Πολλαπλά μηνύματα Παυλόπουλου στη συνάντηση με Ολάντ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Με ολοκληρωμένη ατζέντα για τις προοπτικές της Ευρώπης -και «όχι ως επαίτης», όπως συνηθίζει να λέει- μεταβαίνει σήμερα στα Ηλύσια Πεδία, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Να υπερασπίσουμε τη συνοχή της Ευρώπης που κινδυνεύει από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό» αναμένεται να τονίσει στον Γάλλο ομόλογό του ο Προκόπης Παυλόπουλος, με τις προσωπικές σχέσεις των δυο ανδρών να βρίσκονται σε άριστο σημείο. 

Υπενθυμίζεται ο καθοριστικός ρόλος του Φρανσουά Ολάντ τον Ιούλιο του 2015 όταν, με πρωτοβουλία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέβαλε τα μέγιστα, προκειμένου να μην εξέλθει η χώρα της ευρωζώνης και να επιτευχθεί συμφωνία (3ο Μνημόνιο), ενώ έχει επισκεφθεί επισήμως και το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει και την προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο, αλλά και τις ελληνικές θέσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε, άλλωστε, στίγμα των θέσεών του με τη χθεσινή συνέντευξή του στον γαλλόφωνο, τηλεοπτικό σταθμό TV5.

«Η πολιτική λιτότητας είναι σε βάρος και της ίδιας της Ευρώπης»

Σχετικά με το δόγμα λιτότητας που συνεχίζει να υπερισχύει στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η φωνή της οποίας δεν εισακούεται, ο Πρόεδρος απάντησε:

«Θα πρέπει να δώσουμε μάχη, έτσι είναι η Ευρώπη, θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη μέχρι τέλους. Εμείς οι Έλληνες κάνουμε αυτό που πρέπει για να παραμείνουμε στην Ευρώπη και να συμβάλλουμε ώστε να ξαναβρεί τις αρχικές ρίζες της (…) αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη βασισμένη στον άνθρωπο και στην αλληλεγγύη» υπογράμμισε.

Σχετικά με την πολιτική λιτότητας, παρά την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τις σοβαρές παρενέργειες, όπως η έκρηξη του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η επικίνδυνη εξασθένιση του κοινωνικού κράτους.

Ενός κοινωνικού κράτους που η Ελλάδα θα φροντίσει να μη θιγεί περισσότερο, απ’ ό,τι έχει έως τα τώρα υποστεί, στο πλαίσιο των επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος:

«Η Ελλάδα θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η πολιτική λιτότητας είναι εις βάρος της ίδιας της Ευρώπης στο σύνολό της».

«Να αποδεσμευτεί η ΕΕ από το ΔΝΤ»

Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι τελικά η ΕΕ έχει ανάγκη να αποδεσμευθεί και να αποκτήσει το δικό της Νομισματικό Ταμείο.

Υπενθύμισε, παράλληλα, τα λάθη του ΔΝΤ, στα αρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή σχετικά με την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε ότι αυτό που περιμένει η Ελλάδα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων, ελπίζοντας ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Τόνισε, παράλληλα, ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στην αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τη διαφύλαξη των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

«Εμείς οι Έλληνες έχουμε χρεωθεί ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να προστατεύσουμε τα σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους οι Ευρωπαίοι».

«Δεν είναι εγγύηση το ΝΑΤΟ, εγγύηση είναι η Ευρώπη»

Σε άλλο ερώτημα για το εάν το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση για αποφυγή κάθε ρήξης στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος δήλωσε:

«Θέλω να έχω εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ, σε άλλες, όμως, περιπτώσεις έχουμε δει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση. Για μένα η πραγματική εγγύηση είναι η Ευρώπη, όπως, άλλωστε, δήλωσε και ο πρόεδρος Ολάντ στην Κύπρο, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα και για τη λύση του κυπριακού. Γι’ αυτό σας λέω ότι για μας η πιο μεγάλη και η πιο αποτελεσματική εγγύηση είναι η Ευρώπη» υπογράμμισε.

«Πλήρης σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου»

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δηλαδή, τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ιδίως, δε, οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις επί του Κυπριακού εδάφους.

«Υπήρξαν πολλές στιγμές που νιώθαμε μόνοι»

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το μεταναστευτικό και εάν η Ελλάδα νιώθει να έχει αφεθεί μόνη, ο κ. Παυλόπουλος αναγνώρισε ότι πράγματι «υπήρξαν πολλές στιγμές που νιώθαμε μόνοι».

Αναγνώρισε παράλληλα το «κουράγιο» και την «αλληλεγγύη» της Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι θα μπορούσε μελλοντικά να καταντήσει η Ελλάδα «νεκρή ζώνη αποδοχής» (Zone tampon) των μεταναστών, τους οποίους δεν δέχονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ψήνεται» η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

«Εκλογές μόνο εάν μας αναγκάσουν»

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ