Σειρά νομοθετημάτων που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα εξήγγειλε ο Σταύρος Κοντονής

της Άννας Κανδύλη

Σειρά νομοθετημάτων που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

-Ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την δικαστική αστυνομία. Όπως προβλέπεται, σε πρώτη φάση, η υπηρεσία σε Αθήνα και Πειραιά θα στελεχωθεί με προσωπικό προερχόμενο από την ΕΛΑΣ ενώ στη συνέχεια θα προσληφθούν εξειδικευμένοι υπάλληλοι και πραγματογνώμονες που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των δικαστικών λειτουργών. Αρχικός στόχος είναι η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων που παραμένουν επί σειρά ετών ανεκτέλεστες, οι οποίες προσδοκάται ότι θα φέρουν αρκετά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

-Τον Αύγουστο τίθενται σε δημόσια διαβούλευση ο ποινικος κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας

-Τα νομοσχέδια για την θεσμοθέτηση του ευρωπαίου εισαγγελέα και τα προσωπικά δεδομένα , μετά τον πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό, βρισκονται στο τελευταίο στάδιο επεξεργαςίας.

-Νομοσχέδιο για τον κώδικα του Ελεγκτικού Συνεδρίου κάτι που θεσμοθετείται για πρώτη φορά.

-Κατάθεση διατάξεων για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι ισχύει πλέον σε όλα τα δικαστήρια της Ελλάδας η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων.Όπως είπε όμως «δεν βλέπουμε την ανταπόκριση που θα έπρεπε να υπάρχει από τους δικηγορικούς συλλόγους. Η ροή δεν είναι ικανοποιητική.» Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προανήγγειλε ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα η ηλεκτρονική κατάθεση θα γίνει υποχρεωτική ενώ από 16/6/18 θα ισχύει και σε 19 ειρηνοδικεία της χώρας.

Επίσης ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε την παράδοση δύο δικαστικών αιθουσών στο κτίριο Κεράνης προκειμένου να επισπευθεί η εκδίκαση πολυπρόσωπων δικών, όπως της Χρυσής Αυγής ενώ έκανε γνωστό ότι με απόφαση του η Μολδαβή υπήκοος, θύμα τράφικινγκ για την οποία ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί υπέρ της έκδοσης της, δεν πρόκειται να εκδοθεί στην πατρίδα της.

« Το σπίτι του παιδιού»

Παράλληλα ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη δημιουργία χώρων σε Αθήνα και Πειραιά όπου θα καταθέτουν υπό ειδικές συνθήκες τα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά ενώ σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού σύντομα θα λειτουργήσει ανάλογος χώρος και στη Θεσσαλονίκη.

Στο « Σπίτι του παιδιού» , όπως θα ονομάζονται αυτοί οι χώροι που λειτουργούν ήδη σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, τα θύματα θα δίνουν κατάθεση σε δικαστικό λειτουργό ο οποίος θα καθοδηγείται από ειδικούς επιστήμονες

Στόχος είναι να αποφεύγεται η συνεχής υπενθύμιση της κακοποίησης καθώς αυτά τα παιδιά καλούνται ουκ ολίγες φορές να καταθέσουν μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Δικαστικές διαδικασίες

Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη, υπάρχει περίπτωση παιδιού που είχε κακοποιηθεί στα τέσσερα του χρόνια από τον πατέρα του και χρειάστηκε να καταθέσει 14 φορές στα δικαστήρια μέχρι που έφθασε 19 χρονών. Το εν λόγω περιστατικό της ανέφερε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου που όπως είπε βοήθησε στην προσπάθεια ίδρυσης των συγκεκριμένων Σπιτιών και στη χώρα μας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ