Τζανακόπουλος στον Realfm 97,8: Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες

«Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές» είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Και σημείωσε: «Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα. Εχθές κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να πάρει τον λόγο, ο Πρόεδρος της Βουλής όμως αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον Πρωθυπουργό για να συνεχιστεί κανονικά η κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν νομίζω ότι είναι ένα επεισόδιο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει σεναριολογία περί κακών σχέσεων. Σας διαβεβαιώ ότι οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες.»

Αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «έγινε επί αρκετούς μήνες μία εξαντλητική δουλειά στην Εξεταστική Επιτροπή, αναδείχθηκαν σωρεία παραβάσεων, ποινικών αδικημάτων, αναδείχθηκε ο σκελετός του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο σκελετός της διαπλοκής, οι ειδικές σχέσεις μεταξύ εκδοτών πολιτικού συστήματος αλλά και τραπεζών. Όχι μόνο ήταν καλό αλλά επιβαλλόταν να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια έτσι ώστε το σύνολο του Κοινοβουλίου και οι πολιτικοί αρχηγοί να μπορέσουν να τοποθετηθούν επί αυτών των ζητημάτων.

Το δια ταύτα είναι σε ότι αφορά τις πολιτικές ευθύνες όπου αναδείχθηκε ένας τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε εχθές είναι ότι υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις και κάποιες εξαγγελίες εκ μέρους και του Πρωθυπουργού έτσι ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη δανειοδότηση των κομμάτων. Επομένως, υπήρξε πολιτικό δια ταύτα και το οποίο μέσα στο επόμενο διάστημα θα νομοθετηθεί. Μιλήσαμε για απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, μιλήσαμε για ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις δανειοδοτήσεις τους, μιλήσαμε για έναν διαφορετικό τρόπο εντοπισμού των προσώπων τα οποία θα έχουν την ευθύνη με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Και βεβαίως υπάρχει το δια ταύτα της διαβίβασης του πορίσματος στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες αυτές από εδώ και στο εξής θα έχουν τον πρώτο λόγο έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον εντοπισμό ποινικώς υπευθύνων προσώπων».

Σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης ο κ. Τζανακόπουλος  ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις, ούτε η βούληση εκ μέρους κανενός να ξαναπάμε σε μία παρατεταμένη τέτοια περίοδο μετωπικών συγκρούσεων. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να δουλέψει σκληρά ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επιτάχυνση της κατάστασης. Αν και πρέπει να σας πω ότι τα πολιτικά ζητήματα παραμένουν, δηλαδή υπάρχει η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος δηλαδή για το 2019. Μία απαίτηση η οποία δεν έχει καμία οικονομική και καμία πολιτική λογική» και πρόσθεσε:

«Ακούσαμε εχθές τον κ. Μητσοτάκη να ρίχνει την ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης στην κυβέρνηση, πράγμα το οποίο νομίζω ότι είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και αυτό καλά θα κάνει η ΝΔ να το αναγνωρίσει».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση ελπίζει ότι από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, στις 6 του μήνα θα υπάρξει μια καθαρή θέση του Ταμείου απάντησε:

«Το ΔΝΤ δεν συνηθίζει να παίρνει καθαρές αποφάσεις. Διαρκώς πατάει σε 2-3 βάρκες ταυτόχρονα. Ο περισσότερες από τις αποφάσεις του είναι ήξεις αφήξεις. Ας περιμένουμε και την 6η Φλεβάρη να δούμε τι θα προκύψει» και πρόσθεσε «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση εσκεμμένα να συντηρηθεί η αβεβαιότητα.  Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά έτσι ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση καταρχήν κοινωνικά, αλλά και οικονομικά, για να μπορέσουμε να βρούμε το αναγκαίο σημείο ισορροπίας που να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και πάνω σε αυτό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το επόμενο διάστημα».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Δείτε επίσης:

Μπακογιάννη: Η χώρα δεν αντέχει να ξαναζήσει το καλοκαίρι του 2015

Κατρούγκαλος: Δεν γνωρίζω πότε θα κλείσει η αξιολόγηση

Ο Λοβέρδος για τις προκλήσεις Τσαβούσογλου: Το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει να συμμορφωθεί η Τουρκία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ