Τζανακόπουλος: Θα απαντήσουμε σε νέα επιθετική ενέργεια των Τούρκων – ΒΙΝΤΕΟ

«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής, η ενέργεια θα απαντηθεί, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ.

«Αντιδράσαμε με ψυχραιμία, όπως οφείλει να αντιδρά μια κυβέρνηση, το θέμα μας δεν είναι να εντείνουμε την κρίση, αλλά να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν υπήρξε καμία αδράνεια. Η Τουρκία προκαλεί ελεγχόμενες κρίσεις για να δώσει μήνυμα στους συμμάχους της, γιατί αντιμετωπίζει ζητήματα με τους Κούρδους στα σύνορά της. Έφτασαν τουλάχιστον στα όρια της κόκκινης γραμμής μας οι Τούρκοι, αν δεν την προσπέρασαν. Οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ελεγχόμενες εντάσεις για λόγους που σχετίζονται ευθέως με το Κουρδικό. Μελετάμε το ενδεχόμενο αποζημιώσεων και νομίζω ότι θα προχωρήσουμε ζητώντας αποζημιώσεις, η γνώμη μου είναι πως στέκει».

Αναφορικά με το Σκοπιανό τόνισε ότι «Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό έχουν την δική τους δυναμική. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι«συγκεκριμένη και προϋποθέτει την συνταγματική αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων. Η αλλαγή του Συντάγματος έχει ήδη μπει στο τραπέζι, έχουμε θέσει ως προϋπόθεση την συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει λύση», τόνισε και ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται για «σύνθετη ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία»».

«Πρωτοφανή ενέργεια και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» χαρακτήρισε ο κ. Τζανακόπουλος τη μήνυση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

«Ο τρόπος με τον οποίο αναφέρεται στους εισαγγελικούς λειτουργούς, μέσα σε αυτή τη μήνυση, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προσπάθεια χειραγώγησης, τρομοκράτησης, ακόμα και εκβιασμού της ελληνικής Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς «κάνει σαφείς υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο υποτίθεται θα όφειλαν να γράψουν το κείμενό τους». Σχολίασε πως είναι ενδιαφέρον να μιλά ο Αντώνης Σαμαράς για «παρακράτος», «ούτως ή άλλως ανήκει σε ένα πολιτικό παρακλάδι που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει παρακράτος».

«Ξέρετε ποιοι μας έλεγαν “συμμορία” και από πότε έχουν να μας πουν “συμμορίτες”;» συνέχισε σε έντονο ύφος ο κ. Τζανακόπουλος, για να συμπληρώσει: «Έχουν να μας πουν “συμμορίτες” από τον Εμφύλιο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη μήνυση ως «κατάπτυστο και παραληρηματικό» το κείμενο, καταλόγισε «ακροδεξιό παραλήρημα» στον κ. Σαμαρά και τόνισε πως «οι κατηγορίες προς τον πρωθυπουργό της χώρας για “συμμορίτη” ξυπνούν εξαιρετικά θλιβερές μνήμες στον ελληνικό λαό».

Υποστήριξε ότι η στάση του κ. Σαμαρά «μάλλον υποδεικνύει με πάρα πολύ μεγάλη ένταση το άγχος, τον πανικό, τον φόβο του».

Ερωτηθείς για τη διαδικασία συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, την Τετάρτη στη Βουλή, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δέκα κάλπες, λέγοντας ότι «θα κρατήσουμε την ίδια στάση σε όλους και για τους δέκα. Γιατί αποτελεί τον μοναδικό θεσμικό τρόπο να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που εμπεριέχονται στη δικογραφία».«Μπήκα στον Άρειο Πάγο από την μπροστινή πόρτα για να ενημερωθώ διαδικαστικά για την πορεία του φακέλου, φυσικά ήταν δουλειά μου να ενημερώσω τον πρωθυπουργό και τους δημοσιογράφους» και πως «τα δικαστήρια ενημερώνουν ακόμα και το κοινοβούλιο για την διαδικαστική πορεία φακέλων, όχι για την ουσία αλλά για την πορεία μιας υπόθεσης».

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ