Ο Παυλόπουλος στα εγκαίνια του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης: Το Κοινωνικό Κράτος δοκιμάζεται

«Δυστυχώς, λόγω της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο Τόπος και ο Λαός μας, το Κοινωνικό Κράτος δοκιμάζεται, πρωτίστως διότι το Κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις που του αναλογούν, ακόμη και κατά το Σύνταγμα».

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης στο Ηράκλειο σήμερα το απόγευμα και συμπλήρωσε: «Αυτό το μεγάλο και επικίνδυνο κενό της κρατικής παρέμβασης έρχεται να καλύψει η δράση ιδιωτικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως το Φιλανθρωπικό Σωματείο Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Υπό τα δεδομένα αυτά, η εδώ παρουσία μου έχει την έννοια της δημόσιας αναγνώρισης της εκ μέρους του Σωματείου σας στήριξης του Κοινωνικού Κράτους σ’ έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι κατά τις διατάξεις του άρθρου 21, ιδίως παρ. 1, του Συντάγματος: «Η προστασία της Οικογένειας και της Παιδικής Ηλικίας αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση του Κράτους. Αντιστοίχως, οι διατάξεις αυτές καθιερώνουν συγκεκριμένα Κοινωνικά Δικαιώματα υπέρ της Οικογένειας και των Παιδιών. Αυτή η σαφής κατοχύρωση των υποχρεώσεων του Κράτους υπέρ της Οικογένειας και της Παιδικής Ηλικίας έχει ως στόχο την θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, δοθέντος ότι η Οικογένεια είναι ο πυρήνας του κοινωνικού συνόλου».

Υποδεχόμενος ο περιφερειάρχης Κρήτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις εγκαταστάσεις του Παιδικού Χωριού SOS στην Φοινικιά, ανέφερε πως βρίσκεται σε ένα χώρο-κιβωτό αγάπης που θα στεγάσει αγωνίες, θα απαλύνει πληγές και θα δώσει χαρά και όνειρα στα παιδιά, πάνω από όλα θα αφήσει τόπο στο όνειρο. Ένα όνειρο για μικρά παιδιά, αλλά και μια μεγάλη δικαίωση για όλους όσοι οραματίστηκαν, σχεδίασαν και βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτής της μοναδικής κιβωτού. «Η νέα δομή, ελπίζω να σταθεί αφορμή για να συστρατευθεί η κοινωνία μας σε μια νέα δράση, καθαρά εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική, γιατί απαιτεί προσωπική συμμετοχή, προσωπική δέσμευση όσο περισσότερων ανθρώπων γίνεται. Υπάρχουν ανάγκες στην κοινωνία μας, τις οποίες, δυστυχώς, το κράτος μόνο του δεν μπορεί να καλύψει και να υπηρετήσει. Χρειάζεται τη συνδρομή των πολιτών, των ανθρώπων που αγαπούν, των ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν, των ανθρώπων που θυσιάζουν ένα μέρος της ζωής τους, χάριν αυτών των σκοπών των μεγάλων. Και έχουν μετά την ευχαρίστηση να βλέπουν το έργο τους να ολοκληρώνεται και να παραδίδεται στην κοινωνία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι η προστασία και το έμπρακτο ενδιαφέρον για τα παιδιά, κρίνει τις αξίες και την ποιότητα μιας κοινωνίας, το πολιτικό και πολιτιστικό της επίπεδο. «Το διάστημα των χρόνων αυτών, με την πολυμέτωπη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τα κοινωνικά προβλήματα έχουν καθοριστικές επιπτώσεις και στις παιδικές ηλικίες. Φτώχεια, ανεργία, καθημερινό άγχος, αγώνας επιβίωσης για χιλιάδες οικογένειες, δημιουργούν δυσμενές περιβάλλον αντιστοίχως και στα παιδιά. Το σπουδαίο έργο των Παιδικών Χωριών SOS αποτελεί πια σταθερό θεμέλιο των κοινωνικών δομών της χώρας μας με καθοριστική συμβολή στην διαμόρφωση του μέλλοντος για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς προσφέρει: αγάπη, σεβασμό, προστασία, επαρκή εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Τα εγκαίνια του πρώτου Παιδικού Χωριού SOS στην Κρήτη, είναι η αφετηρία μιας ακόμη ουσιαστικής διαδρομής, αυτή την φορά στο νησί μας».

Ο κ. Παυλόπουλος πριν αναχωρήσει, ξεναγήθηκε στους χώρους του Παιδικού Χωριού συνομίλησε και χαιρέτησε τα μικρά παιδιά τα οποία όπως τους είπε του θυμίζουν ηλικιακά τα εγγονάκια του.Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ