Φίλης: Η ψήφιση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ από 180 βουλευτές δεν προκύπτει από πουθενά ως θεσμική υποχρέωση

«Δεν θέλω να μπω σε ζητήματα που αφορούν σε πραγματικά γεγονότα γιατί δεν γνωρίζω. Όταν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα μετά την ψήφο που πήρε η κυβέρνηση, έχουμε τέτοιες κινήσεις που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν μια εικόνα αστάθειας είναι λογικό να σκεφτούμε μόνος του τώρα είδε ότι υπάρχει ηθικό πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο; Δεν το γνώριζε πριν από μια εβδομάδα;» ανέφερε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.

«Υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να ρίξουν η κυβέρνηση. Ναι υπάρχουν και το γνωρίζουμε. Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει μια μετακίνηση που δεν αφορά στην Ελλάδα και τα εξωτερικό. Και πολλά συμφέροντα έχουν σχέσεις με εκτός Ελλάδος.Αν θέλουμε να σκεφτούμε συμπεριφορές επιχειρηματιών, πρέπει να δούμε τις διεθνείς και επιχειρηματικές τους διασυνδέσεις» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι τυχαίο ότι στη χουλιγκανική, τραμπούκικη, φαστιστική επιδρομή στην εκδήλωση του Συριζα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση από την ηγεσία της ομάδας του ΠΑΟΚ. Θέλουν κάποιοι να ρίξουν την κυβέρνηση; Ναι θέλουν. Ότι υπάρχουν διαφορές και όχι απλώς αποκλίσεις που όμως ήταν δυνατόν σε κάποιο βαθμό να αντιμετωπιστούν, το βάζω σε συζήτηση. Αλλά αυτό οδηγεί σε κινήσεις που μπορούν να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση. Αυτό είναι σαφές» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «δεν γίνονται τόσο αθώα τα πράγματα. Δεν ξυπνάει κάποιος και λέει ότι η συνείδησή του λέει άλλα. Μπορούν να διαμορφωθούν ευρύτερες πλειοψηφίες. Το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κυβερνάει τη χώρα προέκυψε ως εντολή των δύο κυβερνητικών αναμετρήσεων και δεν πιστεύω ότι η αλλαγή στο πιλοτήριο, πρέπει να γίνει όταν το αεροπλάνο είναι εν κινήσει».

Στη συνέχεια ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «γίνονται εκλογές και μπορούν να υπάρξουν διευρύνσεις. Το θέμα της αποστασίας έχει μια ιστορική φόρτιση. Είναι άλλο πράγμα να δημιουργούνται κινήσεις αποστασίας και αποσταθεροποίησης για να πέσει η κυβέρνηση και άλλο πράγμα να γίνουν αποχωρήσεις για να ενισχυθεί μια κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι ο Σπύρος Δανέλλης θα έρθει κάπου. Συμφωνεί στο θέμα της συμφωνίας. Είναι ο ίδιος που ψήφισε την πρόταση μομφής. Πιστεύω ότι οι εμπνευστές τέτοιων ανόητων σχεδιασμών θα εκτιμήσουν την αντίδραση και τη αναποτελεσματικότητα τους».

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν κίνδυνο, αντίθετα σταθεροποιείται πολιτικά. Γιατί έχει μια στρατηγική εξόδου από τη κρίση. Όταν ψηφίσουν τη συμφωνία. Παραμένει η κυβέρνηση με τέτοια διαφορά. Να δούμε ποια θα είναι η στάση των κομμάτων όταν γίνει η ψηφοφορία. Είναι πρόωρο» τόνισε.

Σχολιάζοντας την κύρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η ψήφιση της από 180 βουλευτές δεν προκύπτει από πουθενά ως θεσμική υποχρέωση και δεν είναι σωστό. Το να επιδιώκει να πας σε 180 είναι άλλο. Άλλο είναι ο πολιτικός όρος και άλλο το θεσμικό προαπαιτούμενο».

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί έναν πολιτικό όρο που δεν προκύπτει από΄το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να δεχθεί ένα όρο που βάζει τόσο υψηλά τον πήχη που οδηγεί στο να μην υπάρχει συμφωνία. Δεν θα γίνει αυτό» κατέληξε ο κ. Φίλης.

Ακούστε το ηχητικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ