Καραμέρος στον Realfm 97,8: Δεν χρειάζεται το θέμα των κουνουπιών και της νόσου του Δυτικού Νείλου να γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης

Σημαντικές πληροφορίες για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αλλά και οδηγίες προς τους πολίτες που αφορούν στην αντιμετώπιση των κουνουπιών, έδωσε μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Βασίλη Λυριτζή ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος.

“Έχουμε ψεκάσει τουλάχιστον οκτώ φορές από το Πάσχα έως τώρα σε όλα τα ρέματα της Αττικής. Αλλά ως συνήθως βάζουμε το θέμα σε λάθος βάση. Φέτος ήταν πάρα πολύ ιδιαίτερο το καλοκαίρι. Μ’ έναν Ιούλιο γεμάτο βροχοπτώσεις. Και ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι μόνο το 10 με 15% των κουνουπιών γεννιούνται στα ρέματα. Και τα ρέματα εδώ και 18 ημέρες είναι ξερά. Άρα όταν ο κύκλος από τη νύμφη μέχρι να βγει κουνούπι στον αέρα είναι μόλις τρεις μέρες, αντιλαμβανόμαστε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κουνουπιών, είτε είναι τα κανονικά κουνούπια είτε τα κουνούπια “τίγρεις”, κυρίως δημιουργούνται σε ιδιόκτητους χώρους, σε φρεάτια, σε δημοτικά κοιμητήρια, βουλκανιζατέρ, σε γούρνες, σε στάσιμα νερά. Απλά έχουμε συνηθίσει να έχουμε στο μυαλό μας τα ρέματα. Νομίζω ότι με τους ψεκασμούς που κάνουμε ως Περιφέρεια είναι επαρκείς. Αλλά θέλει ενεργοποίηση όλων μας”, ανέφερε ο κ. Καραμέρος.

Μάλιστα, τόνισε ότι “χρειάζεται ψυχραιμία προκειμένου να μη γίνεται θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης και το θέμα των κουνουπιών”.

Τέλος, ο κ. Καραμέρος αποκάλυψε ότι κάποια από τα άτομα τα οποία εμφάνισαν τη νόσο του Δυτικού Νείλου, συνήθιζαν να κάνουν συχνά δρομολόγια στα κοιμητήρια, όπου είναι σύνηθες να υπάρχουν λιμνάζοντα νερά ενώ συνέστησε και στους επαγγελματίες βουλκανιζατέρ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς όπως υπενθύμισε, “τα πρώτα κουνούπια “τίγρεις” εμφανίστηκαν στην Ελλάδα από εισαγωγές ελαστικών, καθώς είχαν κάνει φωλιές μέσα σε λάστιχα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ