Χρέος και εργασιακά στο επίκεντρο ενημέρωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Η πτώση της κατανάλωσης ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Στην επόμενη μέρα των μνημονίων και συγκεκριμένα στη διαπραγμάτευση για το χρέος και στο σχέδιο για την αλλαγή του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εστίασε η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τους βουλευτές του κόμματος ενημέρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, οι αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, Εργασίας, Θεανώ Φωτίου και Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος.

Γενικότερα, η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, με τον κύριο Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι οι θετικές παρεμβάσεις της 4ης αξιολόγησης ξεπερνούν τις αρνητικές, ενώ στην αντίστοιχη ενημέρωση για την 3η αξιολόγηση είχε εκτιμήσει ότι ήταν 50%-50%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος, τα στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης ανέφεραν ότι η απόσταση μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ παραμένει μεγάλη και αυτό φαίνεται να αφήνει εκτός ελληνικού προγράμματος το Ταμείο, αν και κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με βεβαιότητα για αυτό το ζήτημα.

Αναφορικά με το γαλλικό σχέδιο για το χρέος (που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την πορεία του ΑΕΠ), εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ήταν ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να μην είναι πάρα πολύ μακριά από τον κυβερνητικό στόχο για έναν αρκετά αυτόματο μηχανισμό.

Ακόμη, είναι πολύ πιθανό να είναι συνδεδεμένες με αυτόν τον ημιαυτόματο μηχανισμό και οι επιστροφές των κερδών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην Ελλάδα. Θολή παραμένει η εικόνα για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, με τους Γερμανούς να δίνουν έως τώρα μόλις 5 χρόνια επέκτασης και τις περισσότερες άλλες χώρες και θεσμούς να ζητάνε 10 χρόνια.

Επίσης, η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται στα πλαίσια του δημοσιονομικού συμφώνου με την ευθύνη την Κομισιόν.

Σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ, το οικονομικό επιτελείο δεν έδειξε να ανησυχεί για τη μείωση των επενδύσεων, καθώς τη θεωρεί συγκυριακή, αλλά να προβληματίζεται πολύ περισσότερο για τη συνέχιση της πτώσης της κατανάλωσης.

Αναλυτική ενημέρωση υπήρξε για το θέμα των εργασιακών, για το οποίο ξεκαθαρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι έχει κατοχυρωθεί η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων για όλους, η προσφυγή στη διαιτησία και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ