• Οι 30 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης

  11:04 πμ, Τρίτη 29 Μάι 2012 11:04 πμ, Τρίτη 29 Μάι 2012

  Άρθρο του βουλευτή Α Αθηνών, Νικήτα Κακλαμάνη

  Η επόμενη μέρα των εκλογών είναι ημέρα ορόσημο για την Ελλάδα. Η καινούργια κυβέρνηση θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το «πηγάδι» της ύφεσης. Αν ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, δώσει στη ΝΔ την εντολή να οδηγήσει τη χώρα στη λύτρωση, κατά την άποψή μου, ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει, τις πρώτες 30 ημέρες, να κινηθεί σε τρεις άξονες.

  Άξονας 1ος:

  Σε μία σύσκεψη, υπό την προεδρία του, θα πρέπει να κληθούν όλοι οι σοβαροί επιχειρηματίες των κλάδων της παραγωγής και των υπηρεσιών. Στην ίδια σύσκεψη πρέπει να υπάρχουν δύο εξειδικευμένες ομάδες, μία οικονομολόγων, και μία νομικών συμβούλων. Στη σύσκεψη αυτή ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους επιχειρηματίες να καταθέσουν όλες τις προτάσεις τους, όπως αυτοί τις αντιλαμβάνονται, ώστε να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τόσο για τις εν λειτουργία επιχειρήσεις όσο και για νέες επενδύσεις. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν, θα κωδικοποιηθούν από τους παρευρισκόμενους οικονομολόγους και θα μορφοποιηθούν σε νομοσχέδιο, από τους παριστάμενους νομικούς. Το νομοσχέδιο αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ θα δεσμευθεί ότι θα έχει ψηφισθεί από τη Βουλή και θα έχει τεθεί σε εφαρμογή τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας. Όλα τα προγενέστερα νομοσχέδια, που επηρέαζαν την επιχειρηματικότητα αρνητικά (όπως πχ φορολογία, επενδυτικές ζώνες, προβλήματα από αρχαιολογία και προσχηματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κ.α.), επανεκτιμώνται ή και ακυρώνονται.

  Επίσης, θα πρέπει να απευθυνθεί προς τη δημόσια διοίκηση και να τονίσει μετ’ επιτάσεως, ότι εάν γρανάζι της δημιουργήσει έστω και το παραμικρό κόλλημα στην οποιαδήποτε επενδυτική προσπάθεια θα βρει την κυβέρνηση μπροστά της. Ταυτόχρονα, θα θεσμοθετήσει οτιδήποτε χρειάζεται για να λυθούν τα χέρια της δημόσιας διοίκησης, που σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς, λόγω της πολυνομίας, είναι δεμένα.

  Άξονας 2ος:

  Ο Αντώνης Σαμαράς επιβάλλεται να έχει μία επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας και να τους παρουσιάσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Παράλληλα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να τους αναλύσει τις επιπτώσεις που θα έχει η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με απλά λόγια, πρέπει να τους εξηγήσει ότι η χώρα μας σέβεται όλες τις συμφωνίες που έχει συνυπογράψει με τους εταίρους της, ότι δεν είμαστε μία χώρα «μπαταχτσήδων» και ότι είναι απαραίτητη η βοήθειά τους για να βρεθεί βιώσιμη λύση. Κατά την άποψή μου, μία πρόταση, που μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η εξής: Να παράσχει η ΕΕ μία εφάπαξ βοήθεια, της τάξεως του 10% του ΑΕΠ της χώρας μας, δηλαδή περίπου 20 δις ευρώ, τα οποία θα πάνε, στο σύνολό τους, στη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κύριο γνώμονα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δεσμευθούμε ότι το ποσό αυτό θα διοχετευθεί στα επενδυτικά προγράμματα των επιχειρήσεων, με κανόνες διαφάνειας και το αργότερο εντός 18 μηνών. Ταυτόχρονα, γνωστοποιηθεί στους εταίρους μας ότι είναι ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο που διαμορφώνει το καινούργιο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας. Αυτή θα είναι η αφετηρία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μην ξεχνάμε ότι τα λεφτά φέρνουν λεφτά, όπως λέει ο λαός…

  Άξονας 3ος:

  Θα πρέπει να εκπονήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, τις πρώτες κιόλας μέρες, ένα σχέδιο δράσης-αντιμετώπισης των ακραίων συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών.

  Οι παρενέργειες της πολιτικής του μνημονίου, η μείωση μισθών και συντάξεων, η πιστωτική ασφυξία και η ύφεση οδηγούν καθημερινά μεγάλο αριθμό ανθρώπων κάτω απ’ το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Φαινόμενα τέτοιας έκτασης δεν αντιμετωπίζονται με τους συνήθεις αποσπασματικούς τρόπους, αλλά απαιτούν την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και κεντρικά διευθυνόμενου Σχεδίου Δράσης. Ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί τη δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου, ικανή στελέχωση, πληροφορική υποδομή και ό,τι άλλο απαιτείται για την αποτελεσματική διαχείρηση της κρίσης.

  Σκοπός και δέσμευσή μας είναι να μην μείνει ούτε ένας Έλληνας χωρίς κάλυψη σε θέματα υγείας και σίτισης, έως ότου βγούμε από το «τούνελ» της οικονομικής κρίσης.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα