Έντονες διεργασίες για το όνομα των Σκοπίων

Του Βασίλη Σκουρή

Μπαράζ πολιτικών και διπλωματικών επαφών ξεκινά από την Τρίτη για το όνομα των Σκοπίων και για επίλυση του σχετικού προβλήματος μεταξύ Ελλάδος και FYROM.

Στις 19 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να καταθέσει την πρότασή του για το όνομα της γειτονικής μας χώρας σε συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και FYROM Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Στις 17 και 18 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τα Σκόπια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, καθώς η FYROM διεκδικεί την ένταξή της στη Συμμαχία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει προειδοποιήσει τον Γ. Στόλτενμπεργκ να μην ενθαρρύνει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, αλλά να ασκήσει πιέσεις για συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την Αθήνα προκειμένου να μην θέσει βέτο για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, εμφανίζει η επίσκεψη στην Αθήνα, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, την προσεχή Τρίτη, του αντιπροέδρου της FYROM Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπούγιαρ Οσμάνι έχει ήδη χαρακτηρίσει το 2018 ως «χρυσή χρονιά» για την επίλυση του ονόματος και έχει αναφερθεί μεταξύ άλλων στην «Άνω Μακεδονία» και στην «Βόρεια Μακεδονία».

Εάν υπάρχει πρόοδος στο θέμα δεν αποκλείεται να υπάρξει στο Νταβός- και εφόσον τελικά μεταβεί στο ελβετικό θέρετρο ο έλληνας πρωθυπουργός- στις 23 Ιανουαρίου συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ