Μουζάλας: Ό,τι λέω διαστρεβλώνεται στα πλαίσια μιας βλακώδους εκστρατείας να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για βλακώδη εκστρατεία και προπαγάνδα εις βάρος της κυβέρνησης με επίκεντρο το προσφυγικό και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κάνει λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προειδοποιώντας όσους τρέφουν το τέρας του λαϊκισμού.

Το μόνο σχέδιο που μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα και να ελαφρύνει τα νησιά είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία, ξεκαθαρίζει και καλεί όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

«Όταν ανέλαβα αναπληρωτής υπουργός υπήρχαν 1.250 θέσεις φιλοξενίας, 5.000 θέσεις φυλακής και άλλες 2.500 θέσεις κράτησης μέσα σε αστυνομικά τμήματα σε τρισάθλιες συνθήκες… Σήμερα έχουμε περίπου 50.000 θέσεις φιλοξενίας. Η ανάγκη μας ώθησε, αλλά και το πώς βλέπουμε τη μεταναστευτική πολιτική» λέει στο news247 ο Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στην πρότερη απειρία του κρατικού μηχανισμού, τα λάθη και τα προβλήματα συντονισμού στην αντιμετώπιση της κρίσης.

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, αλλά όχι και τις ευθύνες των άλλων», τονίζει ο υπουργός, δείχνοντας ως συνυπεύθυνους για τις «πολύ κακές συνθήκες στα νησιά» τους τοπικούς άρχοντες και τους ξενοδόχους που δεν δέχονται να νοικιάσουν δωμάτια στους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει ως «ικανοποιητική» την κατάσταση στην ενδοχώρα, όπου περίπου 3.000 πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα βελτίωσης των υφιστάμενων δομών.

Ο κ. Μουζάλας δίνει εξηγήσεις σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού στην Ελλάδα, ενώ αφήνει αιχμές για τα χρήματα που διαχειρίζονται οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει διαφάνεια και απολογισμός στον ελληνικό λαό» σημειώνει, εκφράζοντας την άποψη ότι η «προπαγάνδα» που γίνεται για τα οικονομικά του προσφυγικού εις βάρους της κυβέρνησης πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Παράλληλα κάνει λόγο για δική του στοχοποίηση και διαστρέβλωση των θέσεών του στο πλαίσιο μιας «βλακώδους εκστρατείας να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ». «Ένα τέτοιο εθνικό θέμα όμως, δεν είναι ούτε για να πέσει ούτε για να ανέβει κανένας ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει.

Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας εκτιμά ότι «η εφαρμογή της είναι το κύριο σχέδιο που πρέπει να έχουμε» διαφορετικά «η Ελλάδα θα δοκιμαστεί σκληρά» και εξηγεί ότι μόνο αν ισχύσει η συμφωνία και αρχίσουν να επιστρέφουν πρόσφυγες στην Τουρκία θα ελαφρυνθούν τα νησιά, αντιθέτως αν περάσουν στην ενδοχώρα και καταρρεύσει η συμφωνία τα νησιά θα έχουν πάλι 2.000 – 3.000 πρόσφυγες την ημέρα.

«Εμείς αυτό που θεωρούμε ότι μπορεί να επιδράσει ως push factor (παράγοντας που θα αποτρέψει τους πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα) είναι να λειτουργήσουν γρήγορα οι επιστροφές και να αρχίσουν να φεύγουν από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Επίσης, push factor μπορεί να αποτελέσει το γεγονός ότι από τα δικά μας σύνορα δεν περνάνε στην Ευρώπη και δεν είναι τυχαίο ότι ζητήσαμε από την Frontex να συνδράμει».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός αποκαλεί «ανόητη» τη θεωρία ότι δεν φυλάμε τα σύνορά μας και προειδοποιεί όσους θρέφουν το τέρας του λαϊκισμού αλλά και όσους πέφτουν στην πλάνη του.

«Αυτό υπονοεί ότι θα έπρεπε να βουλιάζουμε τις βάρκες… Δεν υπάρχει αθωότητα πίσω από τέτοιες θεωρίες και ελπίζω να μην φτάσουμε σε σημείο να ζήσουμε ξανά τέτοια πράγματα διότι ξέρετε ο λαϊκισμός είναι ένα τέρας που ταΐζεται εύκολα, αλλά στο τέλος τρώει τους ίδιους τους καλούς ανθρώπους οι οποίοι πέσανε σε αυτήν την πλάνη».

Διαβάστε επίσης:

Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς – ΤΩΡΑ

«Έφυγε» ο Έλληνας ήρωας της απόβασης στη Νορμανδία Ναύαρχος Γρηγόρης Παυλάκης

«Καλεί μαθητές να βλέπουν ρατσιστικά βίντεο», καταγγέλλει διευθύντρια δημοτικού σχολείου

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ