Να «στριμώξει» τη ΝΔ θέλει ο Αλέξης Τσίπρας

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Σε έναν ελιγμό με προεκλογική χρησιμότητα προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά από την ηχηρή διάψευση της κυβερνητικής πεποίθησης, πως κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αβεβαιότητας, την οποία επανέλαβε με έμφαση την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή, για την τροπολογία με τις παροχές προς τους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Με την κίνηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει δύο στόχους, ανάλογα με τη στάση που θα αποφασίσουν να κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης: στην – λιγότερο πιθανή – περίπτωση που η τροπολογία υπερψηφιστεί από όλους να στείλει το μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία έχει ευρύτατη πολιτική στήριξη στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικά γι’ αυτό τα όσα είπε ο Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης: «Θέλουμε την ευρύτατη στήριξη των κομμάτων, προκειμένου να στείλουμε μήνυμα και εντός και εκτός της χώρας». Το αν αυτό το μήνυμα πάντως θα έχει και αποτέλεσμα είναι μάλλον αμφίβολο.

Στην περίπτωση που η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ καταψηφίσουν την τροπολογία, υπό τον φόβο των αντιδράσεων των εταίρων, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στριμώξει πολιτικά με τη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ και τους ακραίους κύκλους των δανειστών και αρνείται τις ενισχύσεις σε συνταξιούχους με χαμηλό εισόδημα.

Η καταψήφιση των παροχών από μέρους της αντιπολίτευσης θα είναι ένα σημαντικό πολιτικό όπλο για τον Πρωθυπουργό, σε περίπτωση που θα αποφασίσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ήδη η πρωθυπουργική πρωτοβουλία συνοδεύτηκε από ένα non paper με το κατάλληλο ύφος, στο οποίο αποδίδονται στην ΝΔ χαρακτηρισμοί, που σ’ αυτήν την ένταση έχουν να ακουστούν στα πολιτικά μας πράγματα από τη δεκαετία του 80.

Σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών», «πρόθυμος», και «εφιάλτης»: «Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει.

Ο «πρόθυμος» κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο! Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος «Εφιάλτης», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Επί της ουσίας των χθεσινών εξελίξεων βεβαίως, δηλαδή την απόφαση του Eurogroup για «πάγωμα» των αποφάσεων για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων σε απάντηση στις σχετικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού αλλά και τους υψηλούς τόνους της Αθήνας ότι θα διαθέτει όπως θέλει εκείνη τα πλεονάσματα, δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα ως τεχνικής φύσεως και παραπέμπει στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Μοσκοβισί, στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σύμφωνα με τις οποίες “οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”.

Κατά την κυβέρνηση, είναι, λοιπόν, σαφές ότι το πρόγραμμα είναι εντός στόχων και οποιαδήποτε κίνηση κωλυσιεργίας βρίσκει αφορμή από την συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή και κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες ακραίων κύκλων.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μοσκοβισί δεν είναι εκείνος που λαμβάνει τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά το Eurogroup που αποφάσισε την αναστολή τους και «ακραίοι κύκλοι» στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από αυτήν την απόφαση, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προεξοφλήσει θετικές εξελίξεις: «Θεωρούμε ότι αυτό το σημείο ισορροπίας θα βρεθεί. Και οι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι πάρα πολλοί. Σχετίζονται με τη γενική, οικονομική και πολιτική αστάθεια που επικρατεί στην Ευρώπη και στηρίζονται στο γεγονός ότι κανένας αυτή τη στιγμή, ούτε στη διεθνή κοινότητα ούτε, πολύ περισσότερο, στην Ευρώπη, δεν επιθυμεί μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Γι’ αυτό τον λόγο σας λέω ότι, όπως έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση με ένα σημείο ισορροπίας στο οποίο όλοι, με κάποιον τρόπο, ήταν ευχαριστημένοι, θεωρούμε πως θα κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση και πολύ σύντομα θα βρεθεί ένα τέτοιο σημείο ισορροπίας», είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτή η υπόθεση διαψεύστηκε μετά από την ηχηρή παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε θέμα τήρησης των συμφωνιών και των υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις θολώνουν το τοπίο γύρω από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και εκ των πραγμάτων, επιβαρύνουν σημαντικά τη συνάντηση Μέρκελ Τσίπρα, από την οποία η κυβέρνηση περίμενε πολλά.

Το μόνο πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση καθιστά απολύτως ορατή μια διάθεση ρήξης με τους δανειστές, και επιστρέφει σε μια ρητορική, που συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Τα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη στο ζήτημα των προσφύγων

Στις Βρυξέλλες για επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ