Το όραμά του Μακρόν για τη “νέα Ευρώπη” από την Πνύκα – Μίλησε για ένα λεπτό στα ελληνικά – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Με την ομιλία του στην Πνύκα και το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της επίσκεψης του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα συνοδευόμενος από 39 εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων.

Μίλησε επί ένα λεπτό στα ελληνικά

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του στην Πνύκα μιλώντας στα ελληνικά. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Αθηναϊκή Δημοκρατία σημειώνοντας ότι «εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την ευθύνη των αποφάσεων στους πολλούς. Τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία; Έλεγε ο Περικλής τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία και δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία στις καθημερινές μας σχέσεις. Θέλω να σας μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εμπιστοσύνη απειλείται. Η ελληνική κρίση αφορά την Ευρώπη. Είναι μία αποτυχία της Ευρώπης. Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη; Πρέπει να υποχωρήσουμε και να περνάμε από τη μία κρίση στην άλλη; Αυτό θα ήταν διπλό λάθος. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους. Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση. Αυτοί που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία άκαμπτη ταυτότητα δεν γνωρίζουν».

«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Το να σχεδιάσουμε το τέλος της θα ήταν αυτοκτονία. Θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι χρειάζεται επανάκτηση της κυριαρχίας. «Αυτό θεωρώ προτεραιότητα. Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον. Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» τόνισε και σημείωσε ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη και τα έθνη, κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν. Έχουμε ρήγματα στον κοινωνικό ιστό γιατί χάσαμε τον άξονα στον οποίο λειτουργούσαμε. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου. Προτιμήσαμε να επιμένουμε στις προδοσίες και στις διαφορές. Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα προασπίζεται τις αξίες μας έναντι αυταρχικών καθεστώτων; Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε ένα οδικό χάρτη για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας. «Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη – μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών» είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης για όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό δεν υπάρχει. Η ουσία δεν είναι να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Δεν θα γίνει τίποτα με την καχυποψία. Οι προδοσίες της ευρωπαϊκής ιδέας έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μοίρα και θα πρέπει να ξαναβρούμε αυτή την κατεύθυνση για να ξαναπετύχουμε την εμπιστοσύνη».

«Είναι ευθύνη της δικής μας γενιάς να δώσουμε μία δυνατή Ευρώπη στους νέους. Πολλοί θα μου πουν να αλλάξουμε τα άρθρα, τη συνθήκη. Όλα αυτά μας κάνουν να χανόμαστε στον λαβύρινθο. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε αυτό που δεν φοβήθηκαν οι προηγούμενες γενιές» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν και έκλεισε την ομιλία του με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: Για να ζήσεις ένα θαύμα, πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες των ανθρώπων».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στον τόπο που η δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα και άναψε τη φλόγα για να φωτίσει όλη την οικουμένη τόνισε: στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Για μια επανίδρυση. Ισονομία μεταξύ των πολιτών και των κρατών».

Σημείωσε ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας και κρίση πολιτικής. Διέβρωσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Διεύρυνε τις ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών αλλά και μεταξύ των πολιτών στο εσωτερικό των κρατών μελών Και απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες και τόνισε: «Αυτή η Ευρώπη δεν μας αξίζει. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να την αλλάξουμε. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε».

Υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε μια περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη και γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης.

«Πιστεύω πως πρέπει και μπορούμε να αναχαιτίσουμε το φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Και, παράλληλα, να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να τηρούν τους κοινούς κανόνες αλλά ταυτόχρονα να έχουν και τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με βάση το οποίο έχουν εκλεγεί. Γιατί η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να αμφισβητεί την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά να βρίσκεται διαρκώς σε πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, ιδιαίτερα δε, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων πόρων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο, θα μπορούσε πράγματι να έχει ουσιαστικό ρόλο ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα υπόκειται όμως σε δημοκρατική λογοδοσία, όπως ο κάθε υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη. Και θα είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση των κοινών εργαλείων πολιτικής» είπε.

Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική της Ευρώπης σημείωσε ότι «όσο χρειαζόμαστε έναν υπουργό οικονομικών, άλλο τόσο χρειαζόμαστε και έναν υπουργό κοινωνικής συνοχής της ευρωζώνης. Γιατί η απουσία αξιόπιστων δεσμεύσεων σε κοινωνικούς στόχους δεν είναι μια απλή τεχνοκρατική στρέβλωση» και πρόσθεσε «Γι’ αυτό είναι ζωτική ανάγκη να συγκροτήσουμε έναν πολιτικά και νομικά ισχυρό Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Έναν πυλώνα, όχι απλή διακήρυξη δικαιωμάτων και προθέσεων».

Μιλώντας για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας προς στους ευρωπαίους πολίτες υπογράμμισε ότι «δε μπορεί μόνο ο υπουργός οικονομικών ή ο υπουργός της κοινωνικής συνοχής της ευρωζώνης, να αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες. Αλλά να υπόκεινται στο διαρκή δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. Πράγμα που συνεπάγεται και τη συγκρότηση ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, όχι με διακοσμητικό, αλλά με αποφασιστικό ρόλο, ισχυρότερο από τον αντίστοιχο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η σημερινή Ευρώπη δεν έχει μέλλον και υπογράμμισε ότι «Με ενότητα, στοχασμό, θάρρος, δημοκρατική θέληση, και με σημαία τις αξίες της αθηναϊκής δημοκρατίας, της γαλλικής επανάστασης και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, οφείλουμε να την αλλάξουμε. Να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να την αλλάξουμε. Πρέπει και μπορούμε. Και αξίζει το κόπο να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε».

Στην εκδήλωση στον ιερό χώρο της Πνύκας παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, διπλωμάτες καθώς και παιδιά από το Γαλλικό σχολείο.

Με στίχους του Σεφέρη έκλεισε την ομιλία του στην Πνύκα ο Μακρόν

Με στίχους του Γιώργου Σεφέρη από το ποίημα «Les anges sont blancs» (Οι άγγελοι είναι λευκοί) ολοκλήρωσε την ομιλία του στην Πνύκα οΕμανουέλ Μακρόν.

«”Κι όταν γυρεύεις το θαύμα πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες του ανθρώπου”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.

Νωρίς το απόγευμα, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Γαλλική Αντιπροσωπεία μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τσίπρας στον Μακρόν: Να ξανακάνουμε την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική

“Σε πείσμα όσων επένδυσαν στην πολυδιάσπαση της Ευρώπης, η Ελλάδα πραγματοποιώντας εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μπορούμε σήμερα, να πούμε με σιγουριά, ότι αλλάζει σελίδα” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται τη χώρα μας σε “μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη”.

“Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα” είπε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στους χρόνιους δεσμούς των δυο χωρών.

Επανέλαβε πως στόχος της χώρας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, προσέθεσε πως και οι θεσμοί και οι εταίροι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πέτυχε ο αλγόριθμος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ευχαρίστησε τη Γαλλία για την στήριξή της και πρόσθεσε πως η δοκιμαστική έξοδος της χώρας στις αγορές μας γεμίζει αισιοδοξία.

«Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση, ως εκ τούτου η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», σημείωσε.

«Συμφωνήσαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνεργαστούμε και στο θέμα των επενδύσεων» είπε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αμυντική βιομηχανία και ενέργεια, είναι ακόμα δυο επίπεδα συνεργασιών των δυο χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Να ευχηθώ, το επόμενο διάστημα οι προσπάθειές μας να βρουν ανταπόκριση, να καταφέρουμε να ξανακάνουμε την ευρωπαϊκή ιδέα ελκυστική, να επιστρέψει ξανά η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες” κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Μακρόν: Το ΔΝΤ να μην προβάλλει νέους όρους – Το Eurogroup να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

«Η ελληνική κρίση ήταν από την αρχή για μένα ευρωπαϊκή κρίση», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, και χαιρέτισε τη δράση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση δύο αξιολογήσεων και όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει. Υπογραμμίζοντας την ελληνική ανάκαμψη, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς τη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε σε μια τριπλή δέσμευση:

-Της Ελλάδας, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

-Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να μην προβάλλει νέους όρους στο πρόγραμμα.

-Του Eurogroup, να πάρει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στις γαλλικές επενδύσεις και συμφωνίες, για να καταλήξει μετά την ερώτηση που δέχθηκε από συμπατριώτη του δημοσιογράφο: Το μέλλον της Ευρώπης κρίνεται εν μέρει και εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα), εξάλλου η Γαλλία δεν εγκατέλειψε την Ελλάδα στην εποχή της κρίσης.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Ο διάλογος Τσίπρα – Μακρόν μπροστά στις κάμερες

“Η ελληνική κρίση ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση, η έξοδος λοιπόν της Ελλάδας από την κρίση θα σηματοδοτήσει και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση” επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στις κάμερες, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Δεν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε πιο συμβολικό τόπο από τον λόφο της Πνύκας, που έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία, για να διατυπώσουμε το όραμά μας για τις γενναίες αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να ξανακάνουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική στη γενιά μας και στις γενιές που έρχονται” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα του τυφώνα που έπληξε τη Γαλλία. “Θέλω να σε ευχαριστήσω για το γεγονός ότι σήμερα είσαι εδώ, παρότι η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα από τη φυσική καταστροφή”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και ευχήθηκε στον Γάλλο Πρόεδρο να πετύχει τους στόχους του για τη χώρα του, αλλά και επιτευχθούν και οι στόχοι για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την αναγέννησή της.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα «ορόσημο» για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι “μετά τις μεταρρυθμίσεις και τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός πρέπει να μιλήσουμε για την έξοδο από την κρίση”.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Μακρόν μίλησε για την καταστροφή στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, γνωστοποιώντας ότι θα τα επισκεφθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι φυσικές αυτές καταστροφές έχουν αίτιο, που δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή και τόνισε ότι “αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Ο Μακρόν έφθασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του,Μπριζίτ. Στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” τους υποδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Λίγο αργότερα μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογός του κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία Παυλοπούλου.

Στη συνέχεια, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο Παυλόπουλος στον Μακρόν: Οι εταίροι να πράξουν αυτό που τους αναλογεί σχετικά με το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας..

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι και οι εταίροι πρέπει να πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα ως συνεχιστή, από την πλευρά της Γαλλίας, της μακράς και ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, των οποίων αρχικοί -για να μην αδικώ άλλες προσωπικότητες στην συνέχεια- ιστορικοί σταθμοί υπήρξαν οι δεσμοί που οικοδόμησαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας:

«Για μίαν ακόμη φορά θέλω, εκ μέρους του ελληνικού λαού, να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για το ότι η Γαλλία -ο προκάτοχός σας κ. Ολάντ αλλά και εσείς προσωπικώς, ως αρμόδιος υπουργός τότε- διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτή η στάση της Γαλλίας είναι αντάξια του ιστορικού της ρόλου ως προς τη στερέωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και τούτο διότι η εμπέδωση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σφυρηλάτησε, σε μία κρίσιμη στιγμή, την ενότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δοθέντος ότι η μεν Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της και την προοπτική της παρά μόνον ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα υπερασπιζόταν την ιστορική της ταυτότητα δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της».

«Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο, όμως, της ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, και στη βάση του κανόνα pacta sunt servanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

«Επιτρέψατέ μου εφεξής ν’ αναφερθώ στην κοινή μας οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ρόλο της Γαλλίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας η Γαλλία θα εκπληρώσει στο ακέραιο την ιστορική αποστολή που της αναλογεί ως προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και ως προς τον πλανητικό ρόλο, τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτή η αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται κυρίως σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στη Βόρεια Κορέα- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση, ιδίως των θεσμικών πυλώνων των σχετικών με τη συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM αντί του IMF και, πρωτίστως, τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή, αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης. Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου. Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Και εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε καλά ότι η εκλογή σας ως Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας θρίαμβος εναντίον αυτών των αντιευρωπαϊκών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Με αυτές τις σκέψεις σάς καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα. Και εύχομαι να απολαύσετε την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία, αλλά και την ανυπόκριτη εκτίμηση και αγάπη του ελληνικού λαού» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στην αντιφώνηση του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του τόνισε πως πρέπει να είμαστε απαιτητικοί για την Ελλάδα και την Ευρώπη και εξέφρασε την συμφωνία του με πολλές από τις επισημάνσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

“Η ΕΕ δεν ήξερε πώς να αντιδράσει , πήρε αποφάσεις που δεν ήταν συντονισμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης και ήταν σε βάρος των πολιτών” σημείωσε και συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες και ιδίως τους νέους που στηρίζουν την Ευρώπη παρά τις σκληρές θυσίες που υπέστησαν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως τον συνοδεύουν επιχειρηματίες που πιστεύουν στην Ευρώπη και “ήλθαν εδώ να βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει”. Συνέχισε λέγοντας ότι, στόχος είναι “να βρει η Ελλάδα την οικονομική της κυριαρχία και να ζήσει μέσα από την ανάπτυξη”.

Είπε επίσης, πως “αυτή η στρατηγική συνεργασία θέλουμε να πετύχει προς όφελος όλων… θέλουμε να ζήσουμε συνεργαζόμενοι”.

“Ήλθε η ώρα η Ελλάδα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον, όχι εφαρμόζοντας κανόνες που έχουν αποφασίσει άλλοι”, επισήμανε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, παρασημοφορήθηκε με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. «Σας απονέμω την ανώτατη διάκριση του ελληνικού κράτους ως αναγνώριση όλων εκείνων τα οποία, είμαι βέβαιος, θα πράξετε τόσο για τη συνέχιση των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών μας, όσο και για τη διασφάλιση (mettre «en marche») της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Μακρόν: Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει υψηλό τίμημα

«Έγιναν πολλές θυσίες, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει υψηλό τίμημα» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο. Επεσήμανε παράλληλα ότι ο ίδιος και οι υπουργοί του θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ σημείωσε ότι χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μακρόν απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην αρχή της ομιλίας του επεσήμανε: «Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για τα θερμά σας λόγια. Από χθες η Γαλλία θρηνεί πολλά θύματα από τον τυφώνα και να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας και για άλλες χώρες που έχουν πληγεί, πολλοί λαοί είναι θύματα αυτής της φυσικής καταστροφής».

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για τη χώρα του αποτελούν δράσεις για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα, ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για κοινωνική Ευρώπη και οικονομική ισχύς αλλά στο πλαίσιο των κεκτημένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης της ζωής των πολιτών.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας», τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας ήθελε πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις».

«Χρειαζόμαστε μια εσωτερική δύναμη» ανέφερε και ανακοίνωσε πως θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για «περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη». Όπως σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα ήταν πολύ θετικό να αποκτήσει η Ευρώπη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα όπως αυτό της Ελλάδας.

«Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας» υπογράμμισε ο κ. Μακρόν για να καταλήξει: «Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Καμπανάκι στην Κυβέρνηση να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την οποία «θαρραλέα» όπως τόνισε προωθεί η Κυβέρνηση, έκρουσε ο Γάλλος Πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και την Μαρία Σαράφογλου, παράλληλα με την ΕΡΤ.

Όπως τόνισε ο κ. Μακρόν, «στόχος της επίσκεψης μου στην Ελλάδα είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ιστορία των δέκα τελευταίων χρόνων, να βγούμε από την κρίση. Η Ελλάδα βρίσκει την ανάκαμψη, πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας κι εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει, να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη».

«Πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη της λιτότητας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον» επεσήμανε με νόημα ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Στέλνοντας μηνύματα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, ερωτηθείς για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Μακρόν είπε «δεν μπορούμε μονομιάς να ρυθμίσουμε όλα τα θέματα, οι συζητήσεις για το χρέος θα ξαναγίνουν στις αρχές του 23018 και τότε εγώ θέλω να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και θέλω από την άλλη το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούρια πράγματα».

Διευκρίνισε πάντως ότι «εξ ορισμού αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές στην Γερμανία. Στο πλαίσιο του πάντοτε εποικοδομητικού σχεδιασμού με την Γερμανία, σημαίνει ότι αυτό πρέπει να συνεπάγεται ελάφρυνση του χρέους».

Στήριξη μέσω των επενδύσεων

«Θεωρώ ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετική, διότι έτσι εξομαλύνεται αρκετά η κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα ρυθμίστηκαν, καθώς υπάρχει ακόμη δρόμος για να παγιωθεί αυτή η εμπιστοσύνη» επεσήμανε ο κ. Μακρόν, συμπληρώνοντας «ανεξαρτήτως από τα τεχνικά σκέλη και το πρόγραμμα, το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να ξαναβρεί την χρηματοπιστωτική της κυριαρχία. Για να την βρει πρέπει να υπάρξει συνέχεια της εξόδου στις αγορές, να συνεχιστεί η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κάτι που η Κυβέρνηση Τσίπα κάνει με θάρρος και να παραμείνει η εμπιστοσύνη στην χώρα από τους κατόχους ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς αν μπορεί να απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε «νομίζω ότι βρισκόμαστε στην λογική της εξόδου από την κρίση. Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, έχουμε την τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη για να το κάνουμε αυτό, έχουμε τον ESM. Αν θέλουμε να υπάρξει ένα πλέγμα ανάπτυξης, πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε επενδύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη όμως μέσα από μια νέα αλληλεγγύη, μέσα από τις επενδύσεις πρέπει να συνεχίσει να την βοηθά, όπως κάνω εγώ σήμερα».

Εντυπωσιασμένη με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η Μπριζίτ Μακρόν

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, συνοδευόμενη από την σύζυγο του Πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα, επισκέφθηκε το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», και δήλωσε κατενθουσιασμένη. Η Μπριζίτ Μακρόν, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά «Η επίσκεψη ήταν υπέροχη. Ήταν μεγάλη χαρά για εμένα που βρέθηκα εδώ. Είναι ένας εντυπωσιακός χώρος», ενώ ανέφερε επίσης πως έχει επισκεφθεί και πάλι την Ελλάδα κατά το παρελθόν, όχι όμως την Αθήνα.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Νωρίτερα, οι δύο κυρίες είχαν επισκεφθεί την Ακρόπολη. Μάλιστα, η Μπριζίτ Μακρόν εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στη χώρα μας. Επίσης, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στα θύματα του κυκλώνα Ίρμα που έπληξε τον Άγιο Μαρτίνο, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και ερείπια, από την είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

«Είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στη χώρα σας και έχει τη σημασία του αυτό. Είναι πολύ μεγάλη χαρά που είμαι εδώ και για την υποδοχή» είπε η κα. Μακρόν δείχνοντας την σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού Μπέτυ Μπαζιάνα.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου και της συζύγου του στην Αθήνα έκλεισε με το επίσημο δείπνο, που παραχώρησαν προς τιμήν του Προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.00 το πρωί, με την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ε. Μακρόν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45 ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδευόμενος από την σύζυγό του, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6), όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Στις 12:00-13:15 θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει στις 13:30-14:45 γεύμα του Ε.Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Στις 14:45-15:15, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ, ενώ στις 15:15 θα αναχωρήσει μαζί με την σύζυγό του και την συνοδεύουσα αντιπροσωπεία, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου στις 16.00 έχει προγραμματιστεί η αναχώρησή του από την χώρα μας.

Πηγή φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ