Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ ίσως και το επόμενο διήμερο

Του Φοίβου Κλαυδιανού

Αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων εκφράζουν κυβερνητικά στελέχη και ενώ επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και πιθανότατα αύριο Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.

Παρά τα όσα λέγονται περί διαφορετικών εκτιμήσεων του υπουργείου Εξωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου και στις δύο πλευρές υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι η συμφωνία απέχει μια ανάσα από την ευόδωση της. Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία μέχρι τώρα εξέφραζαν σκεπτικισμό για το αν υπάρχουν παραπάνω από 15% πιθανότητες για επίλυση του ζητήματος, πλέον θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο ως το πιο πιθανό. Από την άλλη μεριά, επαναλαμβάνεται η διευκρίνιση ότι «μέχρι να κλείσουν όλα, δεν έχει κλείσει τίποτα».

Ως προς τα συγκεκριμένα βήματα που απομένουν, είναι προφανές ότι την αποδοχή του erga omnes δεν μπορεί να την εγγυηθεί ο υπουργός εξωτερικών της γείτονος Νιοκολά Ντιμιτρόφ, αλλά είναι ευθύνη που μπορεί να τη σηκώσει, ιδίως προς το εσωτερικό της χώρας του, μόνο ο πρωθυπουργός της Ζάεφ.

Επιπλέον, θα πρέπει αποφασιστεί και ποια από τις τρεις ονομασίες (Βόρεια, Άνω ή Νέα) που βρίσκονται ακόμη πάνω στο τραπέζι θα είναι και η τελική και σε αντιστοιχία να κλείσουν οι τελευταίες 2-3 τελευταίες πινελιές της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά το θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σαφής διαχωρισμός σε σχέση με την αρχαία Μακεδονία και ρητή αναφορά σε σλαβική ρίζα.

Υπό αυτή την έννοια, όντως, ισχύει η δήλωση Κοτζιά ότι οι υπουργοί εξωτερικών έχουν ολοκληρώσει την αποστολή που τους ανατέθηκε. Αν όλα τα παραπάνω εξελιχθούν ομαλά, συμφωνία μεταξύ των δύο μερών είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο βδομάδων.

Ακούστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του Φοίβου Κλαυδιανού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ