Μογκερίνι:Πηγή έμπνευσης για πολλούς η συμφωνία – Η σημερινή ημέρα να ενισχύσει τον άνεμο αλλαγής- ΒΙΝΤΕΟ

“Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την Ε.Ε, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια ” δήλωσε από το Οτέσεβο, στην πλευρά της ΠΓΔΜ στην Μεγάλη Πρέσπα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε. Ε, Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στην δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι Πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας” είπε η κ. Μογκερίνι, προσθέτοντας ότι “η Ε. Ε και εμείς οι δύο (σσ η ίδια και ο Επίτροπος Γ. Χαν) ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ πρώτα απ’ όλα για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο”.

“Πιστεύω και ελπίζω ότι τώρα θα έχουμε μια νέα πηγή έμπνευσης για πολλούς στην περιοχή, έτσι ώστε να λάβουν γενναίες, θαρραλέες αποφάσεις διότι οι καιροί που διανύουμε δεν είναι καιροί που η διπλωματία και η σκληρή δουλειά δεν ανταμείβονται ποτέ, αντιθέτως αποτελούν μια πυξίδα και αυτή η συμφωνία μας δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο, πως οποιοδήποτε πρόβλημα, οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με θετικό τρόπο μέσω της ηγεσίας, του θάρρους και φυσικά του διαλόγου” τόνισε η κ. Μογκερίνι.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί και “ως Ε.Ε θα είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε βήμα της εφαρμογής, έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία μέσω όλων των διαύλων και εργαλείων που έχουμε στην διάθεσή μας διότι πράγματι είναι σημαντικό όχι μόνο για τις δύο πλευρές, αλλά και για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Είναι πράγματι μια ιστορική στιγμή για όλους μας”.

Ερωτηθείσα για την διαδικασία, είπε ότι “ήδη ως Επιτροπή έχουμε συστήσει την αρχή των διαπραγματεύσεων. Περιμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δύο εβδομάδες να λάβει αυτή την απόφαση που θα βασίζεται, στις πρώτες βάσεις που θα υπάρξουν και πιστεύω θα κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση. Ακόμα περισσότερο σήμερα, θα ανέμενα λοιπόν, η σημερινή ημέρα να στείλει ένα θετικό σημάδι και να ενισχύσει τον άνεμο αλλαγής αλλά και εποικοδομητικής σχέσης σε τοπικό επίπεδο, τόσο μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ευρύτερα στην Βαλκανική.”Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ