Κοτζιάς: Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τον παγκόσμιο ρόλο της με τρόπο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων – ΒΙΝΤΕΟ

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διεύρυνση της με έμφαση στα ζητήματα ενέργειας βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών οκτώ χωρών του Βίσεγκραντ και των Βαλκανίων που ξεκίνησε νωρίτερα στο Σούνιο.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο όραμα για μία νέα Ευρώπη η οποία στο κέντρο της θα έχει τον πολίτη και θα μάχεται της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Κομβικό σημείο για τον κ. Κοτζιά είναι ο συντονισμός και η συνεργασία για την υπέρβαση των δυσκολιών της προσφυγικής κρίσης.

“Απαιτείται η ΕΕ να επαναφέρει στη πρώτη γραμμή αυτοπροσδιορισμού τις αρχές και τις αξίες της, έναντι των οποίων συχνά δείχνει διπλά μέτρα στην εφαρμογή τους και εργαλειακή χρήσης τους. Αρχές, Δημοκρατία, Ελευθερία, Αλληλεγγύη, Κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να αποκτήσουν και πάλι τον ρόλο και τη θέση τους στο σύστημα της ΕΕ, υπερασπιστής αυτής της Αρχής της παγκόσμιας. Ακόμα, η ΕΕ, πρέπει να αποδείξει στους πολίτες της ότι δεν είναι μόνο ένα σύστημα μνημονίων, εμπάργκο και κυρώσεων, αλλά πρωταρχικά παραγωγός ευμάρειας και ασφάλειας για τους πολίτες και τα κράτη μέλη της, για όλους όσους συνεργάζονται μαζί της. Για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της” είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε:

“Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει τον παγκόσμιο ρόλο της με τρόπο που να υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων και όχι μόνο κάποιων επιλεκτικά”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ