Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΕΕ οριστικά και αμετάκλητα

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικά και αμετάκλητα διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της»: το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του “CONCORDIA EUROPE SUMMIT”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε στη συνέχεια: «αναμένει όμως η Χώρα μου, ιδίως τώρα που είναι έτοιμη να υπερβεί την κρίση, έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, την Αλληλεγγύη των Εταίρων της και την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων, αφού η αρχή pacta sunt servanda είναι θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή, της οποίας η συνεπής εφαρμογή είναι προϋπόθεση της διατήρησης της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, για να παραφράσω τον Τζωρτζ Όργουελ, δεν υπάρχουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ‘λιγότερο ίσα’ σε σύγκριση με άλλα, όσον αφορά την συμπεριφορά που οφείλει να τους επιφυλαχθεί με βάση τις καταστατικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτή την αυτονόητη μεταξύ Εταίρων συμπεριφορά αλληλεγγύης, που δεν ενέχει κανένα στοιχείο υπερβολικής αξίωσης εκ μέρους μας, δικαιούμεθα λοιπόν σήμερα από τους Εταίρους μας».Αναφερόμενος στον «πλανητικό ρόλο» της Ευρώπης ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε: «Για να γίνει ακόμη πιο ισχυρή η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει, πέρα από την νομισματική και οικονομική, και στην θεσμική της δημοκρατική ενοποίηση. Να αποκτήσει ομοσπονδιακή δομή που βασίζεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Διότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δημιουργήθηκε από τους ιδρυτές του, μετά τις εφιαλτικές εμπειρίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με σκοπό να φθάσει ως την τελική του ολοκλήρωση, δηλαδή την πλήρη ενοποίησή του με την μορφή ομοσπονδιακής διακυβέρνησης υπό θεσμικούς όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας». Και επισήμανε ότι η διαπίστωση αυτή «οδηγεί στο νομοτελειακό συμπέρασμα ότι αν η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν ολοκληρωθεί, η παρεπόμενη στασιμότητα οδηγεί, επίσης νομοτελειακώς, στον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη. Και τούτο διότι η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία».

Μιλώντας για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ είπε ότι «πρέπει να κατανοήσουν πως είναι πλέον κοινός τόπος το ότι για να φέρουν σε πέρας και τον δικό τους πλανητικό ρόλο έχουν ανάγκη την συμπόρευση με μιαν ισχυρή, θεσμικώς και οικονομικώς, Ευρωπαϊκή Ένωση, με την δική της πολύτιμη συνεισφορά στην κοινή υπόθεση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού εν γένει» και συμπλήρωσε: «Οι ΗΠΑ, μάλιστα, παρά την αναμφισβήτητη ισχύ τους στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα σε πλανητική κλίμακα, έχουν αποδείξει στην μακρά και λαμπρή ιστορία τους ότι ορθώς προτιμούν την πολυμερή -αντί για την μονομερή- δράση ως μέθοδο επίλυσης των εκάστοτε κρίσιμων διεθνών προβλημάτων. Άλλωστε, η ίδια η δική τους εμπειρία τους έχει διδάξει ότι οσάκις δεν έδρασαν μονομερώς, αλλά συνεργάσθηκαν με τους διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλα κράτη πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν διαφόρους κινδύνους και πολυποίκιλες προκλήσεις που είχαν εκδηλωθεί στο διεθνές πεδίο, τα αποτελέσματα υπήρξαν πιο θετικά. Και μάλιστα όχι μόνον για την ανθρωπότητα εν γένει, αλλά και για την υπεράσπιση και προαγωγή των εθνικών στόχων και συμφερόντων των ίδιων των ΗΠΑ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «είναι παρήγορος οιωνός το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, εξέφρασε απεριφράστως -και ανεξαρτήτως συμμαχιών- την προσήλωσή της στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος» και πρόσθεσε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως μετά τα βαρύτατα πλήγματα που έχει υποστεί εξαιτίας της προκλητικής ανθρώπινης αδιαφορίας και της άναρχης παγκόσμιας ανάπτυξης, καθίσταται πλέον υπαρξιακό διακύβευμα για την ανθρωπότητα. Πολλώ μάλλον όταν βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι νοητή παρά μόνο μέσα σε περιβάλλον, του οποίου η ισορροπία οφείλει είναι διασφαλισμένη και θωρακισμένη στο διηνεκές. Με την απόφασή της να αντιδράσει αποφασιστικά στην επικίνδυνα κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή και, συνακόλουθα, να προστατεύσει το περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι τιμά την παγκόσμια αποστολή της».

Επίσης, μίλησε για την προσήλωση και την αφοσίωση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, παρά τα βάρη τα οποία έχει επωμίσθηκε για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, «βάρη που δεν αντιστοιχούν μόνο σε δικά του λάθη».

«Και τούτο συμβαίνει διότι οι Έλληνες, στην συντριπτική τους πλειονότητα, αισθάνονται ότι είναι Ευρωπαίοι, όχι κατά τύχη ή από επιλογή μεμονωμένων πολιτικών που έτσι αποφάσισαν για το μέλλον της χώρας, αλλά για λόγους βαθύτατα πολιτισμικούς, σχεδόν υπαρξιακούς» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της «CONCORDIA».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ