Παυλόπουλος: Μέσα από τις εκλογές του 2017 οι λαοί θα αποδείξουν τι ακριβώς θέλουν από την Ευρώπη

Τα 65 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα γιόρτασε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης με εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας και ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς.

«Το ελληνικό γραφείο του Οργανισμού έχει 65 χρόνια ζωής και μέσα σε αυτή την πορεία ο ΔΟΜ γνώρισε την Ελλάδα σε δύο φάσεις της μεταπολεμικής ιστορίας της, τη δεκαετία του ’50 και του ’60 ως μια χώρα της οποίας ο λαός μετανάστευε και ο ΔΟΜ συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η μετανάστευση να γίνει με υποδειγματικό τρόπο, και έπειτα ο ΔΟΜ έζησε την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής μεταναστών, ιδίως κατά τη δεκαετία του ’90 αλλά και σήμερα», επισήμανε κατά την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και ο ΔΟΜ, η Ελλάδα, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο μεγάλες προκλήσεις, μέσα από τις οποίες κρίνεται η πορεία της ανθρωπότητας, ο πολιτισμός της και κυρίως η πορεία του δικού μας οικοδομήματος, της Ευρώπης», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.

Οι δύο προκλήσεις, επισήμανε ο ίδιος, είναι η προσφυγική κρίση και η μεταναστευτική κρίση.

«Το προσφυγικό», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι αποτέλεσμα ευθυνών και οι ευθύνες της Δύσης είναι τεράστιες. Είναι αποτέλεσμα του πολέμου, τον οποίο εμείς ανεχτήκαμε, αν δεν τον προκαλέσαμε και ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Έως ότου τελειώσει ο πόλεμος, η πολιτισμένη ανθρωπότητα, η Δύση και κυρίως η Ευρώπη πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως ταιριάζει στον πολιτισμό και τη δημοκρατία μας, να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο».

Όσον αφορά στη δεύτερη πρόκληση, «την παράνομη μετανάστευση, και αυτή έχει την αιτία της, τις τεράστιες ανισότητες που διευρύνονται μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών λαών. Οι εσφαλμένες πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο οδηγούν σε διεύρυνση των ανισοτήτων. Το χρέος μας είναι να καταπολεμήσουμε αυτές τις ανισότητες και να αντιμετωπίσουμε τον άνθρωπο υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το 2017 «κρίσιμο έτος για την πορεία της Ευρώπης». «Οι ευρωπαϊκοί λαοί καλούνται μέσα από εσωτερικές εκλογές να αποδείξουν τι ακριβώς θέλουν από την Ευρώπη, πώς εννοούμε την Ευρώπη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την ταυτότητά της». «Παρά την κρίση η Ελλάδα τον άνθρωπο θα τον υπερασπιστεί και ταυτόχρονα υπερασπίζεται την κληρονομιά της Ευρώπης. Αποδεικνύουμε στους εταίρους μας ότι πέρα από τις άλλες υποχρεώσεις μας, δίνουμε βαρύτητα σε εκείνο το χρέος που είναι υπαρξιακό για την πορεία της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση ο ΔΟΜ στάθηκε πολύτιμος συμπαραστάτης και αρωγός των προσπαθειών που καταβάλλουμε για την όσο το δυνατόν πληρέστερη αντιμετώπιση του φαινομένου και τη φιλοξενία των δοκιμαζόμενων από τους πολέμους ανθρώπων».

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, τόνισε από την πλευρά του ότι «στη χώρα μας σήμερα ζούμε μια ιστορική φάση, όπου απελπισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ελλείψεις, καθυστερήσεις, καταστάσεις που ίσως δεν μας τιμούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Και λάθη κάνουμε και καθυστερήσεις και αστοχίες, πράγματα δεν προωθούνται όσο γρήγορα θα έπρεπε, αλλά βρισκόμαστε σε μια χώρα που βρίσκεται σε οικονομική κρίση, γονατισμένη σε ένα βαθμό από την οικονομική κρίση, και αντιμετωπίζει και αυτό το πρόσθετο πρόβλημα». 

«Ακούγεται πως οι πρόσφυγες κακώς είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας», προσέθεσε ο ίδιος και τόνισε: «Όμως είναι εγκλωβισμένοι γιατί τα σύνορα στο Βορρά είναι κλειστά, γιατί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προχωρά πολύ αργά και γιατί μαζικές μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν μπορούν να γίνουν με βάση την κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας. Αγωνιζόμαστε με σχέδιο μέσα από πολλές αντιξοότητες να βελτιώσουμε τις συνθήκες φιλοξενίας στη χώρα μας, έχουμε πολλά κενά, δεν είμαστε ευχαριστημένοι σε κάποιες περιπτώσεις και αγωνιζόμαστε να αποσυμφορήσουμε σταδιακά τα νησιά».

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς, σημείωσε ότι «το γραφείο αυτό ξεκίνησε και ακολούθησε όλη την ιστορία της χώρας, από την εποχή που η Ελλάδα ήταν χώρα αποστολής μεταναστών, μετά ως χώρα διερχομένων μεταναστών, χώρα υποδοχής μεταναστών, μέχρι τα τελευταία χρόνια με την προσφυγική κρίση που δεν έχει σύγκριση με καμία άλλη εποχή».

Ο κ. Εσδράς προσέθεσε ότι «τη μετανάστευση στην Ελλάδα δεν πρέπει να τη δει κάποιος ως πρόβλημα για λύση αλλά ως μια πραγματικότητα που χρειάζεται διαχείριση. Πρέπει να δούμε τη μετανάστευση διαφορετικά καθώς προσφέρει δυνατότητες ανανέωσης δημογραφικά και εργατικών χεριών. Η παράνομη μετανάστευση κάνει κακό σε όλους και στους ίδιους που είναι θύματα όσων τους εκμεταλλεύονται και στις χώρες υποδοχής».

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ,ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι «ίσως στην Ελλάδα σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει τη μεγαλύτερη παρουσία σε ανεπτυγμένη χώρα και αυτό δείχνει αφενός το μέγεθος της συνεισφοράς του και αφετέρου την ανικανότητα του ελληνικού κράτους να υποκαταστήσει δομές τις οποίες σήμερα αξιοποιεί ο διεθνής οργανισμός». Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα με τη χρηματοδότηση «απαράδεκτη, καθώς έχουμε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε ανθρωπιστικές ανάγκες 65.000 ανθρώπων».

Τα 65 χρόνια του ΔΟΜ Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από το 1952 και η αρχική αποστολή του γραφείου ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το γραφείο ξεκίνησε τη δράση του με τη διαχείριση της εθνικής μετανάστευσης σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξαν οι υπηρεσίες προετοιμασίας των Ελλήνων μεταναστών για την ομαλότερη εγκατάστασή τους στις χώρες υποδοχής, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να βοηθήσει περισσότερους από 140.000 Έλληνες να μεταναστεύσουν σε υπερπόντιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Από το 1980 και μετά η Ελλάδα έγινε χώρα κυρίως διέλευσης μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Κατά την περίοδο αυτή το γραφείο Ελλάδας μερίμνησε για τη μετανάστευση περίπου 89.000 αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων.

Από το 2007 ο αριθμός των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που εισέρχονταν με πλοιάρια διαμέσου του Αιγαίου αυξήθηκε σημαντικά. Από το 2010 ως και σήμερα πραγματοποιείται το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους. Μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει περισσότερους από 35.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Παράλληλα, έχει στηρίξει περισσότερους από 3.500 επιστρέφοντες να υλοποιήσουν εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης. Τον Σεπτέμβριο του 2015 άρχισε να υλοποιείται από τον ΔΟΜ Ελλάδας το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ με αποτέλεσμα περίπου 10.000 πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί.

Στη σημερινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Παυλόπουλου για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Παυλόπουλος: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν πίσω

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μπακογιάννης – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ