• Κυβέρνηση: «Ναι» σε οδυνηρό συμβιβασμό αλλά «όχι» σε νέα μέτρα μετά το 2018

  9:15 πμ, Τετάρτη 30 Νοε 2016 9:15 πμ, Τετάρτη 30 Νοε 2016

  Του Παναγή Γαλιατσάτου

  Ακόμα και το ενδεχόμενο ενός οδυνηρού συμβιβασμού φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση και να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για το χρέος έως το τέλος του χρόνου.

  Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει τον σχεδιασμό του να βρίσκεται στον αέρα, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της αξιολόγησης ακόμα και μετά το τέλος Δεκεμβρίου.

  Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν συνειδητοποιήσει ωστόσο – και άκουσαν να τους το λένε και οι κ.κ. Μοσκοβισί και Κερέ που επισκέφτηκαν την Αθήνα τις τελευταίες μέρες – ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την όποια διευθέτηση του χρέους είναι πολύ περιορισμένο, καθώς από τις 4 Δεκεμβρίου η Ε.Ε μπαίνει σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων με το ιταλικό δημοψήφισμα και τις αυστριακές προεδρικές εκλογές, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί από το Μάρτιο του 2017 και μετά στις ολλανδικές και τις γαλλικές εκλογές.

  Έτσι, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο, να αποδεχτεί η κυβέρνηση υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και για τα έτη 2019 και 2020, ώστε να υπάρξει συμφωνία στο μεσοπρόθεσμο και να αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης: «τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα -οφείλω να σας πω- ότι αναθεωρούνται πάρα πολύ συχνά, δύο φορές το χρόνο.

  Με αυτήν την έννοια, ακόμα και εάν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λέει ότι το 2019 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τίποτα δεν εμποδίζει, τη στιγμή που θα ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να απομειωθούν και οι στόχοι των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

  Δηλαδή, πρόκειται για μία ανοιχτή διαπραγμάτευση που θα κλείσει όταν ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

  Από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου συνάγεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο, να συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020 ύψους 3,5% επί του ΑΕΠ, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, η οποία αν οριστικοποιηθεί, θα επιτρέψει και τη μείωση των πλεονασμάτων (σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα γίνεται διαπραγμάτευση ώστε να συμπεριληφθεί μια σχετική αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας).

  Ωστόσο, αυτή η επιλογή συνοδεύεται από ένα πρόσθετο αγκάθι. Η διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων απαιτεί πρόσθετα μέτρα.

  Και το ΔΝΤ, το οποίο διαπραγματεύεται τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και θεωρεί το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφικτο με τα μέτρα που προβλέπονται ήδη, ζητάει αυτά τα μέτρα να συγκεκριμενοποιηθούν από τώρα.

  Αυτό είναι σαφές ότι δεν θέλει να το δεχτεί η κυβέρνηση: «σε ό,τι αφορά το ζήτημα των μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτές υποχωρήσεις», είπε ο κ. Τζανακόπουλος που πρόσθεσε, πως «οτιδήποτε αφορά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν συζητείται, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί για κάτι το οποίο υπερβαίνει τα όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015».

  Αίσθηση προκάλεσε πάντως ότι ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να κλείσει και τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες, που διακινήθηκαν στο ανώτατο επίπεδο (Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών) τις τελευταίες μέρες: «plan B για την ελληνική κυβέρνηση δεν υφίσταται», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγματεύσεων, είναι η θέση της ΝΔ.

  Και αυτή η θέση είναι επικίνδυνη για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα. Διότι η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου αυτή τη στιγμή, θα διέκοπτε τις διαδικασίες της 2ης αξιολόγησης, θα έστελνε τη ρύθμιση του χρέους για μετά το 2017, ίσως και ποτέ, και προφανώς θα εμπόδιζε την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης.

  Το σενάριο των εκλογών δεν είναι ένα υπαρκτό σενάριο, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε αποδεκτό, όχι για λόγους που αφορούν την κυβέρνηση, αλλά για λόγους που αφορούν το ίδιο το μέλλον της χώρας».

  Πηγή: real.gr

  Διαβάστε επίσης:

  Τσίπρας από την Κούβα: Αντίο Κομαντάντε Φιντέλ - ΒΙΝΤΕΟ

  Μοσκοβισί: Δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε στην Ελλάδα περισσότερη λιτότητα

  Δραγασάκης: Στόχος μας είναι το 2018 να έχει τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα