Σκουρλέτης: Αποτύπωμα του παλαιότερου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος το σκάνδαλο της Novartis

Ως μια από τις πιο ακραίες εκφράσεις διαφθοράς και διαπλοκής, αποτύπωμα του παλαιότερου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ταυτόχρονα απέκρουσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί “στημένης υπόθεσης” και “πολιτικής δίωξης”, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο δεν αποκαλύφθηκε από ελληνικούς κύκλους και μεγάλο μέρος των στοιχείων προήλθε από τις ξένες Αρχές. Κάλεσε δε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση να ασχοληθούν με τις απολογίες τους και ζήτησε η υπόθεση να φτάσει μέχρι τέλους και να αποδοθούν οι ευθύνες.

“Πρόκειται για μία από τις πιο ακραίες εκφράσεις διαφθοράς και διαπλοκής ως αποτύπωμα του παλαιότερου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Και αν πρόκειται περί αυτού και επιβεβαιωθεί, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία υπόθεση που πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους και να αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες αδιακρίτως” είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Σχολιάζοντας συγκεκριμένες αντιδράσεις των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου περί ανυπαρξίας κράτους δικαίου στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: “Έχουν κάθε δικαίωμα να το λένε, από τη στιγμή μάλιστα που τα ονόματά τους εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση θα κληθούν να αποδείξουν εάν έχουν σχέση με την υπόθεση, εάν οι κατηγορίες που τους αποδίδονται ευσταθούν. Εκείνο που για την ώρα θέλω να διαπιστώσω είναι ότι βλέπω έλλειψη ψυχραιμίας, έναν εκνευρισμό που αποπνέει τελικά μάλλον μία κατάσταση ενοχής. Εκείνο που ζητά ο κόσμος πλέον, και δικαίως, είναι αυτό το μέγα σκάνδαλο να αποκαλυφθεί σε όλες του τις διαστάσεις”.

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι δεν είναι μια πρακτική που ανακαλύφθηκε τώρα και ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος. “Πρόκειται για υπόθεση που δεν αρχίζει και τελειώνει στα όρια της εγχώριας, της ελληνικής Δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι ξεκίνησε από το FBI. Άρα ας αφήσουν κατά μέρος αυτοί που κατηγορούνται τις κατηγορίες περί στημένης υπόθεσης και καλά θα κάνουν να οργανώσουν την απολογητική τους στάση από εδώ και μπρος. Αυτή η ιστορία δεν αποκαλύφθηκε, ή δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη από την Ελλάδα, από ελληνικούς κύκλους. Τις πρώτες πληροφορίες της πήραμε από το εξωτερικό. Ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων που διαθέτουμε είναι με τη συνδρομή ξένων Αρχών. Δε στέκουν αυτά, είναι δικαιολογίες που νομίζω περισσότερο βαρύνουν τη θέση αυτών που κατηγορούνται” υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι εάν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες θα πρόκειται για έναν “πολιτικό σεισμό”, που όμως δεν εκπλήσσει τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, διότι “στη συνείδησή τους το παλαιό κυρίαρχο πολιτικό σύστημα και διεφθαρμένο ήταν και τέτοιους είδους πρακτικές σε μικρότερη κλίμακα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακολουθούσε”. Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, από την υπόθεση το ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί με κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που όλο αυτό το διάστημα γίνονται προσπάθειες για την εξοικονόμηση πόρων με πολύ μικρότερα ποσά και όταν ένας ολόκληρος λαός πένεται στο μεγαλύτερό του κομμάτι και έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια “για να μπορούν κάποιοι να παίζουν με τις ζωές του, τις δουλειές του και τα χρήματά του”.

Αναφερόμενος στο περιφερειακό συνέδριο της Πάτρας, είπε ότι στόχος είναι να γίνει συζήτηση με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς, και με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, και αυτά να αποτελέσουν κάποιες μεγάλες ψηφίδες που να διαμορφώσουν το συνολικότερο παραγωγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και πως θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις νέες συνθήκες μετά τον Αύγουστο του 2019.

Για το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και τις θεσμικές αλλαγές στον “Καλλικράτη” είπε: “Η αυτοδιοίκηση προσφέρεται χάρη στα χαρακτηριστικά της για να αντιμετωπίσουμε την επίλυση των τοπικών προβλημάτων με τον πιο πλατύ, συμμετοχικό και δημοκρατικό τρόπο. Σε αυτό συμβάλλει η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Αυτή η πραγματικότητα θα δώσει την ευκαιρία να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις, συνθέσεις στη βάση της απάντησης των τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων και θα μας οδηγήσει σε μία διαφορετική εποχή για την αυτοδιοίκηση”.

Τέλος, για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, σχολίασε ότι γίνονται κάποιες κινήσεις από την γειτονική χώρα που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει θετική κινητικότητα και υπάρχουν προϋποθέσεις για να λυθεί ένα πρόβλημα που υφίσταται πάνω από 25 χρόνια. “Θα πρέπει με ωριμότητα και απόλυτη συνέπεια στην επιδίωξή μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας, να προχωρήσουμε. Δεν προσφέρεται το θέμα για μικροπολιτικές προσεγγίσεις και όλοι θα πρέπει με απόλυτα ψύχραιμο τρόπο να τοποθετούνται και να μην επιδιώκουν να δημιουργήσουν ψεύτικους διχασμούς στο εσωτερικό της χώρας, αναζητώντας κάποιους που είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτες”. Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ