Βενιζέλος: Να υπάρξει θεσμική αντίσταση σε περίπτωση δεύτερου δημοψηφίσματος

Στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές ή σε δεύτερο δημοψήφισμα, αναφέρεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην «Βραδυνή».

«Εγώ δεν λέω ότι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσιπρας ως πρώτη επιλογή ένα σενάριο επανάληψης των θεσμικών εκβιασμών και ατασθαλιών του 2015, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι αν επιχειρήσει να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες δήθεν ρήξης ή αν επιχειρήσει την επιλογή -η οποία θα είναι μια φάρσα πλέον- ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει ”αντίσταση” θεσμική. Υπάρχει ευθύνη των πολιτειακών οργάνων που κατά το Σύνταγμα έχουν αρμοδιότητα τα θέματα αυτά», προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος.

«Η χώρα δεν αντέχει άλλο παιχνίδια με τους θεσμούς. Αυτό που αυτό που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανές, αυτό που έχει γίνει στα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης πρωτοφανές», συμπλήρωσε.

«Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ -δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό. Θα είναι πραγματικά η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με επικοινωνιακούς εκβιασμούς τζάμπα μαγκιάς και εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και πολιτειακή», τόνισε.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές, λόγω έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης, τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Ετσι συμβαίνει υπό ομαλές συνθήκες, αλλά εδώ δεν γίνεται τίποτα ομαλά. Είμαστε στο πλαίσιο, ούτως ή άλλως, μιας ιστορικής και αξιακής ανωμαλίας και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα», πρόσθεσε.

«Δεν επρόκειτο για μία ψήφο σε σχέση με την παροχή προς τους συνταξιούχους, αλλά για μία ψήφο την οποία η κυβέρνηση θα εκλάμβανε ως ψήφο εμπιστοσύνης, ως ψήφο συνενοχής», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και εξηγεί ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισε στα όργανά της να υπερψηφίσει, αλλά διευκρίνισε ότι θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή της κυβέρνησης, μέσω εκλογών βεβαίως».

Για το ΔΝΤ

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμά ότι: «Όχι. Δεν θα φύγει ούτε από το πρόγραμμα, ούτε από την τρόικα. Θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στο πρόγραμμα ως εμπειρογνώμονας, διότι αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία που διέπει τον ESM» και προσθέτει «το ζήτημα είναι αν θα μετάσχει και ως δανειστής με ένα μικρό ποσό στο δάνειο των 85 δισ., το οποίο έχει μεν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει πει ποτέ έως τώρα η Ευρωζώνη αν θα το καλύψει πλήρως».

Για το χρέος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρέους κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν πήρε απολύτως τίποτα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα δούλεμα, ένα ψιλό γαζί των εταίρων προς τον κ. Τσίπρα, και δυστυχώς προς τη χώρα» και ότι «ήδη έχει αποδεχτεί εκ των προτέρων μνημόνιο 4 για αόριστη χρονική περίοδο, μετά το 2018, χωρίς δάνειο».

Για τα σενάρια συμπόρευσης με τη ΝΔ

Τέλος, βάζει τέρμα στα σενάρια που τον έφεραν να φεύγει από το ΠΑΣΟΚ και να συμπορεύεται με τη Ν.Δ τονίζοντας ότι «η δική μου στάση και η δική μου γραμμή αμφισβητεί το βασικό στόχο της Ν.Δ., που είναι η επάνοδος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, και μάλιστα η αυτοδυναμία» και σημειώνει ότι «η δραστηριότητά μου και ο λόγος του αναδεικνύουν το στρατηγικό και ηγετικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης».

ΠΗΓΗ: real.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο από τον κ. Μητσοτάκη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ