Τσίπρας: Ευκαιρία για λύση στο Σκοπιανό με σύνθετη ονομασία έναντι όλων – Επίθεση σε Μητσοτάκη και Σαμαρά – BINTEO

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για στάση εθνικής επιπολαιότητας αναφορικά με το Σκοπιανό.

“Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν”, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΟ Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν”.

“Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι “διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος” και ότι “επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων”, επιπλέον μια βιώσιμη λύση που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.Χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό μένει να το δούμε στη πράξη.Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως υπουργός Εξωτερικών ο Αντώνης Σαμαράς “προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον”. Και σήμερα, πρόσθεσε, “υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας”.”Τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, “ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία”.Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που “δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κ. Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης”.

“Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια”, ανέφερε κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ