Παπαδημούλης στον Realfm 97,8: Η χοντροκομμένη παρέμβαση Τραμπ θα πρέπει να μας ταρακουνήσει

«Ειδικότερα για την Ελλάδα, αυτή η χοντροκομμένη παρέμβαση Τραμπ νομίζω ότι θα πρέπει να μας ταρακουνήσει» είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Για να καταλάβουμε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή για τη χώρα μας να προχωρήσει χωρίς εμπλοκή και μεγάλες καθυστερήσεις η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τα μετά το 2018. Καθώς εκτός από τον Τραμπ έχουμε και έναν παράγοντα μεγάλης αστάθειας στη γειτονιά μας που λέγεται Τουρκία. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή η χώρα είναι αστάθεια» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ο κ. Τραμπ δεν επιθυμεί την αλλαγή της Ευρώπης, μία “ευρωπαϊκή” Γερμανία στη θέση μίας “γερμανοκρατούμενης” Ευρώπης. Αν ήταν κάτι τέτοιο θα ήταν μία θετική δήλωση. Ο κ. Τραμπ, όπως όλοι οι ακροδεξιοί, επιθυμεί τη διάλυση της Ευρώπης και όχι την αλλαγή της Ευρώπης. Νομίζω ότι αυτή η ηχηρή του δήλωση “ζήτω το Brexit, η Ευρώπη θα πρέπει να διαλυθεί” θα πρέπει να ηχήσει σαν καμπανάκι σε όσους επιμένοντας στη λογική μίας “γερμανοκρατούμενης” Ευρώπης με απόλυτο δόγμα τη λιτότητα, διευκολύνουν την αρχή μίας διάλυσης της Ευρώπης. Νομίζω ότι τα αντανακλαστικά που πρέπει να εγερθούν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στο ευρύτερο δημοκρατικό κοινοβουλευτικό φάσμα των Ευρωπαίων είναι ότι ακριβώς για να μη διαλυθεί η Ευρώπη όπως θέλουν ο Τραμπ, η Μαρίν Λεπέν, ο Φάρατζ και οι όμοιοι τους θα πρέπει η Ευρώπη να αλλάξει, να προσφέρει στους πολίτες απασχόληση, ανάπτυξη, δικαιώματα, ασφάλεια, αυτά που τους έχει υποσχεθεί αλλά μένουν στα χαρτιά. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξεκολλήσει η βελόνα του Βερολίνου από το λιτότητα-λιτότητα γιατί αν δεν γεφυρωθούν τα αναπτυσσόμενα χάσματα μεταξύ Βορρά – Νότου, μεταξύ πλουσίων και φτωχών τότε η Ευρώπη θα μπει σε μεγαλύτερες περιπέτειες».

Ερωτηθείς για το εάν συμφέρει την Ελλάδα η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή η πρόταση Σόιμπλε ο κ. Παπαδημούλης απάντησε «την Ελλάδα τη συμφέρει η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ο προσδιορισμός του τι θα γίνει μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρό οδικό και δημοσιονομικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διώξει μόνη της το ΔΝΤ, το ΔΝΤ είναι μέρος του προγράμματος. Επαφίεται στο ίδιο το ΔΝΤ να προσδιορίσει το ρόλο του, χωρίς καθυστερήσεις, αν θα συμμετάσχει με πλήρη συμμετοχή ή θα παραμείνει εθνικός σύμβουλος ή θα φύγει εντελώς. Νομίζω ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε δεν είναι τόσο θετικές όσο μπορεί να τις δει κανείς στην Αθήνα από πρώτη ανάγνωση. Νομίζω ότι οι δηλώσει Σόιμπλε έχουν κυρίως στόχευση στο εσωτερικό της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας που είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο. Πιέζουν το ΔΝΤ να μείνει και την ίδια ώρα προετοιμάζουν τους Γερμανούς προς δύο κατευθύνσεις. Η μία, η εμφανώς ορατή και να φύγει το ΔΝΤ, που ήταν το σύμβολο της αυστηρότητας εμείς οι Γερμανοί θα εξασφαλίσουμε μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στους Έλληνες αλλά ταυτόχρονα το κρυμμένο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος του, για να μείνει το ΔΝΤ πρέπει και εμείς οι Γερμανοί να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις στα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Αφού ο Σόιμπλε θέλει περισσότερο από όλους το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πρέπει και το Βερολίνο να κάνει κάποιες υποχωρήσεις προς την πλευρά της Ουάσινγκτον στα θέματα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και χρέος.»

Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιδιώξει η κυβέρνηση εφαρμογή της απλής αναλογικής από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής βάσης της κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε «απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα και για την κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή πρέπει να είναι η οικονομία, η ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας, να κλείσουμε χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις τη δεύτερη αξιολόγηση και τα μετά το 2018. Δεν ωφελεί ούτε το αίτημα περί άμεσων εκλογών, το θεωρώ άκρως ανεύθυνο και επιζήμιο, ούτε η αναζωπύρωση της εκλογολογίας. Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής. Νόημα θα είχε μία συζήτηση για αυτό μόνο με πρωτοβουλία των κομμάτων του Κέντρου που τότε δεν ψήφισαν την κυβερνητική πρόταση και εννοώ το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Χωρίς αυτά δεν μπορούν να υπάρξουν 200 και επομένως θεωρώ ανώφελη και επιζήμια οποιαδήποτε φιλολογία παρά μόνο αν υπάρξει πρωτοβουλία από αυτήν την πλευρά. Οι εκλογές όποτε και αν γίνουν θα είναι έτσι και αλλιώς πολωτικές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οπότε τα κόμματα του Κέντρου έχουν συμφέρον από την απλή αναλογική».

Ακούστε το ηχητικό:

Δείτε επίσης:

Φάμελλος: Μπορεί να προκύπτουν κακουργηματικές ευθύνες από το πόρισμα της Εξεταστικής

Μπακογιάννη: Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει μεγάλο κόστος

Εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση την Τετάρτη στη Βουλή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ