«Μάχη» των αρχηγών στη Βουλή – Τι θα πει ο Πρωθυπουργός

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση της νέας χρονιάς αναμένεται να εξελιχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος και την οποία έχει ζητήσει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η συζήτηση διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο αγροτικός κόσμος αποφασίζει κινητοποιήσεις και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί στα αγροτικά προβλήματα ο Πρωθυπουργός, και την προσπάθεια να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών.

Οι εντυπώσεις, πάντως, θα διαμορφωθούν στο μέτωπο της αξιολόγησης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει πώς προσδιορίζει ακριβώς η κυβέρνηση τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, δηλαδή την επέκταση του κόφτη μετά το 2018, αλλά επί της ενδεχόμενης αποχώρησης του ΔΝΤ και τι ακριβώς θα είναι σε αυτήν την περίπτωση η τροποποίηση του προγράμματος για την οποία έκανε λόγο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε περίπτωση, πάντως, που ο Πρωθυπουργός αναφερθεί στα ζητήματα αυτά, αναμένεται να επαναλάβει πως η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί νέα μέτρα για μετά το 2018, αλλά και να υποστηρίξει πως δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, γιατί η πορεία της οικονομίας είναι πολύ καλή και δεν θα χρειαστεί.

Στις καλές επιδόσεις της οικονομίας, το τελευταίο διάστημα του χρόνου αναμένεται να αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, όπως και στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει ο κ. Τσίπρας στη βελτίωση των εσόδων και στην απόδοση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, ενώ αναμένεται να αναφερθεί και στις επιτυχίες της κυβέρνησης κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής και να εστιάσει στην υπόθεση Novartis, αλλά και στο πόρισμα της επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα.

Η πορεία της συζήτησης, μάλιστα, αναμένεται να δώσει τον ευρύτερο τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η γκάμα των θεμάτων ανοίγει με τους πολιτικούς αρχηγούς να επιχειρούν να διαμορφώσουν τη δική τους ατζέντα.

Στα ενδιαφέροντα πάντως της πρώτης αυτής κοινοβουλευτικής συνάντησης, καταγράφεται η αύξηση του χρόνου ομιλίας της Φώφης Γεννηματά κατά πέντε λεπτά, λόγω της ανόδου της κοινοβουλευτικής δύναμης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (δύο νέες προσθήκες).

Αντίστοιχα, ο κ. Θεοδωράκης θα κληθεί να τοποθετηθεί τελευταίος, λόγω της μείωσης της κοινοβουλευτικής δύναμης του Ποταμιού.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Για “έλλειψη αλληλεγγύης” στο προσφυγικό κάνει λόγο ο Αβραμόπουλος

Στη Λέσβο την Τετάρτη Αβραμόπουλος και Μουζάλας

Νικήτας Κακλαμάνης: Ο Μητσοτάκης θα πάει στο Μαξίμου αν τον καλέσει ο Τσίπρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ