“Δεν υπάρχει γάμος με τον ΣΥΡΙΖΑ”

“Δεν έδωσαν εντολή τα μέλη του κόμματος για συνεργασία με το κόμμα του κ. Τσίπρα”, τονίζει σε συνέντευξή του στη metro το κορυφαίο στέλεχος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρώην βουλευτής, Λάμπρος Μίχος, αποδοκιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς, όσους παρουσίασαν τη χθεσινή συνάντηση της Λούκας Κατσέλη με τον Αλέξη Τσίπρα ως συμφωνία στήριξης της εκλογικής προσπάθειας του κόμματος της Αριστεράς. Ο ίδιος δικαιολογεί και την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από τη στάση της κ. Κατσέλη και έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες.

-Η εντύπωση που σχηματίστηκε από τη χθεσινή συνάντηση της Λούκας Κατσέλη με τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως επετεύχθη προεκλογική συμφωνία για συνεργασία και στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοινωνική Συμφωνία. Είναι όντως έτσι;

“Δεν είναι ακριβές αυτό. Δεν επετεύχθη προεκλογική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης των μελών της Κοινωνικής Συμφωνίας μάς έδωσε μια εντολή: Να καταφέρουμε να πετύχουμε μια προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να δημιουργηθεί μια παράταξη προοδευτική, πατριωτική και αριστερή. Σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή την πρωτοβουλία πήραμε και ο Τσίπρας έδειξε ότι αποδέχεται ένα μίνιμουμ προγραμματικής σύγκλισης, ενώ επιφυλάχθηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας να προχωρήσουμε περαιτέρω. Αυτή τη συνάντηση που κάναμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα την κάνουμε και με τη Δημοκρατική Αριστερά.”

-Πάντως, και ο κ. Καστανίδης κράτησε αποστάσεις και έκανε λόγο για μονομερείς ενέργειες.

“Τώρα φάνηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πως υπήρξε μια χειραψία και μια συμφωνία, με αποτέλεσμα να σκεφτούν πολλοί ότι η Κατσέλη συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μια σύγκλιση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μονομερώς η Κοινωνική Συμφωνία συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Διότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Δεν υπάρχει τέτοια εντολή από τα μέλη του κόμματος.”

-Άρα αντιμετωπίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ ισότιμα με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τους Οικολόγους ή τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις;

“Απολύτως ισότιμα, μολονότι – αυτό που είπε και η Κατσέλη – βασική συνιστώσα αυτής της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει ένα προβάδισμα που του αποδίδεται από το λαό. Εμείς δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τους ανθρώπους της Κοινωνικής Συμφωνίας σε μονομερή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.”

-Άρα δεν είχαμε την επισημοποίηση ενός «γάμου» χθες;

“Δεν υπήρξε κανένας γάμος. Υπήρξε κατ’ αρχήν μια πολύ θετική σύγκλιση σε συγκεκριμένες θέσεις, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Η αλήθεια είναι πως, όπως αποδόθηκε, έμεινε η ιδέα σε πολλά στελέχη μας ότι υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να πάει η Κοινωνική Συμφωνία να υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών. Η παρέμβαση Καστανίδη, έστω και αν ήταν βιαστική, ήταν δικαιολογημένη. Μπορεί να μην έπρεπε να εκδηλωθεί, αλλά επειδή ο κόσμος αντέδρασε, λέγοντας «παιδιά, τι γίνεται; Εμείς δεν είπαμε να πάμε να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ», αυτό είναι κριτική περισσότερο σε αυτό που αποδόθηκε και όχι στις πραγματικές προθέσεις, θέλω να πιστεύω, της Λούκας  Κατσέλη.” Πηγή: metrogreece.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ