης. Και, δυστυχώς, είδαμε νοσταλγούς του πιο σκοτεινού παρελθόντος να ξαναέρχονται στην επιφάνεια. Η ανάδειξη της ακροδεξιάς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα προβλήματα της εποχής μας. Και μας συνδέει εκ νέου με τους αγώνες και τα επίδικα του παρελθόντος, που έχουν αποκτήσει σήμερα νέες διαστάσεις» κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Για τη συνύπαρξη της τέχνης με την ιστορία αλλά και την “ταυτότητα” των εννοιών της Δημοκρατίας και της τέχνης μιλούσαν οι δεκάδες παριστάμενοι στους χώρους του Επταπυργίου.

Η εκκίνηση για την εικαστική έκθεση “Δημοκρατία” έγινε στις 26 του περασμένου Ιουλίου με αφορμή την επέτειο 44 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974.

Χαιρετισμό στην αποψινή τελετή των εγκαινίων απηύθυναν ο νέος αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης, που ανέλαβε και το συντονισμό της έκθεσης και η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου .

Η έκθεση φιλοξενείται στους χώρους των κελιών απομόνωσης του εμβληματικού κτιρίου των πρώην φυλακών Επταπυργίου υπό τον συντονισμό/παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (τα γραφεία της Εφορείας εδρεύουν πλέον στο χώρο του Επταπυργίου), με τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά (08.00-15.00) ως τις 30 Οκτωβρίου ενώ συζητείται ήδη η παράτασή της. .

Την αφίσα της έκθεσης κοσμεί (“τιμής ένεκεν”) το εμβληματικό έργο της χαράκτριας Βάσω Κατράκη “Πλατυτέρα” ως σύμβολο μιας εποχής “απουσίας” της Δημοκρατίας ενώ συνολικά μετέχουν περισσότεροι από 40 σύγχρονοι καλλιτέχνες.

Η έκθεση ανοίγει, λειτουργεί ήδη και θα συνεχίσει να λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες (Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 8.00-15.00-Κελιά απομόνωσης- Δευτέρα – Παρασκευή 11.00-14.00 (Πύργοι Π2, Π3, Π5, Κελιά απομόνωσης) ως τις 30 Οκτωβρίου .Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ