“Ναι” από τον Κουράκη στον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια – ΒΙΝΤΕΟ

Το δικαίωμα στον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια υπεραμύνθηκε ο α΄ αντιπρόεδρος της Ολομέλειας της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του αστικού κώδικα.

“Η ομοφυλοφιλία, η ταυτότητα φύλου γενικότερα, είναι μία συμπεριφορά, όπως είπαμε, παλαιοχρονική και πρέπει να ξεφύγουμε από ένα μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε τη σεξουαλική συμπεριφορά συνολικά. Ακούσαμε ακόμη στην ακρόαση φορέων σοβαρές προσεγγίσεις οργανώσεων που εκπροσωπούν ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και θεσμικούς φορείς παιδικής προστασίας να υπογραμμίζουν το γεγονός ότι σε άπειρες περιπτώσεις σήμερα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά, είναι ήδη βιολογικοί γονείς.

Ακούσαμε, επίσης, για την πραγματικότητα στο εξωτερικό. Τονίστηκε η περίπτωση της Ιταλίας, όπου χιλιάδες παιδιά ζουν με ομόφυλα ζευγάρια, ενώ και οι φορείς της ψυχικής υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα στον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων και στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις αναφορές μας στο θέμα αυτό και να ακούσουμε τους φορείς, οι οποίοι αυτό που μας είπαν είναι ότι δεν πάμε αρκετά μακριά στο ζήτημα, καλώντας να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη συζήτηση και σε σχέση με την υιοθεσία” τόνισε ο κ.Κουράκης και πρόσθεσε:

“Εκτιμώ ότι το θέμα αυτό είναι ώριμο και η κοινωνία ζητά από εμάς να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, όπως κάναμε στο πρόσφατο παρελθόν στα θέματα της ιθαγένειας, του συμφώνου συμβίωσης ή της ταυτότητας φύλου και να ξεφύγουμε, επιτέλους, από φοβικές και στερεοτυπικές αντιλήψεις και αναφορές. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να το πούμε καθαρά. Ναι, είναι ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσουμε στην πραγματική εδραίωση της ισότητας σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Και σε ό,τι αφορά τον πολιτικό γάμο και σε σχέση με την τεκνοθεσία, είναι η ώρα να προχωρήσουμε τάχιστα στην αναθεώρηση του Αστικού Κώδικα και να εδραιώσουμε όχι απλά μια πολιτική αποϊδρυματοποίησης των παιδιών, που βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά και κάτι ακόμα. Είναι σημαντικό να εγγράψουμε στο αστικό δίκαιο το δικαίωμα στο γάμο και την υιοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, για την πλήρη άρση των εμποδίων για την ίση μεταχείριση των ομόφυλων ατόμων, πραγματικά χωρίς αποκλεισμό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ