Καρέ – Καρέ από τη συνάντηση Τσίπρα – Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα

Με τον Ιταλό ομόλογό του, Πάολο Τζεντιλόνι συναντάται στην Κέρκυρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Ιταλίας.

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, είναι η ενίσχυση του συντονισμού με τη Γαλλία και την Ιταλία και η δυναμική παρουσία των χωρών του Νότου στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Ορόσημα θεωρούνται τόσο η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στο Ταλίν στις 28 Σεπτεμβρίου, όσο και η Σύνοδος των χωρών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 9-10 Οκτωβρίου καθώς και η Σύνοδος Κορυφής στο Γκέτεμποργκ στις 17 Ιουνίου για την Κοινωνική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία έχουν κοινά σημεία στρατηγικής και σε αυτό το πλαίσιο και ο πρωθυπουργός θα καταθέσει κείμενο με προτάσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης στον Ιταλό πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.

Στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών βρίσκονται το μέλλον της Ευρώπης και η νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Οι δύο πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, με την οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο οικονομικό πεδίο στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών θα βρεθούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ΑΟΖ και ενεργειακά. Παράλληλα θα συζητηθούν το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια , οι Ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες.

Σήμερα αναμένεται με το κλείσιμο των εργασιών της Διακυβερνητικής Συνόδου να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων (συμφωνία για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A) ενώ θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ