ΗΠΑ: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε Μεσόγειο και Βαλκάνια, οραματιστές ηγέτες Τσίπρας – Ζάεφ

Oυάσιγκτον

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

“Οι ΗΠΑ δημιουργούν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια” υπογράμμισε σε κατάθεση του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, Γουές Μίτσελ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επιφύλαξε θερμότατους χαρακτηρισμούς για Τσίπρα-Ζάεφ τους οποίους αποκάλεσε “οραματιστές ηγέτες”.

Στην κατάθεση του ο κ.Μίτσελ σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρώπη αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δημιουργούν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στη Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια και εργάζονται για τη συστηματική ενίσχυση της ασφάλειας και της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή.

“Αυξάνουμε επίσης την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω της ενεργού διπλωματίας των ΗΠΑ και του στενού συντονισμού με την Ε.Ε.” συμπλήρωσε. “Υποστηρίξαμε τους οραματιστές ηγέτες, τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό Ζάεφ να επιτύχουν μια ιστορική συμφωνία στη διένεξη για το ονοματολογικό.” Ο κ. Μίτσελ σημείωσε ότι η Συμφωνία θα μπορούσε να έχει τη δυναμική της Συμφωνίας του Dayton για το μέλλον των Βαλκανίων.

Σε σχετική ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, την επικύρωση της από τις δυο χώρες και την μελλοντική είσοδο στο ΝΑΤΟ απάντησε:

“Είναι σημαντικό ζήτημα και ήταν σημείο που είχαν εστιάσει οι διπλωματικές μας προσπάθειες. Ανησυχώ για την πιθανότητα να επιχειρήσει παρεμβάσεις η Ρωσία όπως είχε κάνει στο Μαυροβούνιο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και έχουμε ξεκαθαρίσει στη Ρωσία ότι δεν θα αποφασίσει εκείνη για το μέλλον της ‘Μακεδονίας’. Το κοινοβούλιο της ‘Μακεδονίας’ έχει επικυρώσει τη συμφωνία αλλά πρέπει να επικυρωθεί και με δημοψήφισμα και μετά να γίνουν οι αλλαγές με κοινοβουλευτική πλειοψηφία δυο τρίτων. Μετά από αυτό θα περιμένουμε να επικυρώσει και η Ελλάδα τη συμφωνία, μόνο αφότου η ‘Μακεδονία’ έχει κάνει τις συνταγματικές αλλαγές. Έπειτα θα περιμέναμε να δοθεί πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προς τη Βόρεια Μακεδονία στην Σύνοδο του Ιουλίου. Ελπίζουμε να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και η ΕΕ, όμως αυτό είναι λιγότερο βέβαιο από την πορεία προς το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή”.

Αναφορικά με την Τουρκία σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις και επισήμανε ότι το προσωπικό της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Τουρκία εργάζεται για να εμποδίσει την προμήθεια των S-400 και για να δημιουργηθεί ένα modus vivendi μεταξύ των αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στη Συρία ώστε να αποτραπεί η επιστροφή του ISIS. Επίσης σημείωσε ότι αν η Τουρκία προμηθευτεί τους S-400 οι ΗΠΑ θα ενεργοποιήσουν το άρθρο 231 της CAATSA και θα επιβάλλουν τις αντίστοιχες κυρώσεις, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν συνέπειες στην στρατιωτική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας των F-35. “Μια απόφαση για τους S-400 θα αλλάξει ποιοτικά τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας με έναν τρόπο που θα ήταν πολύ δύσκολο να επισκευαστεί” συμπλήρωσε. Αναφορικά με τα F-35 σημείωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης και δεν έχει γίνει ακόμη η παράδοση», κατέληξε ο κ. Μίτσελ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ