Σκουρλέτης στον Realfm 97,8: Ο Σόιμπλε θέλει μία γερμανοκεντρική Ευρώπη

«Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Σόιμπλε δεν έχει ποτέ κρύψει τις πολιτικές του απόψεις και τα αισθήματα του σε σχέση με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση αλλά πολύ περισσότερο για το πώς βλέπει το μέλλον της Ευρώπης» είπε μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Θέλει μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων του σκληρού πυρήνα, μία γερμανοκεντρική Ευρώπη, μία Ευρώπη που κατά τη γνώμη μου αυτόυπονομεύεται εάν κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και συνεχίσει με τις ίδιες κυρίαρχες στρατηγικές. Αυτά όλα συνιστούν τα μεγάλα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας, όχι μόνο ως Ελλάδα αλλά συνολικά ως Ευρώπη» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ερωτηθείς για το εάν μπορούμε να αντέξουμε μία μακρόσυρτη και αργή διαπραγμάτευση σαν αυτήν που προαναγγέλλει ο κ. Τόμσεν λέγοντας να τα πούμε τον Μάιο ο κ. Σκουρλέτης απάντησε «νομίζω πως ότι ζούμε δεν αποτελεί μία απλή επανάληψη των όσων είχαμε ζήσει το 2015 και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Διότι τότε δεν είχαμε μία συμφωνία, τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που εφαρμόζουμε, έπειτα από μία επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, βγαίνουμε από μία χρονιά το 2016 με θετικά σχετικά αποτελέσματα, άρα δεν είμαστε στην ίδια ακριβώς κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε άπειρο χρόνο και για αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει αυτή η συζήτηση να κλείσει το συντομότερο δυνατό. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, δεν εξαρτάται με βάση τα νούμερα και τα όσα εμπεριέχονται στη συμφωνία του 2015, υπάρχουν και πολιτικές σκοπιμότητες, είναι πασιφανές. Βλέπετε ότι για πρώτη φορά ασκείται μία κριτική, όχι από την ελληνική πλευρά, αλλά από ευρωπαϊκές φωνές προς τον κ. Σόιμπλε. Με αφορμή το πρόβλημα της Ελλάδας γίνεται και μία συζήτηση γενικότερη για το πού πηγαίνει η Ευρώπη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πολλά προβλήματα μπροστά μας».

Στο ερώτημα εάν είναι πιθανό ένα ατύχημα στη διαπραγμάτευση να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε «δεν σχεδιάζουμε την προσφυγή στις κάλπες, θεωρούμε ότι είναι πέρα και έξω από τις ανάγκες της ελληνικής οικονομία και του ελληνικού λαού. Άρα ότι κάνουμε είναι για να το αποφύγουμε… Και η άλλη πλευρά δεν θεωρώ ότι θέλει να πάμε σε εκλογές, πέρα από κάποιες ακραίες φωνές» και πρόσθεσε:

«Η στάση του Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία μάλλον είναι και η στάση της ΝΔ, είναι ανεύθυνη, προκλητική θα έλεγα απέναντι στον ελληνικό λαό, δυναμιτίζει μία προσπάθεια που είναι για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ειλικρινά δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ για παράδειγμα εάν το αφορολόγητο παραμείνει εκεί που είναι ή πέσει κατά 1.000 ευρώ, δεν τους ενδιαφέρει εάν υπάρξει ένα κόψιμο της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις;».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ