Ο Κατρούγκαλος για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών: Αναμφισβήτητα έπαιξαν ρόλο οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας – ΒΙΝΤΕΟ

“Η ανάγκη της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών ήταν ένα μήνυμα προς την άλλη πλευρά ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Ευρώπη περνά μέσα από την απελευθέρωση τους. Με συνδυασμένες διπλωματικές προσπάθειες καταφέραμε να μην είναι διμερές το γεγονός αυτό, να μην είναι ελληνοτουρκικό, να είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ”αποφύγαμε τα δύο άκρα: να επιβάλλουμε κυρώσεις ή να πέσουμε σε ένα παζάρι. Το σημείο- κλειδί ήταν η επαφή του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν γιατί ξεκαθαρίστηκε αυτό που αποτελούσε το κομβικό σημείο της διαφοράς, ότι είναι το κλειδί για να συμφιλιωθεί ξανά με την Ευρώπη . Η απελευθέρωση των στρατιωτικών είναι ένα σαφές μήνυμα από την τουρκική πλευρά, ότι επιθυμεί την επανεκκίνηση των σχέσεων της με την Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων της με τη δύση. θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων με την άλλη πλευρά”. 

Όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών , ”δεν είναι στις δυνατότητες της Ελλάδας να διαμορφώνει τις εξωτερικές συνθήκες στις οποίες δρα, είναι όμως στο χέρι της να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες αυτές”.

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι “ήταν και οι δυο ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την έκβαση της υπόθεσης, καταπονημένοι αλλά με πολύ υψηλό το ηθικό τους . Μας ευχαρίστησαν για όλες τις προσπάθειες της πολιτείας και τις ευχές όλων των Ελλήνων” τονίζοντας πως οι συνθήκες κράτησης ” ήταν σχετικά αξιοπρεπής. Από εκεί και πέρα, και μία μέρα να μείνεις ένας άνθρωπος στη φυλακή είναι μεγάλη ψυχολογική φθορά. Χωρίς να υπάρχουν σκηνές του εξπρές του μεσονυκτίου στις φυλακές , ήταν μεγάλη ψυχική καταπόνηση. Αξίζουν συγχαρητήρια και σε αυτούς και στις οικογένειές τους γιατί αντιμετώπισαν αυτή την δύσκολη περιπέτεια με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια”.

Ερωτηθείς αν οι τεταμένες σχέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν έπαιξαν ρόλο στην απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε πως ”αναμφισβήτητα. Η επίπτωση της διαρκούς έντασης 

φάνηκε και στην οικονομία της χώρας αυτής. Είχε μεγάλη υποχώρηση της λίρας πριν φτάσουμε στο κρεσέντο του μίνι οικονομικού πολέμου με το tweet του προέδρου Τραμπ ότι προβαίνει σε νέες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ