Μογκερίνι: Υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας

«Την τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» καταδικάζει, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζει «την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας» απαντώντας σε γραπτή ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη, μετά τον εμβολισμό από τουρκική ακταιωρό, πλοίου του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, η κατασκευή του οποίου είχε συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Το επεισόδιο είχε γίνει στις 12 Φεβρουαρίου στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παράλληλα, την ίδια περίοδο τουρκικά πολεμικά πλοία με «πειρατικούς ελιγμούς» εμπόδιζαν την προσέγγιση πλωτού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η κα Μογκερίνι στην απάντησή της ζητά από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλες της χώρες της, επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, όπου καταδικάστηκαν «απερίφραστα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Δεσμεύτηκε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς».Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ