Χρυσόγονος: Δύσκολοι οι επόμενοι 18 μήνες

Οι επόμενοι 18 μήνες είναι πολύ δύσκολοι και η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και για να γίνει αυτό, πρέπει να βοηθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 Fm.

«Υπάρχουν ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά είναι ότι η Ελλάδα μέσα στο 2017 πρέπει να πληρώσει σε τοκοχρεολύσια 15,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3 δισ., σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές, θα προέλθουν από πρωτογενή πλεονάσματα, διότι έχουμε βάλει στόχο να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,75% του ΑΕΠ μας για το 2017, αυτό σημαίνει περίπου 3 δισ. ευρώ», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «12-12,5 δισ. πρέπει να προέλθουν από τους δανειστές».

Ο κ. Χρυσόγονος υπογράμμισε ότι «τα 6 από αυτά είναι η τρέχουσα δεύτερη αξιολόγηση, τα υπόλοιπα πρέπει να προέλθουν από το κλείσιμο της επόμενης αξιολόγησης το 2017» και τόνισε ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία, όπως υπογράμμισε θα έπρεπε να έχει κλείσει τον Μάρτιο.

Ερωτηθείς για το πόσο εύκολο είναι να κλείσει η αξιολόγηση απάντησε: «Δεν είναι εύκολο διότι από την πλευρά των δανειστών προβάλλονται απαιτήσεις που είναι καταφανώς παράλογες» και πρόσθεσε ότι «για να μπορέσουμε να αντικρούσουμε τις απαιτήσεις αυτές, θα ήταν χρήσιμο να σταματήσει η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό, να σταματήσουν οι κραυγές για εκλογές και οι ψίθυροι για δημοψηφίσματα, και να ενισχύσει η αντιπολίτευση τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης (…) που είναι προς όφελος της χώρας και όχι της κυβέρνησης».

Ερωτηθείς για το πώς θα κλείσει τελικά η διαπραγμάτευση, με ή χωρίς το ΔΝΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο οφειλέτης βρίσκεται εξ ορισμού σε μειονεκτική θέση και (η κυβέρνηση) έχει και την κακοφωνία από την πλευρά των δανειστών. Για να υπάρξει συνέχιση του διακρατικού δανεισμού πρέπει να συμμετέχουν και οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, δεν μπορούν να καλύψουν μόνο οι Γάλλοι» είπε και τόνισε ότι η επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μας εμπλέκει σε ένα φαύλο κύκλο.

«Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και για να γίνει αυτό, πρέπει να βοηθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση» σημείωσε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε ότι οι επόμενοι 18 μήνες είναι πολύ δύσκολοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Αποστόλου: Μόνο το 1,5% των αγροτών θα επιβαρυνθεί από το νέο φορολογικό

Ενώπιον του «κακού σεναρίου» η κυβέρνηση

Ζητείται ελπίς…: Ευρήματα-σοκ στη δημοσκόπηση της MRB για τη Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ