Βούτσης: Η πίεση για τις γερμανικές εκλογές κατέστησε πιο δύσκολη την ομοφωνία με το ΔΝΤ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Για την πραγματοποίηση εγκαινίων έκθεσης φωτογραφίας για το προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και για επαφές με κοινοτικούς παράγοντες βρέθηκε στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης.

Η έκθεση, η οποία είχε μείνει για μήνες στην Αθήνα πριν από την εγκατάστασή της στο ΕΚ, είχε κατά τον κ. Βούτση, προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί “μια υπόμνηση στις ευρωπαϊκές χώρες για τη δυστυχία στην οποία υποβάλλονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αλλά και για το ότι δεν έχει κατορθωθεί μια σταθερή απόφαση που να εφαρμοστεί απολύτως από όλες τις χώρες για να αναλάβουν το μέρισμα ευθύνης που τους αναλογεί”.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, αλλά και σε συζητήσεις με ευρωβουλευτές από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων και εκπροσώπων όλων των ομάδων, ο Νίκος Βούτσης τόνισε τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης.

“Κατά την εκτίμησή μας, είναι ώριμο πλέον να αναζητηθούν οι αιτίες των πολιτικών για τις οποίες φτάσαμε στα παρόντα αδιέξοδα – όλοι διαπιστωτικά αναγνωρίζουν: κρίση χρέους, μεταναστευτικό, διεθνή υπόσταση ΕΕ και το ρόλο της, την ευρύτατη απονομιμοποίηση της ΕΕ σε μεγάλες κοινωνικές μερίδες, όλα αυτά που αναγνωρίζονται σε επίπεδο διαπιστώσεων είναι ήδη στην ατζέντα απλά ως διαπιστώσεις”, σημείωσε.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέσα στο 2017 με διάφορους τρόπους, σημείωσε και τόνισε ότι διαβίβασε την ατζέντα σε διαρκείς επιτροπές βουλής, π.χ. αμύνης και εξωτερικών και ειδική επιτροπή για ευρωπαϊκά ζητήματα, ώστε να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, με αφορμή σενάρια που έχουν παρουσιαστεί από την προεδρία”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε επιμέρους συναντήσεις με τον Τζιάνι Πιτέλα, την Σκα Κέλερ και την Γκάμπυ Τσίμερ, με τους οποίους συζήτησε πάνω στην ατζέντα του μέλλοντος της Ευρώπης. “Όλοι αναγνωρίζουν – πόσο μάλλον εμείς για τη χώρα μας, εξελίξεις και άρα συσχετισμούς, με συνειδητοποίηση των προβλημάτων της Ευρώπης γενικότερα τα οποία θα κριθούν, αλλά και τις επιμέρους λύσεις και υπερβάσεις που χρειάζονται για κάθε χώρα”, δήλωσε σχετικά.

Σε σχέση με το νομοθετικό έργο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημείωσε ότι ως την Παρασκευή υπάρχει δέσμευση προς το κοινοβούλιο ώστε το Σάββατο το πρωί να έχει αναρτηθεί το σχετικό νομοσχέδιο που θα αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν σε δύο μέρες οι συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών επιτροπών, τη Δευτέρα και Τρίτη και ύστερα την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ολομέλεια και ψηφοφορία.

“Θα μείνουν 3-4 μέρες ως το Eurogroup, καθώς θα εξελίσσεται και η συζήτηση για χρέος και είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία πακέτο στις 22”, σημείωσε. Σε σχέση με το κείμενο που διέρρευσε σε γερμανική εφημερίδα για το χρέος, τόνισε ότι “δεν διέρρευσε από ελληνική πλευρά – δεν έχω δει το τελικό κείμενο”.

“Σε κάθε φάση, διαμορφώνεται ένα κείμενο και η ελληνική πλευρά έχει μεγάλη εμπειρία τόσα χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις του πόσο κακό ή ατυχές είναι το αποτέλεσμα από μια διαρροή ή συζήτηση πάνω σε κείμενο που δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Δεν θα βοηθούσε την ίδια την διαπραγμάτευση μια διαρροή”, ανέφερε.

“Όλον τον τελευταίο καιρό και χθες ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση-αισιοδοξία ότι έχει προχωρήσει όσο ποτέ η συζήτηση για χρέος και ότι είναι πολύ ώριμη απόφαση για μεσοπρόθεσμα μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω καθυστέρηση. Δεν φαίνεται κανείς από τους πρωταγωνιστές να κάνουν τεχνητή ή άλλου είδους καθυστέρηση. Εκτίμησή μας είναι ότι κανείς δεν θα τους εμποδίσει στην ακριβή σκιαγράφηση και οριοθέτηση πολιτικής για μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Η πίεση για τις γερμανικές εκλογές κατέστησε πιο δύσκολη συζήτηση και την ομοφωνία με το ΔΝΤ όλους τους προηγούμενους μήνες. Ο εκλογικός κύκλος επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τις συζητήσεις επί της ουσίας. Αλλά πλέον, ο πολιτικός χρόνος έχει λήξει. Τα υψηλά επιτελεία και των δύο πλευρών πλέον βρίσκονται στην αναζήτηση λύσεων που για τους ίδιους θα είναι ανεκτές. Το θέμα να είναι χρήσιμες και αποτελεσματικές για την Ελλάδα”.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ