Το Μαξίμου μετά τις γερμανικές εκλογές: Πιο επιτακτικό να κλείσουμε έως τον Δεκέμβριο την αξιολόγηση

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Το αρνητικότερο σενάριο για την Ελλάδα «έβγαλε» η κάλπη στη Γερμανία: Συντριπτική ήττα των σοσιαλιστών, αποδυνάμωση Μέρκελ, ενίσχυση της ακροδεξιάς AFD και ενίσχυση των φιλελευθέρων, οι οποίοι θα μπουν στην κυβέρνηση!

Η ανησυχία είναι τετραπλή:

Πρώτον, για το ενδεχόμενο καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς όλες οι πλευρές θα πρέπει να περιμένουν τις εξελίξεις στο Βερολίνο, ενώ η ύπαρξη «κενού» εκ των πραγμάτων επιτρέπει την ενδυνάμωση της δράσης του ΔΝΤ.

Δεύτερον, με πολύ πιθανή -έως δεδομένη- πλέον τη συμμετοχή στην κυβέρνηση των Φιλελεύθερων και την εντυπωσιακή ενδυνάμωση των ακροδεξιών της AFD ενισχύει τον κίνδυνο για νέα Μνημόνια, αλλά κυρίως επαναφέρει την πίεση για Grexit, υπέρ του οποίου τάσσονται τα δυο συγκεκριμένα κόμματα.

Στο νέο τοπίο που δημιουργείται ενισχυμένη θεωρείται και η θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος -ανεξαρτήτως της θέσης που θα αναλάβει- αποτελεί την εγγύηση για το γερμανικό κεφάλαιο, ενόψει των αλλαγών που αναμένονται στην ευρωζώνη.

Τρίτον, η βέβαιη πλέον επιδείνωση των γερμανοτουρκικών -και πιθανόν και ευρωτουρκικών- σχέσεων, αναμένεται να αυξήσει την πίεση στη χώρα μας στο Προσφυγικό. Πολύ περισσότερο που λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων Βερολίνου – Άγκυρας, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορεί πλέον να σηκώσει το τηλέφωνο και να πιέσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Και τέταρτον, το ενδεχόμενο καθυστέρησης σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης εντείνει τους φόβους για καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον στόχο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών (τρεις φορές έχουν γίνει στη γερμανική ιστορία) η Αθήνα ούτε καν θέλει να το σκέφτεται.

Τέλος, ναι μεν η αντιπολίτευση θα είναι καλύτερη για τη χώρα μας, από τη στιγμή που οι σοσιαλδημοκράτες θα επιμείνουν όντως στην απόφασή τους να παραμείνουν σε αυτή και δεν ενδώσουν στις πιέσεις Μέρκελ για συμμετοχή στην κυβέρνηση, όμως, είναι ερώτημα εάν θα μπορούν να επηρεάζουν περισσότερο τη νέα κυβέρνηση αν είναι εκτός αυτής.

Μεγάλα ερωτήματα, επίσης, είναι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι επιλογές της Αθήνας στην κατάσταση που δημιουργείται δεν είναι πολλές.

«Γίνεται πλέον πιο επιτακτική η ανάγκη να κλείσουμε έως το Δεκέμβριο την αξιολόγηση», φέρεται να δηλώνει στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το μεσημέρι σήμερα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον οποίο θα έχει και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που δημιουργείται μετά τις γερμανικές εκλογές.

Την Πέμπτη, πάντως, στο Ταλίν της Εσθονίας πραγματοποιείται Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ (θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, με θέμα την ψηφιακή πολιτική), όπου αναμένεται, μετά από ενημέρωση του Ντόναλντ Τουσκ, να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο παρασκήνιο της Συνόδου θεωρείται πιθανή -αν και δεν έχει κλείσει ακόμα- τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο…

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ