Σκληρή αντιπαράθεση στην εξεταστική για το πόρισμα δανειοδότησης κομμάτων – ΜΜΕ

Της Άννας Καραβοκύρη

Σε υψηλούς τόνους και με εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για το κατά πόσον προκύπτουν ποινικές ευθύνες και για ποια πολιτικά πρόσωπα διεξάγεται η συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. 

«Η μάχη της διαπλοκής τώρα αρχίζει» έλεγαν κυβερνητικές πηγές λίγο πριν την κατάθεση του πορίσματος. Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ πολιτικών- τραπεζιτών και μιντιαρχών, ξεχωρίζοντας τρεις περιπτώσεις, το δάνειο του Κήρυκα Χανίων όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα δάνεια με «αέρα» του ΔΟΛ σύμφωνα με την φράση Παναγιώτη Ψυχάρη και τον δανεισμό του Πρώτου Θέματος. 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρος Λάππας υποστήριξε ότι οι υπήρξε «πάρτι» και «φούσκα» στα ΜΜΕ και στα κόμματα τονίζοντας πως οι επόπτες της Τράπεζας της Ελλάδας ούτε είδαν ούτε άκουσαν τίποτα για τα φαινόμενα αυτά. 

Από την άλλη μεριά, η ΝΔ στην πορισματική της έκθεση κάνει λόγο για μια μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης αφού δεν αποδόθηκαν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Η ΝΔ σημειώνει πάντως ότι «τρίγωνο διαπλοκής» υπάρχει αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ κι αναφέρει τρία σημεία, όπως η off shore που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Αυγής, η επιστολή του πρωθυπουργού στην Εθνική Τράπεζα για να λάβει δάνειο όπως και τα προηγούμενα κόμματα και η μεταβίβαση του κτηρίου της Κουμουνδούρου. 

Ο εισηγητής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι «η ΝΔ αναγνωρίζει το δάνειο της και κάνει κινήσεις για να αποπληρώσει το δάνειο της» αντικρούοντας τα περί διπλών εκχωρήσεων των μελλοντικών εγγυήσεων στις τράπεζες και τονίζοντας πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό μεταξύ του κόμματος και των τραπεζών.

Σχετικά με το δάνειο του Κήρυκα Χανίων είπε ότι το δάνειο είναι απολύτως ενήμερο και ότι έχουν δοθεί εμπράγματες εγγυήσεις για την χορήγηση του. Επίσης, υποστήριξε η κυβερνητική πλειοψηφία στρέβλωσε συνολικά το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να καταστήσει απαγορευτική τη διατύπωση ενός ενιαίου πορίσματος.

 

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ για εξεταστική: Το “τρίγωνο της διαπλοκής” υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ