Τα Βαλκάνια ξαναφλέγονται!

Του Βασίλη Σκουρή

Η διεθνοτική σύγκρουση στα Σκόπια και η προσπάθεια δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας» στα Βαλκάνια, παράλληλα με επιχείρηση αιματηρής αναδιάταξης των συνόρων, ανησυχεί την Αθήνα, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν διάθεση να σταματήσουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και το Βερολίνο να αδυνατεί να καλύψει το κενό.

Η πολιτική κατάσταση στη γειτονική μας FYROM εξακολουθεί να είναι έκρυθμη, σε βαθμό τέτοιο που δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η αμερικανική πρωτοβουλία με την επίσκεψη του αναπληρωτή βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στα Σκόπια Χόιτ Μπράιαν ίσως δεν φέρει αποτελέσματα.

Η απόφαση του Αμερικανού, άλλωστε, να μην συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ «λόγω της στάσης του απέναντι στις καλόπιστες προτροπές της διεθνούς κοινότητας για την απεμπλοκή των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα», προϊδεάζει για το αδιέξοδο που, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γερμανία επιθυμεί να καταστούν τα Σκόπια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Όπως, μάλιστα, είναι σε θέση να γνωρίζει η Αθήνα, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη γειτονική μας χώρα και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που υπάρχουν και να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η εσωτερική ηρεμία, το Βερολίνο φέρεται να εργάζεται πυρετωδώς στο παρασκήνιο προς την κατεύθυνση της ένταξης της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Πολύ περισσότερο, καθώς, άκουσον- άκουσον, ρίχνει αποκλειστικά τις ευθύνες στην Ελλάδα, επειδή δήθεν κλείνει -εξαιτίας του ονοματολογικού- τον δρόμο των Σκοπίων προς την Ευρώπη. Η Αθήνα, μάλιστα, ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα να δεχθεί ισχυρές πιέσεις προκειμένου να κάνει βήματα προς τα πίσω στο συγκεκριμένο θέμα – και ετοιμάζει τις άμυνές της.

Όπως όλα δείχνουν, η χώρα οδεύει προς διεθνοτική σύγκρουση, με τους αλβανόφωνους -εφόσον δεν σχηματίσουν κυβέρνηση- να επιλέγουν την αποχώρηση από τη FYROM.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ