Τζανακόπουλος: Δεν εξυπηρετεί τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία όσο – και κυρίως – από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Τζανακόπουλος ανέδειξε 5 κεντρικά σημεία επί των οποίων θα πρέπει, όπως είπε, να «ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες», χαρακτηρίζοντας «άστοχο» και «άκαιρο» να στρέφεται διαρκώς η συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα σημεία είναι τα εξής:

α) για την κυβέρνηση ο σημαντικότερος δείκτης είναι ο δείκτης του μεριδίου μισθών προς το ΑΕΠ και αν καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική του τάση, αυτό είναι σημάδι μείωσης των ανισοτήτων και, άρα, ο βασικός δείκτης των επιδόσεων της κυβέρνησης

β) τα ζητήματα και οι πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος

γ) το προσφυγικό

δ) οι δημοκρατικές ελευθερίες

ε) η στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Στη βάση αυτών των κρίσιμων πυλώνων», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες και γι’ αυτό είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούνται έστω δειλά βήματα αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου και των κυρίαρχων πολιτικών από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά τέτοιες τάσεις δεν βλέπουμε στην Ελλάδα.

«Είναι γι’ αυτόν τον λόγο» τόνισε «που βεβαίως μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ανοίγματα, όμως αυτά πρέπει να έχουν και έρεισμα στην πραγματικότητα». «Και αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε «το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξάλλου υπάρχει ένα αντισυστημικό ρεύμα και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να το εκφράσει. Σημείωσε πως το μεγάλο ερώτημα της εποχής είναι τι είδους πρόσημο θα λάβει αυτή η αμφισβήτηση, αν το ρεύμα αυτό θα πάρει προοδευτικό ή ακροδεξιό πρόσημο.

«Και τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν αυτή τη στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

“Βόμβες” από τον Φίλη στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: Με αμφισβητούμενες μελέτες προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση του

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ