Πολιτική αντιπαράθεση για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Ανεβαίνουν στα ύψη οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, υπό τη βαριά σκιά των νεκρών της φονικής πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική.Η κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ ξέσπασε με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη για τις fast track κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών. Η Πειραιώς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έγγραφα, με τις υπογραφές των Νίκου Βούτση και Παναγιώτη Κουρουμπλή ως υπουργών Εσωτερικών, με τα οποία η κυβέρνηση ζητούσε την αναστολή κατεδαφίσεων. Αιχμηρές ήταν οι ανακοινώσεις τόσο του Μαξίμου όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν τη ΝΔ για υποκρισία και φθηνούς αντιπερισπασμούς. “Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες μια ακόμη προσπάθεια του κ. Τσίπρα και να αποποιηθεί τις τραγικές ευθύνες που φέρει για την τραγωδία στο Μάτι, προσπαθώντας να παραπλανήσει τον Ελληνικό Λαό, ότι για όλα φταίνε οι πολεοδομικές παραβάσεις και οι αυθαιρεσίες που έλαβαν χώρα σε παρελθόντα χρόνο. Στο σχέδιο παραπλάνησης και εντυπωσιασμού του κ. Τσίπρα εντάσσεται και η κατάθεση τροπολογίας δήθεν για την επίσπευση των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών από τον αρμόδιο Υπουργό, παρόλο που επί τρεισήμισι χρόνια υπάρχουν 1639 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης στην Αττική, που έχουν κριθεί στον ανώτατο δικαστικό βαθμό και δεν εκτελούνται με ευθύνη της κυβέρνησης” δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ και βουλευτής Τρικάλων, Κωνσταντίνος Σκρέκας.”Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας ο πρώτος Υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με “εξαιρετικά επείγον” αίτημά του στις 17/2/2015 ζητά την αναβολή εντολής κατεδάφισης αυθαίρετου κτίσματος στα Περιβολάκια Ραφήνας. Ακόμη στις 29/10/2015 ο επόμενος Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ζητά την προσωρινή αναβολή όλου του προγράμματος κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στην Δημοτική ενότητα Σπάτων Αρτέμιδας.Είναι πλέον ολοφάνερο ότι τα ίδια τα στελέχη της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι αυτά που επί τρεισίμισι χρόνια εμποδίζουν τις κατεδαφίσεις, ενώ υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει σε ανώτατο βαθμό.Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τον εμπαιγμό του Ελληνικού Λαού και να αναλάβει τις ευθύνες του για την τραγωδία στο Μάτι” πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας.

Διαβάστε το έγγραφο που αφορά στον κ. Κουρουμπλή εδώ.

Διαβάστε το έγγραφο που αφορά στον κ. Βούτση εδώ.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε στον RealFm 97,8 και στην εκπομπή του Γιώργου Παγάνη και της Ελισάβετ Σαλαμάρα για το συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν μπορεί μονίμως επί τριάμισι χρόνια να κατηγορείς τους άλλους για ότι κακό έχει γίνει στη χώρα και από την άλλη να αποδεικνύεται με έγγραφα ότι με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας είναι εκείνη που εμπόδισε να κατεδαφιστούν αυθαίρετα» σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα μια τροπολογία που θα επισπεύσει κατεδαφίσεις, όταν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.639 αμετάκλητες, τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης που μπορούσαν εδώ και τρία χρόνια να έχουν εκτελεστεί και δεν εκτελέστηκαν επειδή οι σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης το εμπόδισαν. Προσπαθούμε να δείξουμε την υποκρισία της κυβέρνησης. Όποιος δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του να πάει σπίτι του» επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ ενώ κατέληξε λέγοντας πως «είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες, να μην μιλάμε για αυθαίρετα αυτές τις στιγμές».Η απάντηση του Μαξίμου στη ΝΔ: Να μην μας κουνάει το δάχτυλο το κόμμα των “αναψυκτηρίων”

«Η Νέα Δημοκρατία δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Ξέρει να φωνάζει, αλλά όταν έρχεται η ώρα των έργων, των μεταρρυθμίσεων και της αποφασιστικότητας αποδεικνύεται ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι το παλαιού πολιτικού συστήματος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Επιδίδεται σε φτηνούς αντιπερισπασμούς ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το κόμμα της πελατείας, των ρουσφετιών, και της αυθαιρεσίας. Δεν μπορεί λοιπόν, το κόμμα των «αναψυκτηρίων», και των καταπατητών, το κόμμα που αποκαλεί «ηλίθια» την πρακτική χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, να μας κουνάει το δάχτυλο αποκαλύπτοντας, δήθεν, έγγραφα “φωτιά”» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Καλά θα κάνει η ΝΔ να στηρίξει και στην πράξη τη χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία και να μην υπονομεύει, σε κάθε βήμα της, την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας» καταλήγει.ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο θα συνεχιστεί η σπέκουλα και η προπαγάνδα της ΝΔ για την τραγωδία;

«Η υποκρισία της ΝΔ πραγματικά ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε μέρα που περνάει βυθίζεται περισσότερο στην ανυποληψία και την ανευθυνότητα», αναφέρει σε σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτίθεται και στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Σήμερα η κ. Σπυράκη με περίσσιο θράσος δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζητούσε από το 2007 κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Λίγες μέρες πριν, ο κ. Βορίδης δήλωνε ότι η Ελλάδα έχει παντού αυθαίρετα, δεν είναι το Μονακό ή η Ελβετία, και δεν πρέπει να αναζητηθούν στη δόμηση οι αιτίες της καταστροφής. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;», αναρωτιέται το κυβερνών κόμμα και καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Και πόσο θα συνεχιστεί η σπέκουλα και η προπαγάνδα της ΝΔ για την τραγωδία;».

Σταθάκης στον Realfm 97,8: Στόχος να βγουν οι μπουλντόζες τη Δευτέρα για τα πρώτα 100 αυθαίρετα – Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω

Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη τόνισε ότι “η μέχρι τώρα διαδικασία ανήκε στους Δήμους. Στους Δήμους υπήρχε μια δύσκολη γραφειοκρατία, οι ενστάσεις συζητούνταν σε πέντε χρόνια, άρα κόλλαγε σε ένα πρώτο επίπεδο στο Δήμο. Το δεύτερο ήταν η Δικαιοσύνη, έπαιρνε πέντε με έξι χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει. Κάτι εξόφθαλμα αυθαίρετο, γιατί δεν είναι όλα τα αυθαίρετα ίδια, πχ σε δάσος ή σε παραλία μπορεί να έπαιρνε και 15 χρόνια. Αυτή τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο, ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί γιατί δίνουμε την αρμοδιότητα στα παρατηρητήρια στις Περιφέρειες, το παίρνουμε από τις πολεοδομίες των Δήμων. Θα εφαρμοστεί από το 2019, μέχρι τότε βγάλαμε αυτή την παράλληλη διαδικασία να μπορεί και ο υπουργός να κατεδαφίζει με υπουργική απόφαση” συμπλήρωσε.

“Η χθεσινή απόφασή μου υπενθυμίζει προς όλους και στους Δήμους που έχουν αρμοδιότητα, ότι ο νόμος Τρίτση, ότι 500 μέτρα από την παραλία απαγορεύεται μαντρότοιχος παρά μόνο υπό ένα ειδικό καθεστώς που μπορεί να έχει πάρει άδεια, ισχύει. Είναι του ’83. Η δική μας θέση, έδωσε σε εμένα παράλληλα με τον Δήμο να μπορώ να κατεδαφίζω, αλλά δεν αφαιρεί τη δυνατότητα από τους δήμους που πρέπει να εφαρμόζουν τον νόμο. Ξεκινάμε από την Αττική, προτεραιοποίηση 100 αυθαίρετα που είναι σε πολύ σκληρές περιοχές σε εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους, παραλίες κτλ. Η λίστα περιλαμβάνει 3.200 ακίνητα που έχουν πρωτόκολλο κατεδάφισης θα προτεραιοποιηθούν με αντικειμενικά κριτήρια”

Ερωτηθείς εάν θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες να στείλουν μπουλντόζες την επόμενη εβδομάδα για τα πρώτα 100 αυθαίρετα είπε: “Ανάλογα. Ο στόχος είναι αυτός αλλά επειδή πρέπει να είμαστε νομικά και τεχνικά άρτιοι, θα μου επιτρέψετε να μην δώσω χρονοδιάγραμμα, η αμεσότητα είναι αμεσότητα πάντως”.

“Τα περισσότερα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι δεκαετίας. Ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργούσε έχει πολλές αργόσυρτες διαδικασίες, όπως σας είπα” υπογράμμισε.

“Το χρονοδιάγραμμα (σ.σ. για τα 3200 ακίνητα) θέλω να είναι το κρατήσω για λίγες ημέρες ακόμα γιατί θέλω να είναι ακριβές, αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες. Θα μπορούμε να έχουμε αρκετές κατεδαφίσεις σε αυτό το διάστημα” ανέφερε.

Αναφορικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων απάντησε “Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω, θα προχωρήσουμε”.

“Λάθος μας” απαντά ο Χατζηδάκης στις αποκαλύψεις του Realfm για τα αυθαίρετα του Σχινιά

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη.

Ερωτηθείς για όσα ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης ότι τα αυθαίρετα είχαν αμετάκλητες αποφάσεις κατεδάφισης δεκαετίας δήλωσε “Δεν έχω καμία δυσκολία να παραδεχθώ ότι υπάρχουν ευθύνες δεκαετιών. Απερίφραστα σας το λέω”.

Αναφορικά με τις ταβέρνες στον Σχινιά που είχαν πρωτόκολλο κατεδάφισης από το 1996 αλλά κατεδαφίστηκαν πριν μερικούς μήνες και όπωςείχε καταγγείλει ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή, η ΝΔ είχε βγάλει νόμο το 2014 για αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, απάντησε: “Σας είπα όσο πιο ευθέως μπορώ να το πω ότι υπάρχουν ευθύνες, ήταν λάθος. Από εκεί και πέρα μπορώ να σας πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά έχει μια ευαισθησία για το θέμα, έχει μιλήσει από το 2008 ως Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος για αυτό, έχει αρθρογραφήσει με άρθρα που είχαν και έναν εσωκομματικό αντίκτυπο τότε. Όσο αλήθεια είναι αυτό, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει μια υποκριτική στάση στο ζήτημα. Είναι ξεκάθαρο αποκαλύφθηκαν σήμερα δύο έγγραφα ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον δύο φορές αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι προσπάθειες για κατεδάφιση αυθαιρέτων“.

“Εμείς δεχθήκαμε τις ευθύνες για το παρελθόν. Δεύτερον , λέμε ότι υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις και γι’αυτό αν θέλετε υπάρχουν ευθύνες, πως να σας το πω με πιο ευθύ τρόπο. Τα δεχόμαστε όλα αυτά, λέμε ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν αφού υπήρχαν οι αμετάκλητες αποφάσεις και αφού είναι τόσο ευαίσθητοι για αυτό το θέμα στις κατεδαφίσεις. Δεν το έκαναν, αποφάσισαν να το κάνουν τώρα, με θεατρικό τρόπο με τον νόμο. Ας το κάνουν και με θεατρικό τρόπο, με τον νόμο, παρόλο που δεν χρειαζόταν μπορούσε να γίνει με τη δικαστική απόφαση. Λέω όμως, εντάξει θα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα, το σύστημα έγκαιρής ειδοποίησης θα λειτουργήσει; Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα πετάνε;” δήλωσε.

Λεβέντης: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μου είπε ότι σε δέκα μέρες η ατζέντα θα έχει αλλάξει – ΒΙΝΤΕΟ

«Είναι λύση εν θερμώ μια εβδομάδα μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική να αρχίσουν τα γκρεμίσματα αυθαιρέτων; Ένας σχεδιασμός χρειάζεται. Το να κλείνουν παραλίες αντίκειται στο Σύνταγμα. Τα δάση και οι παραλίες προστατεύονται από άρθρα του Συντάγματος. Ήταν μεγάλο θράσος που έκλειναν κάποιοι τις παραλίες. Είχα δει και τη μητέρα του Γιώργου Παπανδρέου να κάνει το ίδιο» ανέφερε ο Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Αν αισθανόμουν ότι με αδράνειά μου ότι πέθαναν άνθρωποι θα έπρεπε να είχα παραιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση ο ένας τα ρίχνει στον άλλον. Δεν υπάρχει κουλτούρα παραιτήσεων στην Ελλάδα. Επί Νέας Δημοκρατίας ο μόνος που είχε παραιτηθεί ήταν ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, όλοι οι άλλοι την είχαν βγάλει καθαρή. Ευθιξία δεν υπήρξε ποτέ, αυτός που θα την πληρώσει θα είναι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Την περασμένη Δευτέρα είχε γίνει το ολοκαύτωμα και πέντε ώρες μετά βγήκαν και μιλούσαν για την Κινέτα. Όλοι αυτοί οι υπουργοί πρέπει να παραιτηθούν» συμπλήρωσε. «Αν τους κρατάει ο Τσίπρας, το κάνει γιατί τον κρατούν στο χέρι, είναι βουλευτές. Ο Σκουρλέτης δεν είναι πρόσωπο που μπορείς να τον διώξεις εύκολα», είπε ενώ συνέχισε λέγοντας πως «ο νεκρός θα βρει δικαίωση όταν φτιάξουμε σοβαρό και λειτουργικό κράτος».

«Τι ψήφισε ο Μαραθώνας; Ο Ψινάκης ήταν θαυμάσιος για να βγαίνει στην τηλεόραση και τα shows, τον εκτιμώ πολύ σαν παρουσιαστή. Σαν δήμαρχος μπορεί να επέμβει; διερωτήθηκε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε ότι σε συνομιλία που είχε με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός βουλευτής του είπε πως «σε δέκα μέρες η ατζέντα θα έχει αλλάξει. Ξεχνιούνται αυτά. Γι αυτό και η συζήτηση μεταφέρεται στα αυθαίρετα. Κανείς δεν θα θυμάται τους νεκρούς».

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1

ΚΚΕ: Κοροϊδία και προσπάθεια απόκρυψης των διαχρονικών ευθυνών τα μέτρα για πυρόπληκτους και αυθαίρετα

Ως κοροϊδία και προσπάθεια απόκρυψης των διαχρονικών ευθυνών για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, την υποβάθμιση της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, αλλά και για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, που στρώνει το έδαφος στην αυθαίρετη δόμηση, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τα μέτρα για τουςπυρόπληκτους και τα αυθαίρετα, που ψηφίστηκαν χθες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Τα κυβερνητικά μέτρα για τη δήθεν στήριξη των πληγέντων δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, δεν επαρκούν για να επουλωθούν οι πληγές, να ξαναφτιαχτούν οι κατοικίες και οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν ξανά στα πόδια τους» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του κόμματος και προσθέτει: «Το ΚΚΕ απαιτεί 100% αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών, διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας των πληγέντων, αλλά και έργα και υποδομές στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές».

Η πρώτη κατεδάφιση αυθαιρέτου: Μπουλντόζες γκρεμίζουν περιφράξεις στη Χαλκιδική – ΒΙΝΤΕΟ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση κατεδάφισης περιφράξεων που εμποδίζουν την πρόσβαση προς τη θάλασσα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Επί πέντε χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για ένα θαλάσσιο μέτωπο ενός χιλιομέτρου δίχως πρόσβαση στον αιγιαλό, παρ’ότι ο νόμος Τρίτση προβλέπει διόδους προς την ακτή ανά 300 μέτρα.

Την ίδια ώρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας παρήγγειλε τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών εξετάσεων, με τη μορφή του επείγοντος, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις και στην περιοχή ευθύνης του, που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο κ. Τσόγκας, ζητά να ερευνήσουν τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά για αυθαίρετες καταλήψεις, κτίσματα, ρίψη μπαζών, σκουπιδιών και αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο συντελείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μεταβολή της μορφής του δάσους και καταπάτησής του.

Στο πλαίσιο δε, της προκαταρκτικής, οι δασικές υπηρεσίες καλούνται να κάνουν χρήση όλων των μέσων τεχνολογίας και να ζητήσουν την υπηρεσιακή συνδρομή για πληροφορίες από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία, όπως πολεοδομία, ή Δήμους.

Παράλληλα, ο κ. Τσόγκας, ζητά από τα Λιμεναρχεία Θεσσαλονίκης και Νέας Μηχανιώνας να διερευνήσουν την ύπαρξη αυθαίρετων καταλήψεων, περιφράξεων ή κτισμάτων στον αιγιαλό που εμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ