Στις 22 Δεκεμβρίου το “δώρο” έως 830 ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου, στις 22 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων το «δώρο Χριστουγέννων» που εξήγγειλε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και που είχε αποκαλύψει ήδη από χθες το πρωί το real.gr.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δικαιούχοι του «δώρου» που προκύπτει από την «υπεραπόδοση» των εσόδων είναι το 60,3% των συνταξιούχων και η κατανομή θα γίνει ως εξής:

• Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

• Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

• 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ουσιαστικά κάνει πράξη την παλιότερη δέσμευση της για 13η σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η διανομή των 617 εκατ. ευρώ θα γίνει αντισυμμετρικά: όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόθεση του Πρωθυπουργού ήταν να κάνει αυτές τις ανακοινώσεις το Σάββατο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη βουλή, με διπλή στόχευση. Να χρυσώσει το χάπι της δύσκολης συνέχειας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα και να διασφαλίσει τη συνοχή της στη δύσκολη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και ταυτόχρονα, να δώσει στους βουλευτές του ένα αφήγημα για τη συνέχεια, που θα τους διευκολύνει στις επαφές με τους ψηφοφόρους τους, στις διακοπές των Χριστουγέννων που θα βρίσκονται στις περιφέρειές τους.

Το αφήγημα αυτό θα έχει στο επίκεντρο το επιχείρημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταφέρνει, ότι η οικονομία πάει καλύτερα από τις προσδοκίες και ότι ήδη η κυβέρνηση είναι σε θέση να μοιράσει τα πρώτα οφέλη στους ψηφοφόρους της και ότι αυτό που χρειάζεται είναι απλώς να κάνουμε υπομονή για τις καλύτερες μέρες.

Το μήνυμα άλλωστε, ότι « διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου» το έστειλε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε πως «όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη». Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται κ��ι η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της εξίσωσης του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, που σύμφωνα με το μνημόνιο θα έπρεπε να γίνει την 1η Ιανουαρίου 2017.

Μετά τις αποκαλύψεις του real.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η επίσπευση των εξαγγελιών. Και παρά το γεγονός ότι αυτές εντάσσονται στην κατηγορία των παροχών, δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, όπως τονίζουν με έμφαση κυβερνητικά στελέχη.

Αντίθετα, διευκολύνουν τον Αλέξη Τσίπρα να ξεπεράσει έναν ακόμη σκόπελο και να κάνει κάποιες υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και του διασφαλίζουν χρόνο, μέσα στον οποίο η κυβέρνηση ελπίζει στην ανάκαμψη της Οικονομίας.

Όπως εκτιμούσε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, έπειτα από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για ενίσχυση των συνταξιούχων, που δημιουργούν προοπτική, το κόμμα και η Κ.Ο θα αποδεχτούν μια συμφωνία, όσο δύσκολη και αν είναι.

Το ερώτημα είναι βέβαια, αν οι δανειστές, που δεν είχαν ενημερωθεί για την κυβερνητική πρωτοβουλία, τουλάχιστον όχι όλοι, θα αποδεχτούν το μέτρο. Πηγές της Κομισιόν έλεγαν πάντως ότι οι εταίροι μάλλον δεν θα αδειάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του γι’ αυτό. Επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες αναμένεται σήμερα.

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης:

Από 300 έως 830 ευρώ θα λάβουν πριν από τα Χριστούγεννα 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι

Τσίπρας: Δίνουμε 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους κάτω των 850 ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ