Αχτσιόγλου: «Θα βοηθήσει την καθημερινότητα χιλιάδων εργαζόμενων το νομοσχέδιο του υπουργγείου Εργασίας»

Ως «παρέμβαση που θα βοηθήσει την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων» χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, το νομοσχέδιο για την προστασία των εργαζόμενων, που ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια, απέναντι στην Αντιπολίτευση που εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις είναι αμφίβολης υλοποίησης και έκανε λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ, «προπέτασμα καπνού» και «φύλο συκής».

Τα κόμματα πάντως, τοποθετούνται θετικά σε ορισμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και επί της αρχής η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και το Ποτάμι καταψηφίζουν ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δηλώνουν «παρών».

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, είπε ότι οι βουλευτές οφείλουν να απαντήσουν όταν καλούνται να τοποθετηθούν ή να ψηφίσουν επί του νομοσχεδίου αν βοηθά τον κόσμο της εργασίας και αν πρέπει ή δεν πρέπει να το υποστηρίξουν με την ψήφο τους. Κάλεσε δε ειδικώς την αξιωματική αντιπολίτευση να «μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και να μιλήσει συγκεκριμένα για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. «Η πραγματικότητα σας διαψεύδει», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου και υποστήριξε ότι «η κρίση αποεπένδυσης σημειώθηκε τα ακριβώς προηγούμενα χρόνια, την περίοδο 2009 με 2014». «Το 2016 έχουμε ρεκόρ συμφωνιών χρηματοδότησης προς την Ελλάδα από την ΕΤΕ, οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2016 ανήλθαν 2.9 δισ. σημειώνοντας ρεκόρ εφταετίας και ένα δισ. για το πρώτο τρίμηνο του 2017 και θα είναι καλύτερες στην συνέχεια», τόνισε.

Αν. Πετρόπουλος: θα υπάρξουν και επικουρικές που θα αυξηθούν

Ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί μάταια με ψεύδη να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης που «παρουσιάζει πραγματικό πλεόνασμα και όχι έλλειμμα».

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις , διευκρίνισε πως θα υπάρξουν και επικουρικές που θα αυξηθούν ενώ για τις κύριες συντάξεις τόνισε πως « έχουμε μία θετική βελτίωση της τάξης του 64,2% από το πρώτο δείγμα των εργατοϋπαλλήλων μισθωτών του ΙΚΑ».

«Καλό θα είναι να ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο, θα είναι μια ουσιαστική συγγνώμη για τα δεινά που επιβάλατε στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας», παρότρυνε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης ενώ ακόμα τους ζήτησε να κάνουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση «: Για να μη σας γίνει εφιάλτης ο Αύγουστος του 2018».

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών ότι απέφυγε να δώσει καθαρή απάντηση για την στάση των δανειστών έναντι του νομοσχεδίου και ανέφερε ότι «κινδυνεύουμε από την συνήθη γελοιοποίηση» της κατάργησης διατάξεων πέντε – έξι μέρες μετά την ψήφισή τους. Επίσης έκανε λόγο για ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανεφάρμοστες. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά «από την ασέλγεια που διέπραξε κατά του σώματος της Οικονομίας και της κοινωνίας», έρχεται με «απύθμενης έλλειψης σοβαρότητας» νομοθετήματα με «φαιδρές διατάξεις περί κοινοποίησης εξωδίκων και διαταγών πληρωμής» ενταγμένες στην επικοινωνιακή στρατηγική του πρωθυπουργού ενόψει της ΔΕΘ.

«Ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι σας έχουν καταλάβει. Θα το δείτε και πολύ σύντομα στις κάλπες» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης προσθέτοντας: «σε λίγο, ολοκληρώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και επιβεβαιώνεται και στην πράξη πλέον και με το παρόν νομοσχέδιο ότι τα μεγαλύτερα θύματα της ανικανότητάς της και της ιδεοληψίας της δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι, είναι κατ’ εξοχήν οι εργαζόμενοι». Ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση καθώς, όπως είπε, διακατέχεται από μια τιμωρητική αντίληψη, η οποία δεν βοηθάει τους εργαζόμενους, ενώ το σημαντικότερο μειονέκτημά του αφορά στο ότι είναι και ακοστολόγητο. Ο εισηγητής της ΝΔ, δήλωσε ωστόσο πως η παράταξη του θα ψηφίσει ορισμένες διατάξεις (όπως το επίδομα στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, την επιτάχυνση της δίκης) παρότι επέμεινε ότι θα αποδειχθούν δύσκολα εφαρμόσιμες.

Για «ένα νομοσχέδιο χαμηλής πτήσης» έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Θα ψηφίσουμε τις όποιες θετικές διατάξεις. Τα «τσίγκινα στολίδια», όμως, είναι για άλλους. Να τα δείτε με τους συγκυβερνώντες σας, τους Ανεξάρτητους Έλληνες της λαϊκής Δεξιάς» υπογράμμισε η κα Χριστοφιλοπούλου η οποία ανέφερε ακόμα πως: «αυτό το νομοσχέδιο, θα κομίσει ολίγα και στην αναπτυξιακή διαδικασία και δυστυχώς και στα κοινωνικά. Όμως, βεβαίως, δεν διακείμεθα θετικά προς αυτό».

«Διατηρείτε ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλα τα μέτρα που πήρατε εσείς, κάνοντας τη βρώμικη δουλειά αντί αυτών» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, προσθέτοντας πως: «το προηγούμενο διάστημα έχουν ψηφιστεί μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη. Η εφαρμογή τους θα επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες ακόμη παραπέρα».

Για «συναίνεση της πλειοψηφίας των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο νομοσχέδιο» έκανε λόγο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας «οξύμωρο σχήμα» τις «οξυμένες κραυγές για ένα νομοσχέδιο που απολαμβάνει τέτοιας συγκατάθεσης».

«Πρόκειται για νομοσχέδιο με έντονο προεκλογικό αέρα», σχολίασε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς. «Μην μοιράζετε ψίχουλα πάνω στα αποκαΐδια αυτής της τελειωμένης χώρας», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ζήτησε από την κυβέρνηση να σχολιάσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας: «Είναι νεοφιλελεύθερες, όπως σας αρέσει να βαφτίζετε ό,τι δεν σας βολεύει και ό,τι αντιστρατεύεστε; Κι αν είναι νεοφιλελεύθερες και αποκρουστικές προς τι ο ενθουσιασμός και οι προσδοκίες από την άφιξη του Γάλλου Προέδρου;». Αναφορικά με το νομοσχέδιο ο κ. Μαυρωτάς, είπε πως συντάχθηκε γρήγορα και πρόχειρα και υποστήριξε πως πριν υπήρχε η δικαιολογία να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση τώρα είναι να ανοίξουμε την ΔΕΘ, «δηλαδή να έχει να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο ένα εργασιακό success story».Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ