Ο Πολάκης για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας: Αυτά είναι μπούρδες – ΒΙΝΤΕΟ

Ένταση επικράτησε σε ακόμη μια συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία με πρωταγωνιστή τον αναπληρωτή υπουργό Υγεία Παύλο Πολάκη.Ο κ. Πολάκης επεσήμανε την ανάγκη ανοιχθούν γρήγορα οι λογαριασμοί , κυρίως για το «Ερρίκος Ντυνάν», και κατόπιν και για το ΚΕΕΛΠΝΟ και να συνεργαστούν οι τράπεζες προκειμένου να στείλουν γρήγορα τα στοιχεία. Όμως, όπως ενημερώθηκε τέτοιο αίτημα δεν έχει ακόμα κατατεθεί από την επιτροπή.

«Τι λέτε ρε παιδιά; Καλά ρε παιδιά τι κάνετε τόσο καιρό; Γιατί δεν ζητήσατε άνοιγμα λογαριασμών; Εδώ υπάρχει θέμα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη αλλά και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα. «Υπουργέ μου δεν είναι έτσι. Η Επιστημονική υπηρεσία της Βουλής μας είπε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση για να γίνει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από την Εξεταστική», είπε ο κ. Λάππας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν ότι έχουν στείλει σχετικό αίτημα στη Δικαιοσύνη και δεσμεύθηκαν να στείλουν και νέο για να δουν πού βρίσκεται η υπόθεση.

Ο κ. Πολάκης πρότεινε εναλλακτικά να απευθυνθούν στο ΣΔΟΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί δεν ζητάτε από το ΣΔΟΕ να ανοίξει λογαριασμούς; Και να προσθέσετε και το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ (σ.σ. εκτός της υπόθεσης Ντυνάν».

Στη συζήτηση επενέβη ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος υποστήριξε πως με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η εξεταστική της Βουλής δεν μπορεί να ανοίξει απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς. «Μόνο οικονομικοί εισαγγελείς και εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έχουν δικαίωμα να ανοίγουν απευθείας τραπεζικούς λογαριασμούς. Όλοι οι υπόλοιποι χρειάζονται έγκριση δικαστικού οργάνου» είπε ο κ. Γεωργαντάς.

«Αυτά είναι μπούρδες», του απάντησε ο Παύλος Πολάκης, με τον βουλευτή της ΝΔ να ανταπαντά πως αυτό είναι το κράτος δικαίου.

«Αλλάξτε τον νόμο, πείτε στον υπουργό Δικαιοσύνης να τον αλλάξει», του είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Στις 15 Μαΐου στη Βουλή το πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Την εκτίμηση ότι «μέχρι τις 15 Μαΐου το πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ θα έχει περάσει τις πύλες της Βουλής» έκανε σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο πρόεδρος της Αντώνης Μπαλωμενάκης προσθέτοντας επίσης και την αίσθησή του ότι είναι «σφόδρα πιθανό το πόρισμα να καταλήξει σε άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου».

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε τα μέλη για τη χθεσινή επίσκεψη του ιδίου με κλιμάκιο βουλευτών-μελών της Επιτροπής στην προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία τους δήλωσε ότι στις 3 Μαΐου θα έχει διαβιβαστεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατόπιν αυτού ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ότι «αντίγραφο του συνολικού πορίσματος θα μπορούμε να λάβουμε από την εισαγγελία, εάν ασκηθούν ποινικές διώξεις, ευθύς αμέσως, σε κάθε δε άλλη περίπτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η κ. Παπασπύρου διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 15/5 θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα».

Ο κ. Μπαλωμενάκης ενημέρωσε ακόμη ότι η κ. Παπασπύρου τους ανέφερε ότι «για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ασχοληθεί 12 επιθεωρητές, ενώ η καθυστέρηση αποδίδεται στην αργή ροή πληροφοριών, στο γεγονός ότι πάρα πολλά έγγραφα έχουν χαθεί, ότι ακόμη και τα ηλεκτρονικά έγγραφα είχαν σβηστεί και έπρεπε να αναζητηθούν τα ίχνη τους, που ως γνωστόν ουδέποτε εξαλείφονται».

Επιπλέον, ο κ. Μπαλωμενάκης μίλησε για την αναφορά της Επιθεωρήτριας «για τις οικονομικές συναλλαγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, τραπεζικές και έξω-τραπεζικές» για τις οποίες όπως είπε υπάρχει επαρκής εικόνα, και έκανε γνωστό ότι «αναφορικά με το Ντυνάν υπάρχουν ξεχωριστοί φάκελοι».

Στην ενημέρωση του κ. Μπαλωμενάκη ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος προσέθεσε ότι «η Επιθεωρήτρια δήλωσε ότι η Επιτροπή βοήθησε ουσιαστικά στη διερεύνηση των υποθέσεων που εξετάζει».

Στην έναρξη της κατάθεσής του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εστίασε στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες Τετάρτη, εναντίον του, του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και άλλων, για απιστία η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ, Λίνα Νικολοπούλου, αναφερόμενη στην απένταξη του έργου «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», μέσω του οποίου είχε αναλάβει το υποέργο της επικοινωνιακής εκστρατείας για τον καρκίνο.

Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο «για στημένη διαδικασία ανάθεσης, εξηγώντας ότι ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία την 16/10/2009 κι αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, με μεταγενέστερες αποφάσεις, αντί να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί νέος, επεκτάθηκε κατά 6 μήνες η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος, με την κ. Νικολοπούλου να αναλαμβάνει τελικά το έργο».

Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης ζήτησε εκ νέου να γίνει δεκτό το αίτημα της κ. Νικολοπούλου να παραστεί στην Επιτροπή και να καταθέσει ως μάρτυρας ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθεί για όσα ακούγονται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ