Ο Φαλτσιανί μιλά για το στικάκι της λίστα Λαγκάρντ και τις εκλογές

Για το στικάκι με τις πληροφορίες για τη λίστα Λαγκάρντ μιλά ο Ερβέ Φαλτσιανί σημειώνοντας πως πριν έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ οι μόνες του επαφές με την Ελλάδα ήταν σε επίπεδο συνεντεύξεων με δημοσιογράφους. Οι δικαστικοί είχαν στα χέρια τους μόνον ένα μικρό μέρος των συνολικών πληροφοριών για τη λίστα Λαγκάρντ.

Μιλώντας στην «εφημερίδα των Συντακτών» Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο Γαλλοϊταλός εξπέρ της πληροφορικής στην τράπεζα HSBC, ο οποίος αποκάλυψε τη λίστα με χιλιάδες ονόματα καταθετών που φέρονται να έχουν μεταφέρει και αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό, αναφέρεται στον αγώνα του κατά της φοροδιαφυγής και παίρνει ανοικτά θέση για τις ελληνικές εκλογές:

«Αν ήμουν Έλληνας πολίτης, θα ψήφιζα οπωσδήποτε ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι θα ήταν μια «ρεαλιστική επιλογή». Θεωρεί χρήσιμη τη συνεργασία του με τους Έλληνες εισαγγελείς που συνάντησε πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι και, αναφερόμενος στο Αλέξη Τσίπρα, τονίζει: «Έχουμε σχεδόν την ίδια ηλικία. Είμαστε άνθρωποι που προσπαθούμε να βρούμε λύσεις».

• Ήταν χρήσιμη η πρόσφατη συνάντησή σας με τους Έλληνες εισαγγελείς στο Παρίσι;

Βεβαίως, για πολλούς λόγους. Και πρώτα από όλα, σε ό,τι αφορά τις έρευνές τους μπορέσαμε να αναφερθούμε σε μια σειρά από σημεία και ζητήματα, στα οποία χωρίς τη βοήθειά μου θα τους ήταν πιο δύσκολο ή και αδύνατον να γίνει αναφορά, διότι οι δικαστικοί αυτοί είχαν στα χέρια τους μόνον ένα μικρό μέρος των συνολικών πληροφοριών.

• Οι Έλληνες την Κυριακή ψηφίζουν. Πιστεύετε πως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι καθοριστικής σημασίας το να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή, αντιθέτως, μια ενδεχόμενη υπερίσχυση της Δεξιάς;

Σαφώς και υπάρχουν πολλά παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Δεν ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία, με διαχωρισμό των εξουσιών. Είμαστε άνθρωποι και, ακόμη και μέσα σε μια εξουσία σαν τη δικαστική που είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική, υπάρχουν ιθύνοντες που έχουν πολιτικές προτιμήσεις. Όλα όσα ισχύουν για τους άλλους, στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο εμφανή. Θεωρώ ότι σήμερα, στην Ελλάδα, συναντάμε παντού την πολιτική.

• Δηλώσατε ότι πριν από τους τελευταίους μήνες -όλα τα περασμένα χρόνια, δηλαδή- από την Ελλάδα δεν σας είχε ψάξει κανείς για συνεργασία. Πρόσφατα, δηλαδή, υπήρξε μια αλλαγή πορείας, μια νέα βούληση;

Ναι, και αυτό έγινε σαφές αμέσως μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ σχημάτισε κυβέρνηση. Πριν από εκείνη τη στιγμή, οι μόνες μου επαφές με την Ελλάδα ήταν σε επίπεδο συνεντεύξεων με δημοσιογράφους. Αυτό αποτελεί αδιάψευστο γεγονός. Έστω και αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ακόμη πολύ δύσκολο να γίνει ανοικτή αναφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην Ελλάδα η κατάσταση άλλαξε με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα κυβέρνηση, τον Ιανουάριο. Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά στη χώρα σας η βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συμβάδισε με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

 

Δείτε επίσης

Στικάκι με στοιχεία “φωτιά” παρέδωσε ο Φαλτσιανί

Επιχειρηματίας της Λίστας Λαγκάρντ πλήρωσε 500.000 ευρώ μετά την κατάθεση Φαλτσιανί

FT: Παλεύουν με εσωτερικούς… δαίμονες ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ