Μάρδας στον RealFm 97,8: Για να υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο πλευρές είναι εύλογο να γίνουν υποχωρήσεις

«Πολιτικό το περιβάλλον στη Μακεδονία είναι από το 1994 και όχι από το 2018. Θα συζητήσουμε με τον κόσμο για το Μακεδονικό ωστόσο το σημαντικό είναι να δούμε τι έχει συμβεί από τότε μέχρι και σήμερα, όχι ότι συμφωνώ με όσα έγιναν και μπορώ να πω ότι ούτε σε όλους του Έλληνες αρέσει αυτή η συμφωνία, αλλά όταν έχουμε δύο μέρη που φτάνουν σε ένα σημείο για να συμφωνήσουν, είναι εύλογο ότι θα γίνουν κάποιες υποχωρήσεις» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον RealFm 97,8 και στην εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.

«’Όταν η συμφωνία είναι αποτέλεσμα κάποιων μεταθέσεων μέσα στο χρόνο και όταν συσσωρεύτηκε ένα σύνολο λαθών είναι κατανοητό ότι αυτή η συμφωνία δεν ήταν τόσο καλή όσο θα ήταν εάν έκλεινε στο χρόνο που έπρεπε να κλείσει. Ο χρόνος που έπρεπε να κλείσει ήταν η ενδιάμεση συμφωνία. Δηλαδή ήταν ανάμεσα στο 1995 και το 2002 από ότι θυμάμαι» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρείτε μου ένα άρθρο στην συμφωνία του 1995 που να αναφέρεται στη γλώσσα και την εθνότητα. Δεν υπάρχει ούτε ένα και αναφέρεται στο θέμα του ονόματος. Μόνο αυτό ήταν το ζητούμενο της συμφωνίας» τόνισε ακόμη ο κ. Μάρδας. «Η προηγούμενη λεκτική προσέγγιση της μη αποδοχής του τρίπτυχου οδήγησε σε αναγνωρίσεις από 140 κράτη, τα οποία γνωρίζουν για Δημοκρατία της Μακεδονίας, που ξηλώθηκε αυτός ο όρος με τη συμφωνία, γνωρίζουν για μακεδονική υπηκοότητα και γνωρίζουν για μακεδονική γλώσσα εδώ και 15-20 χρόνια. Άρα το λεκτικό εμένα δε μου λέει τίποτα» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρδα «όταν φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, που είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης λαθών και τα περιθώρια εξωτερικής πολιτικής είναι περιορισμένα. Επαναλαμβάνω ξανά ότι δεν συμφωνώ με όσα έγιναν αλλά στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής προσέγγισης, βλέπω τι θα μπορούσε να γίνει και τι έγινε εν τέλει.

«Από το 1995 έβλεπα ότι τα πράγματα θα πήγαιναν στραβά εκτός αν γίνονταν κάποια πράγματα που δεν έγιναν και φτάσαμε στη Συμφωνία του 2018» κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ