Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου: Σημαντικός μηχανισμός γεωπολιτικής συνεργασίας η 4η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής

Σήμερα πραγματοποιείται στη Λευκωσία η 4η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε γραπτή δήλωσή του επισημαίνει ότι η τριμερής σχέση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016 και συνεχίζεται αδιαλείπτως, «αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό γεωπολιτικής συνεργασίας, με τις τρεις χώρες να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ένα κοινό μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας».

Παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν σε υπουργικό επίπεδο μια σειρά αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα σε πολλούς τομείς, όπως: ενέργεια, επικοινωνίες-δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και διαστημική τεχνολογία, περιβάλλον και γεωργία, υγεία, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ψηφιακή διπλωματία, εκπαίδευση και πολιτιστική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Προδρόμου, θα προωθηθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός του αγωγού EastMED, ο οποίος, όπως σημειώνεται, θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης. Επίσης, θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

«Σε πολιτικό επίπεδο τη Σύνοδο θα απασχολήσουν το Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, η διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή (MEPP) και η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία» προσθέτει στη δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ