Ο Μακρόν στον ΑΝΤ1: Ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων – ΒΙΝΤΕΟ

Καμπανάκι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την οποία «θαρραλέα» όπως τόνισε προωθεί η Κυβέρνηση, έκρουσε ο Γάλλος Πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και την Μαρία Σαράφογλου, παράλληλα με την ΕΡΤ.

Όπως τόνισε ο κ. Μακρόν, «στόχος της επίσκεψης μου στην Ελλάδα είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των δέκα τελευταίων χρόνων, να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει την ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει, να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη».

«Πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον» επεσήμανε με νόημα ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Στέλνοντας μηνύματα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, ερωτηθείς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Μακρόν είπε «δεν μπορούμε μονομιάς να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα, οι συζητήσεις για το χρέος θα ξαναγίνουν στις αρχές του 23018 και τότε εγώ θέλω να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και θέλω από την άλλη το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούρια πράγματα».

Διευκρίνισε πάντως ότι «εξ ορισμού αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές στην Γερμανία. Στο πλαίσιο του πάντοτε εποικοδομητικού σχεδιασμού με την Γερμανία, σημαίνει ότι αυτό πρέπει να συνεπάγεται ελάφρυνση του χρέους».

Στήριξη μέσω των επενδύσεων

«Θεωρώ ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετική, διότι έτσι εξομαλύνεται αρκετά η κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα ρυθμίστηκαν, καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος για να παγιωθεί αυτή η εμπιστοσύνη» επεσήμανε ο κ. Μακρόν, συμπληρώνοντας «ανεξαρτήτως από τα τεχνικά σκέλη και το πρόγραμμα, το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να ξαναβρεί την χρηματοπιστωτική της κυριαρχία. Για να την βρει πρέπει να υπάρξει συνέχεια της εξόδου στις αγορές, να συνεχιστεί η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κάτι που η Κυβέρνηση Τσίπα κάνει με θάρρος και να παραμείνει η εμπιστοσύνη στην χώρα από τους κατόχους ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς αν μπορεί να απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε «νομίζω ότι βρισκόμαστε στην λογική της εξόδου από την κρίση. Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, έχουμε την τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη για να το κάνουμε αυτό, έχουμε τον ESM. Αν θέλουμε να υπάρξει ένα πλέγμα ανάπτυξης, πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε επενδύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη όμως μέσα από μια νέα αλληλεγγύη, μέσα από τις επενδύσεις πρέπει να συνεχίσει να την βοηθά, όπως κάνω εγώ σήμερα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ