Μητσοτάκης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φυγή των νέων στο εξωτερικό

Σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, στα Περτουλιώτικα Λιβάδια πραγματοποιήθηκε και φέτος το 37ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο ήταν αφιερωμένο «στη γενιά των νέων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν». Οι τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και κορυφώθηκαν σήμερα, με τον καθιερωμένο Αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις. Παράλληλα παρουσιάστηκε δρώμενο με θέμα την «Ανακήρυξη Σαρακατσάνου Κλεφταρµατωλού Καπετάνιου» καθώς και παιγνίδια και χοροί από συλλόγους Σαρακατσαναίων.«Πολύ Χαρούμενος και πολύ συγκινημένος» γιατί βρέθηκε σήμερα στο 37ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, δήλωσε από τα Περτουλιώτικα Λιβάδια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε πως είχε χρόνια την επιθυμία να το κάνει πράξη. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε βρεθεί στο ίδιο αντάμωμα πριν 22 χρόνια, το 1995, εξηγώντας ότι: «Μου έλεγε πάντα να πας στο αντάμωμα. Το έφερε έτσι η ζωή, να έρθω λίγες εβδομάδες αφότου έφυγε αυτός από τη ζωή»…Θέλω να σας εκφράσω, δήλωσε στη συνέχεια απευθυνόμενος στους Σαρακατσαναίους, την αγάπη μου και τον θαυμασμό μου, για να εξηγήσει: «Αποτελείτε πραγματικά ένα εκλεκτό κομμάτι του ελληνικού λαού. Ξεχωρίσατε μέσα από το πέρασμα του χρόνου για την εργατικότητά σας, για την θέλησή σας. Προκόψατε και δημιουργήσατε. Και αφήσατε το αποτύπωμά σας στη λαϊκή τέχνη, στα γράμματα, στην παράδοση αυτού του τόπου. Οι παλαιότερες γενιές Σαρακατσαναίων, αντιμετώπιζαν τις μεγάλες δυσκολίες του νομά κτηνοτρόφου με δύναμη και σταθερότητα. Αυτές οι αρετές αποτυπώνονται στα έθιμά σας, στην παράδοσή σας που με τόσο σεβασμό κρατάτε, σήμερα, ζωντανή. Και δεν σας κρύβω ότι τις αρετές αυτές, τη δύναμη, τη σταθερότητα, τις θαυμάζω. Είναι προσόντα πολύτιμα για κάθε άντρα, για κάθε γυναίκα, είναι αξίες εξαιρετικά χρήσιμες στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «χρειαζόμαστε αυτήν τη θέληση, αυτό το πείσμα, αυτήν τη δύναμη για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξανασταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι, δυνατοί και υπερήφανοι», προσθέτοντας: «Όπως χρειαζόμαστε αυτήν την ενότητα. Ενότητα στηριγμένη στην αλήθεια και την αξιοπιστία. Όχι σε ψέματα και όχι σε αυταπάτες. Και χαίρομαι πολύ που είστε σήμερα εδώ όλοι μαζί, ενωμένοι. Σαρακατσάνοι από όλες τις άκρες της Ελλάδας, αλλά και από τη Βουλγαρία, όλοι εμείς είμαστε μαζί σας, μοιραζόμαστε τη σημερινή σας, μεγάλη χαρά».Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ειδική αναφορά και στο θέμα του φετινού ανταμώματος, δηλαδή τα παιδιά που αναγκάζονται να ξενιτευτούν, τονίζοντας: «Θέλω, αγαπητέ Πρόεδρε, να σας συγχαρώ και για το ζήτημα στο οποίο επιλέξατε να αφιερώσετε το φετινό σας Αντάμωμα. Στα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν μια δουλειά στην πατρίδα μας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που, δυστυχώς, δημιούργησε η κρίση των τελευταίων ετών, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την πατρίδα μας, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Θέλω να σας δώσω το λόγο μου ότι είναι βασική μου προτεραιότητα, να γυρίσουν αυτά τα παιδιά και πάλι πίσω στην πατρίδα μας. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν φέρουμε επενδύσεις, εάν δημιουργήσουμε νέες δουλειές, καλές δουλειές, να κρατήσουμε εδώ τους νέους που αναζητούν το δρόμο τους και να φέρουμε πίσω αυτούς που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Το χρωστάμε σε αυτούς και το χρωστάμε στον τόπο μας».Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας ότι «θαυμάζω αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι Κρητικοί και οι Σαρακατσαναίοι, τη λεβεντιά σας, το πείσμα σας, το σθένος, τη δύναμη να μην το βάζουν κάτω, παλεύοντας πάντα με την ίδια τη φύση» και πρόσθεσε: «Εύχομαι να γιορτάζετε για πολλά χρόνια αυτό το όμορφο Aντάμωμα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η παράδοση που μέχρι σήμερα κρατήσατε ζωντανή θα συνεχιστεί. Και απευθύνομαι ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Αυτά τα παιδιά τα οποία πρέπει να μάθουν να σέβονται και να τιμούν αυτήν την όμορφη στολή την οποία φοράνε, διότι έρχεται από πολύ μακριά, αγαπητέ Πρόεδρε, και θα πάει πολύ μακριά. Και την εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ξεχωριστές παραδόσεις του ελληνισμού, αυτές είναι που κάνουν την Ελλάδα ξεχωριστή, δυνατή και ικανή να ξεχωρίσει σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια. Να τιμάτε, λοιπόν, ειδικά οι νέοι, αυτές τις παραδόσεις των μεγαλύτερων. Και να θυμάστε κάθε φορά που αφιερώνετε χρόνο να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο και να ανακαλείτε τις χαρές της τεχνολογίας, ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος και άλλα ήθη και έθιμα που έρχονται από πολλούς αιώνες πίσω. Έχετε εσείς – ειδικότερα εδώ η νεότερη γενιά – μια υποχρέωση να τα κρατήσετε ζωντανά και να τα περάσετε στους επόμενους, όπως έκαναν οι παππούδες σας και όπως έκαναν οι πατεράδες σας».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, είπε πως «το αντάμωμα είναι η κορυφαία γιορτή μας και η ευχή μας να πάει καλά το καλοκαίρι και να αποκτήσει εγγυήσεις ο χειμώνας!». Η πατρίδα, συνέχισε ο κ. Μουτσιάνας, δεν έχει άλλα περιθώρια για να κάτσει, και αυτός είναι ο λόγος, διευκρίνισε, που αφιερώσαμε το εφετινό μας αντάμωμα στη γενιά των νέων της κρίσης. «Τα παιδιά μας που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν χαρίζοντας σε άλλες χώρες την γνώση τους, την κουλτούρα τους, την δύναμη της ηλικίας τους, αναζητώντας την καταξίωση που τους στερεί η πατρίδα».«Θέλουμε να απευθυνθούμε στο φιλότιμο των Ελλήνων και όλοι μαζί, μια γροθιά, ενωμένοι, σε ένα συνεταιρισμό ανόρθωσης της χώρας, να βάλουμε ξανά την πατρίδα μας στο δρόμο της προόδου και να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω. Διότι αυτά είναι το αύριο μας», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ