Μπάχαλο με το debate

Μαίνεται η κόντρα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη διεξαγωγή του debate μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, Nέος γύρος ανακοινώσεων τις τελευταίες ώρες δυναμιτίζει το σκηνικό, ενώ συνεχίζονται οι διαψεύσεις, τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α,για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για την τηλεμαχία. Με σημερινή του ανακοίνωση, νωρίς το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του για διεξαγωγή δύο debate, τονίζοντας ότι περιμένει απάντηση εντός των επομένων ωρών.«H θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένη: διεξαγωγή δύο debate: ένα με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων πλην της Χ.Α και συντονιστές δημοσιογράφους από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Προτείνουμε το δεύτερο ντιμπέιτ να γίνει ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.Σαμαρά και κ.Τσίπρα και να είναι βασισμένο στους κανόνες του γαλλικού μοντέλου που πρόσφατα είδαμε ανάμεσα σε Ολάντ – Σαρκοζί με δυνατότητα ζωντανού διαλόγου και όχι παράλληλων μονολόγων όπου θα συντονίζουν δύο δημοσιογράφοι, ένας άντρας και μια γυναίκα. Ενδεικτικά προτείναμε τον κ. Χατζηνικολάου και την κ. Στάη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Είμαστε ανοιχτοί σε συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις στα πρόσωπα, όχι όμως σε υπεκφυγές. Θα περιμένουμε απάντηση εντός των επόμενων ωρών». Άμεση ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Μουρούτη, ο οποίος με δήλωσή του καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να απαντήσει –έστω και την ύστατη στιγμή- αν αποδέχεται τα όσα συμφωνήσαμε για το debate των δύο αρχηγών». Και συνεχίζει ο κ. Μουρούτης:

«Προφανώς ο φόβος τους για την αποκάλυψη του πραγματικού τους προσώπου, τους οδηγεί στο να «πετούν την μπάλα στην εξέδρα» και με «φιλολογικού τύπου» προσεγγίσεις να ζητούν τη μία συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων παρουσία πρακτικογράφου, την άλλη συζήτηση γαλλικού ή αμερικανικού  τύπου, την άλλη τηλεμαχία αντίστοιχη του  2009, την άλλη συμμετοχή όλων των κομμάτων,  την άλλη διαπραγμάτευση  για τον αριθμό των δημοσιογράφων.

Είναι προφανές ότι ντιμπέιτ δεν θέλουν. Αντίθετα επιθυμούν να στρέψουν όλη την κουβέντα αποκλειστικά και μόνο στο παρασκήνιο και όχι στην ουσία. Δεν θα τους ακολουθήσουμε.Εκείνοι επιθυμούν  να συζητάμε μέχρι τις εκλογές «περί ανέμων και υδάτων», για να μακιγιάρουν έτσι την επικινδυνότητα των θέσεών τους, ωστόσο εμείς θα επιβάλουμε η ουσία της συζήτησης να επικεντρωθεί στα πραγματικά διλήμματα των εκλογών.  

Στις θέσεις των κομμάτων για την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, τη λαθρομετανάστευση, την ασφάλεια, τα εθνικά θέματα.

Θα τους επιβάλουμε να μιλήσουν για το που πραγματικά οδηγούν τους Έλληνες οι τυχοδιωκτικές απόψεις τους.

Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να κάνει debate, ας κάνει με τις συνιστώσες του, μήπως και βρουν κοινές θέσεις.

Ούτως ή άλλως, θα μας βρουν απέναντί τους,  σε κάθε πόλη, χωριό, πλατεία, δρόμο, καφενείο, σε όλες τις τηλεοράσεις». Το πρωί οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου εξέθεσαν εκ διαμέτρου αντίθετα επιχειρήματα για το τι είχε συμφωνηθεί.Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε οτι δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Μουρούτης ανέφερε οτι είχαν ρυθμιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Ακούστε τι είπε ο Πάνος Σκουρλέτης. Ακούστε τι είπε ο Γιώργος Μουρούτης. Μπαράζ ανακοινώσεων το τελευταίο 24ωρο Υπενθυμίζεται ότι, χθες,αγκάθι για την διεξαγωγή του debate αποτέλεσε η επιλογή των δημοσιογράφων που θα συντόνιζαν την συζήτηση. Τα δύο κόμματα συμφώνησαν τον ρόλο του συντονιστή της τηλεμαχίας να αναλάβει ο Νίκος Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με την ΝΔ, την τελευταία στιγμή προστέθηκε και το όνομα της Έλλης Στάη ένα πρόσωπο για το οποίο διαφώνησε ανοιχτά η Συγγρού.

«Ενώ είχε από κοινού αποφασιστεί ότι ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου θα ήταν ο δημοσιογράφος που με την αντικειμενικότητα, το κύρος και την εμπειρία του, ως κοινώς αποδεκτό πρόσωπο, θα συντόνιζε την τηλεμαχία, ο ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά έβαλε στο τραπέζι και νέο όνομα δημοσιογράφου (Ε. Στάη) , που όμως (πάλι από κοινού) δεν είχε προκριθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΔ.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – χθες το μεσημέρι – στην οποία γίνονταν για πρώτη φορά δημόσια η αναφορά σε ονόματα δημοσιογράφων.

«Ενδεικτικά, προτείνουμε το ντιμπέιτ να διευθύνουν οι δημοσιογράφοι, Έλλη Στάη από τη δημόσια τηλεόραση που θα φιλοξενεί τη διαδικασία και Νίκος Χατζηνικολάου, ως ένας έμπειρος δημοσιογράφος από τον τηλεοπτικό χώρο που δεν εργάζεται αυτή την περίοδο σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το όνομα της Μ. Χούκλη η οποία ήταν η προηγούμενη «οικοδέσποινα» του debate μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου το 2009.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ