Τζανακόπουλος: Η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε 1 ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας – ΒΙΝΤΕΟ

«Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με αποφασιστικότητα αλλά και αυτοπεποίθηση. Έχοντας την εύλογη προσδοκία ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το συντομότερο δυνατό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η χθεσινή αναθεώρηση των αποτελεσμάτων 2016 από την Κομισιόν μας επιβεβαιώνει. Αποδεικνύει ότι η οικονομία επέστρεψε οριστικά στην ανάπτυξη.  Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 2% του ΑΕΠ όταν ο στόχος ήταν 0,5%.  Συνεπώς δεν έχει πλέον καμία βάση η συζήτηση για πιθανά μέτρα κάλυψης δημοσιονομικού κενού στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Εξάλλου, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα δύο επόμενα χρόνια, τουλάχιστον. Επομένως, ούτε οι παράλογες απαιτήσεις για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος (ήτοι για την περίοδο από το 2019 και μετά) έχουν βάση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε ότι «η σταθερή θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει ούτε 1 ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας επιβεβαιώνεται πλήρως».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αναμένουμε από το ΔΝΤ θα αναγνωρίσει τη νέα πραγματικότητα και θα προχωρήσει σε πιο εποικοδομητικές προσεγγίσεις. Το ίδιο αναμένουμε και από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Οι απόψεις για πρωτογενή πλεονάσματα για μια δεκαετία είναι απλώς μη ρεαλιστικές».

«Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο και η ένταξη στο QE που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην πλήρη κανονικότητα. Ταυτόχρονα όμως ενδιαφερόμαστε και διαπραγματευόμαστε για μια συμφωνία που θα προστατεύει την κοινωνική πλειοψηφία. Το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση είναι το ίδιο σημαντικό με το πότε θα κλείσει. Όσοι το τελευταίο διάστημα απαιτούν το άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης εξυπηρετούν τις παράλογες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών. Η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αλλά και πλήρη εικόνα όσων απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά και την κοινωνική πλειοψηφία» επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στο Βερολίνο. «Ο κ. Μητσοτάκης αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στο Βερολίνο, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Χθες έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα: Υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων δανειστών μας. Ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε: «Θα του θυμίζουμε διαρκώς ότι τις κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες δεν τις διορίζουν οι δανειστές αλλά ο ελληνικός λαός».

 

 

Διαβάστε επίσης

Βορίδης στον Realfm 97,8: Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά…

Κατρούγκαλος στον Realfm 97,8: Δεν έχουμε αποδεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ