Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στο Ταλίν – Τι αποφάσισαν οι «28»

Αποστολή στο Ταλίν, του Θάνου Αθανασίου

Την ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς της ΕΕ, πριν από το τέλος του 2018 με συμπερίληψη της ελευθερίας κυκλοφορίας μη προσωπικών δεδομένων στις 4 ελευθερίες της ΕΕ, ως την 5η πια ελευθερία της ΕΕ, αποφάσισαν οι 28 της ΕΕ στο Ταλίν.

Σύμφωνα με τις καταληκτικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, οι 28 συμφώνησαν ότι η ψηφιακή επανάσταση “είναι εδώ για να μείνει” και πως κράτη και πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν. Με αυτό το στόχο οι 28 αποφάσισαν να ψηφιοποιήσουν τη δημόσια διοίκησή τους το συντομότερο δυνατό, και να ολοκληρώσουν την ψηφιακή κοινή αγορά της ΕΕ πριν από το τέλος του 2018. Προς αυτόν τον σκοπό το συμβούλιο των Υπουργών ψηφιακής πολιτικής πρέπει να ετοιμάσει τις συγκεκριμένες του προτάσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

“Είχαμε τις πλέον εμπνευσμένες συνομιλίες, για την κυβερνοασφάλεια, τη χρήση δεδομένων, τις υποδομές και τις ψηφιακές δεξιότητες”, τόνισε ο Γιούρι Ράτας. Σημείωσε ότι οι “4 ελευθερίες πρέπει να περιλάβουν και μια 5η”, όμως για να συμβεί αυτό, “οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη” στο σύστημα και αυτό θα συμβεί μόνο με σημαντικές επένδυση στις υποδομές και την ασφάλεια, κάτι που όπως είπε “πρέπει να το κάνουμε συνολικά , όλοι μαζί”, για να υπάρχει αποτελεσματικότητα.

Τόνισε δε ότι η ολοκλήρωση της ψηφιακής αγοράς δεν είναι αρκετή και πρέπει να υπάρξει παράλληλη έρευνα και επενδύσεις σε υποδομές και την ψηφιακή νοημοσύνη. “Πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι”, είπε, “να γίνουμε η πλέον ελκυστική πλατφόρμα”, στον κόσμο σε αυτές τις υπηρεσίες και προειδοποίησε ότι για να διατηρηθεί η αξιολόγηση τριπλού Α (ΑΑΑ) στην ΕΕ, θα πρέπει να αξιολογηθούμε με “ΑΑΑ” και στην ψηφιακή εποχή.

Τέλος εξήγησε ότι με αυτές τις αλλαγές οι 28 πρέπει να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους στην αγορά εργασίας, τις συμβάσεις εργασίας και την εκπαίδευση, ωστέ να μην μείνει κανείς έξω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ επέστησε την προσοχή των κυβερνήσεων στο ότι μπορεί οι Πρωθυπουργοί να συμφωνούν σε όλα αυτά όμως δεν τους ακολουθούν οι υπουργοί τους. Είπε ότι είναι η 10η φορά που σε Σύνοδο συμφωνείται η ολοκλήρωση της ψηφιακής αγορά όμως 18 από τις 24 εκτελεστικές προτάσεις της Κομισιόν για το θέμα δεν υλοποιούνται διότι τις μπλοκάρουν τα διάφορα υπουργεία. Σημείωσε δε ότι πλέον υπάρχει προθεσμία ενάμισι χρόνου για να εγκριθούν και να γίνουν νομοθεσία.

Σε σχέση με τη φορολόγηση των γιγάντων του διαδικτύου ο Πρόεδρος της Κομισιόν καλωσόρισε τις προτάσεις και τόνισε ότι “οι φόροι πρέπει να πληρώνονται εκεί που οφείλονται, είτε offline είτε online”. Ανακοίνωσε δε, νέες προτάσεις για την ενίσχυση της κυβερνοσφάλειας μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο χθεσινοβραδινό δείπνο και ενημέρωσε πως έχει ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για την ατζέντα που του έχει ανατεθεί. Την ονόμασε μάλιστα “οδικό χάρτη των ηγετών για το 2017 και 2018” και εξήγησε ότι περιλαμβάνει σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2018 και Σύνοδο για την Ευρωζώνη το 2017 με έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Είπε δε ότι εργάζεται με γνώμονα το να φέρει πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα των πολιτών (ασφάλεια, μετανάστευση και ανεργία), να εξασφαλίσει την πρόοδο και την ενότητα της ΕΕ. O Nτ. Τουσκ είχε ήδη διμερείς επαφές με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Ρουμανία, την Καγκελάριο της Γερμανίας και θα επικοινωνήσει με όλες τις πρωτεύουσες στην ΕΕ για συντονίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Τέλος ο Ζ.Κ.Γιόυνκερ κλήθηκε να σχολιάσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλοίας. Είπε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι αυτή η Κομισιόν έχει την ίδια θέση που είχε η Κομισιόν Μπαρόζο. Ζήτησε σεβασμό στο σύνταγμα και στις αποφάσεις του κοινοβουλίου της Ισπανίας, σημειώνοντας ότι και το σύνταγμα (τα δικαστήρια) και το κοινοβούλιο έχουν τοποθετηθεί για το δημοψήφισμα (το οποίο και θεωρούν παράνομο).

Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ